Recenze Between Two Ferns: The Movie: Balancuje na tenké hranici mezi trapností a humorem

Odhalte ty nejintimnější detaily slavných hvězd.
 
 
Již od roku 2008 se v USA vysílá pod záštitou produkční společnosti Funny or Die velmi netradiční komediální talk show s názvem Mezi dvěma kapradinami, kterou uvádí herec a bavič Zach Galifianakis. V českém prostředí se nejvíce proslavil rolí poněkud prostšího kamaráda z filmu Pařba ve Vegas a v jeho následujících pokračováních. Snímek ukazuje zákulisí pořadu a celý se nese v podobném duchu jako samotná tato relace.

Stejně jako ve skutečnosti se i zde objeví mnoho známých hollywoodských herců, hereček, zpěváků, zpěvaček, modelek a dalších. Z těchto interview ale zhlédneme vždy pouze krátké úseky, snaží se vystavět i příběh kolem. Studentský natáčecí štáb se rozhodne zdokumentovat výrobu této show se vším všudy. Dělá rozhovory jak s cílevědomým, a ne příliš bystrým moderátorem (Zach Galifianakis), tak i s jeho týmem – například s osobní asistentkou (Lauren Lapkus), kameramanem (Ryan Gaul) nebo s majitelem televizní stanice (Will Ferrell). Pořad má ovšem na mále, proto se musí kolegové vydat na náročnou cestu, aby natočili zbylých deset dílů a zachránili se tak. Vidíme tak herce jako Keanu Reeves, Matthew McConaughey, Benedict Cumberbatch, Peter Dinklage, herečky Brie Larson a Tessu Thompson nebo zpěváka s uměleckým jménem John Legend.

Nebojí se pokládat nepatřičné a zcela nelogické otázky, které respondenty zaskočí.Snímek funguje úplně na stejném principu jako skutečná talk show. Nebojí se pokládat nepatřičné a zcela nelogické otázky, které respondenty zaskočí. Totožným způsobem si ovšem dokáží dělat legraci sami ze sebe, což je z tohoto díla patrné. Zásadní klíč k pochopení tkví v divákově schopnosti přijmout notnou dávku nadsázky. To celkem funguje u krátkých, víceméně pětiminutových, rozhovorů, avšak na celý film to nestačí. Dost často to sklouzává až k nevhodným oplzlostem, které mohou být pro někoho za hranou. Příčinou může být i to, že českému divákovi nemusí sednout mnohdy prostodušší americké vtipy, u kterých se oni řehtají smíchy.

Nicméně se nabízí otázka, zda vůbec bylo potřeba něco takového natáčet, protože tento pořad funguje mnohem lépe sám o sobě. Přehnaně klišovitý děj působí neskutečně křečovitě, pateticky a nevěrohodně, i když je patrné, že o autentičnost jim rozhodně nešlo. Většina dialogů je tak nějak strojených, jen velmi těžko se odhaduje, kdy je to nechtěně a kdy cíleně. Možná by do sebe jednotlivé části lépe zapadaly, kdyby si s nimi tvůrci dali větší práci. Takhle to je jen další podivný experiment, který nepřichází s ničím inovativním.

Přes to všechno je potřeba ocenit jednu věc – že mají všichni účinkující rozhodně smysl pro humor, i když je mířený proti nim, a souhlasili se svou účastí. Ne každý je schopný brát svoji existenci na tak lehkou váhu a nechat do sebe bezostyšně šťourat.

Při sledování se zasmějeme spoustě věcem, pokud dokážeme dílo brát ve správném rozměru. Nelze očekávat nějakou hloubku, musíme brát to, co nám nabízí – jednoduchou bizarní komedii, která se nebere vůbec vážně a jde jí především o to za každou cenu pobavit sebe a diváky. Navíc uvidíte přehršel hollywoodských hvězd v pro ně nekomfortních situacích a třeba vás snímek přitáhne k povedenější show.
 

No, není to zrovna špičkový tým snů.


 

„Zvláštní, že za celou dobu trvání show vůbec nevyrostly…“


 

„Kolik znáte slov na stupnici od jedné do stovky?“


 

50%

V kapradí: Film / Between Two Ferns: The Movie

Při sledování se zasmějeme spoustě věcem, pokud dokážeme dílo brát ve správném rozměru. Nelze očekávat nějakou hloubku, musíme brát to, co nám nabízí – jednoduchou bizarní komedii, která se nebere vůbec vážně a jde jí především o to za každou cenu pobavit sebe a diváky. Navíc uvidíte přehršel hollywoodských hvězd v pro ně nekomfortních situacích a třeba vás snímek přitáhne k povedenější show.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací