Román pro muže: Roli Cyrila napsal Michal Viewegh přímo pro Miroslava Donutila

„Mám totiž velmi jednoduchý vkus, spokojím se vždycky s tím nejlepším.“
 
 
I když se divák v kině směje, neznamená to, že taková legrace a pohoda byla i na filmařském place. Navíc, když do hlavních rolí obsadíte vyhledávané herce, jako jsou Miroslav Donutil, Miroslav Vladyka, Vanda Hybnerová a Táňa Pauhofová. Na produkci Románu pro muže tak čekal opravdu nelehký úkol, a to dostat všechny v danou chvíli na jedno místo. Miroslav Donutil v době natáčení účinkoval v představení Sluha dvou pánů v Národním divadle a Miroslav Vladyka ve hře Musíme si pomáhat v pražském divadle Na Jezerce. Téměř bondovský nástup absolvovala Táňa Pauhofová, která byla na plac z Bratislavy přivezena vrtulníkem.

Náročné natáčení čekalo i na Vandu Hybnerovou. Aneta, její postava je totiž silnou kuchařkou. Nekuřačka Hybnerová se proto musela na dobu natáčení přemoci a každý natáčecí den se poprat s krabičkou cigaret. To ale nebyl poslední nelehký úkol, který na herečku čekal. Určitě si vzpomenete na scénu, ve které Aneta plivne na steak, který je naservírován jejímu namyšlenému bratrovi. Vanda Hybnerová toto neuctivé gesto odmítla provést a musela ji zastoupit asistentka.

Miroslava Donutila hrající státního zástupce Cyrila jsme mohli vidět již ve Vieweghově snímku Román pro ženy, který se zaměřuje na tužby, přání a milostné problém něžnějšího pohlaví. Donutil zde ztvárnil vedlejší roli a chtěl po spisovateli, aby napsal pokračování, kde dostane více prostoru. To se sice nestalo, ale postavu Cyrila ve scénáři Románu pro muže napsal Michal Viewegh přímo pro něho.

Tři sourozenci Cyril, Bruno a Aneta (Miroslav Donutil, Miroslav Vladyka, Vanda Hybnerová) se vydávají na výlet do Tater, aby splnili poslední přání jednoho z nich, a to Bruna, který je smrtelně nemocný. Tragikomedie se proto zaměřuje nejen na tajná mužská erotická přání, ale přináší i konfrontaci základních hodnot a životních postojů.

Román pro muže byl v pořadí sedmou knihou Michala Viewegha, kterou jsme mohli prožít nejen na stránkách knih, ale i ve filmové podobě – předchozí snímky: Výchova dívek v Čechách (1997), Báječná léta pod psa (1997), Román pro ženy (2004), Účastníci zájezdu (2006), Nestyda (2008) a Případ nevěrné Kláry (2009). Michal Viewegh ale rozhodně neřekl své poslední filmové slovo. Po Románu pro muže (2010) jsme v kinech mohli vidět i drama Andělé všedního dne (2014) a dramatickou komedii Vybíjená (2015).

(Zdroj: TV Nova)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací