Rozhovor s Jaroslavem Matouškem o horolezeckém snímku V objatí obra

Dva přátelé, skalní stěna vysoká 900 m a jedno velké dobrodružství.
 
 
Na XVII. Mezinárodním festivalu outdoorových filmů v kategorii Horský a horolezecký film uvidíme téměř hodinový snímek V objatí obra, za jehož vznikem stojí režisér, kameraman a střihač Jaroslav Matoušek. Ve filmu se dvojice dobrodruhů Kubo s Erikem rozhodnou zdolat 900 m vysokou skalní stěnu El Capitan.

Pokud vás zajímá, jak krátký film V objatí obra vznikal, jak probíhalo natáčení a co nejtěžšího na tvůrce čekalo, si můžete přečíst v krátkém rozhovoru s Jaroslavem Matouškem. Režisér navíc prozradil, co pro něho znamená motto „Musíš vědět kam jdeš a jak jdeš“ či zda se na skalní stěnu El Capitan plánuje i s Kubem a Erikem vrátit.

Červený koberec: Krátký film V objatí obra přibližuje příběh Kuba a Erika, kteří se rozhodnou zdolat 900 m vysokou skalní stěnu El Capitan. Jak vznikla vaše spolupráce s dvojicí dobrodruhů?

Jaroslav Matoušek: Spolupracujem s Erikom dlhé roky. Sme kamaráti a chodíme spolu aj po horách. Je to už náš šiesty filmový projekt. Kuba som spoznal až minulý rok v lete 2018 pri návšteve Vysokých Tatier, keď sa vrátili s Erikom z EL CAP.

Červený koberec: Hlavní část natáčení probíhala v západní části Yosemitského údolí v kalifornském pohoří Sierra Nevada, kde se stěna El Capitan nachází. Jak dlouho jste se štábem na tomto místě pobyli?

Jaroslav Matoušek: Natáčanie bolo v podstate také neplánované. Tým, že Erik dostal povolenie na mesiac do USA, tak išiel s myšlienkou skúsiť s Kubom vyliezť EL CAP.  Samozrejme film nebol v pláne, takže nikto tam s ním nebol. Pri všetkých takýchto činnostiach si to samozrejme všetci natáčame a pre istotu som mu dal aj malú kamerku ak by sa to podarilo vyliezť. Takže žiadny štáb, len oni dvaja. Bolo to točené v stene ako sa dalo.

Erik mal aj veľkú kameru, ale s tou točil len dole a potom ju musel nechať v aute inak by si tam sám neporadil – navyše mu jedna gopročka spadla zo steny dole takže prišli o dosť záberov.  Náš štáb samozrejme natáčal veci z prípravy vo Vysokých Tatrách a aj po návrate ako prišiel aj Kubo si s ním zaliezť tak sa všetky rozhovory komplet natáčali u nás.

Červený koberec: Jak vznikaly záběry ze samotné stěny El Capitan?

Jaroslav Matoušek: V stene sa točili navzájom sami ako sa dalo – pre lepší výsledok filmu by bolo určite vhodné umiestniť kameramanov v stene, ale to už je o inom projekte. Myslím si však, že práve v tejto situácii vznikli síce menej kvalitné zábery, ale o to viac autentickejšie a pravdivejšie – nič nebolo dorábané.

Červený koberec: Co je nejtěžší na natáčení horského horolezeckého snímku?

Jaroslav Matoušek: Najťažšie pri natáčaní v stene je samozrejme sa dostať na dané miesto – je to aj podľa prístupnosti terénu a nadmorskej výšky s technikou vždy iné. Potom čas, ktorý strávite v oblasti a neustále vymýšlanie z ktorého miesta bude ten daný kameraman natáčať. Takže s filmovaním napr. v meste sa to nedá vôbec porovnávať.

Červený koberec: Ve vaší režii proběhl i střih snímku. Kolik hodin materiálu jste musel projít a podle jakého klíče jste se rozhodoval, co se do konečného filmu dostane a co tzv. „vyhodíte“?

Jaroslav Matoušek: Mali sme spolu natočených asi cca 140gb materiálu možno 100 hodín. Materiál sme mali kompletný asi v  septembri 2018 a strihalo sa do mája 2019 postupne. No a kľúč ? To je práve ten čas. Nič iné len čas.

Ak by sme to postrihali do konca roka čo by nebol problém, asi by to bol úplne iný film a neboli by sme teraz tak spokojní akí sme. Myšlienky sa v hlave časom usporiadajú, poradíte sa medzi sebou a tak sa to potom strihá inak a lepšie.

Červený koberec: Ve snímku zazní motto: „Musíš vědět kam jdeš a jak jdeš.“ Platí tyto slova i pro režírování?

Jaroslav Matoušek: Asi áno. Na to je dobrý ten čas. Vieme ako to chceme, ale výhodou pri filmovej tvorbe je, že my máme čas a možnosti sa rozhodnúť. V stene sa musíte rozhodovať rýchlo, presne a bezpečne. Pripravení musíte byť na všetko.

Červený koberec: Jaký je hlavní cíl V objatí obra? Co by si diváci po zhlédnutí snímku měli z kina odnést?

Jaroslav Matoušek: Nie je to ako bežné lezecké filmy o výkonoch, kto čo dosiahol a za aký čas. Je to v podstate hlavne o priateľstve dvoch ľudí, ktorí urobili niečo, čo sa len tak nevidí. 20 rokov spolu neboli a skúsili spolu vyliezť ťažkú stenu, kde musíte byť tak zohraní a zladení, že na to oni čas nemali, ale bola tam dôvera jeden k druhému. Film ukáže, že všetko sa dá ak človek chce – no nemusí to byť za každú cenu, ale musíte mať aj kúsok šťastia. Je to aj o zodpovednosti a pokore. Určite to osloví aj bežných divákov – nehorolezcov.

Červený koberec: V závěru snímku zazní, že by se Kubo a Erik chtěli vrátit a absolvovat další, rychlejší výstup na stěnu El Capitan. Je možné, že se můžeme těšit na V objatí obra 2?

Jaroslav Matoušek: Asi nie. To bola len taká fráza – myslím, že toto stačilo a nie je dôvod už EL CAP rozpitvávať ďalej. Určite má Erik v pláne niečo o čom možno len premýšľa, ale príde to samo a v pravú chvíľu. Možno tu bude už čoskoro, ale na inom mieste ako ho poznám.

(Foto z filmu V objatí obra, Jaroslav Matoušek)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací