Filmové tipy: Terminátor a jeho filmový svět, aneb kolikrát se vrátil

Do kin přichází Terminátor, je to jeho již šestý návrat.
 
 
Je zase zpátky, vrátil se, tak jak mnohokrát slíbil. Možná by už bylo radno odstoupit od narážek na slavnou hlášku “Já se vrátím.” Vraťme se tedy k věci. Terminátor je zkrátka mnohými oblíbená a často citovaná postava, jak je patrno. A to obzvlášť díky svému ikonickému představiteli, jeho suchému humoru, skvělé akci a ve své době nadčasové sci-fi tematice.

Za to lze vděčit Jamesi Cameronovi, který stojí nejen za režií prvních dvou filmů, ale i za původním námětem. Ten je postaven na myšlence, že v budoucnosti se proti lidstvu vzbouří umělá inteligence, která ovládne svět. Ta pak pošle zabijáckého robota do minulosti, aby zavraždil matku budoucího lídra lidského odboje. Na začátcích této ságy je také pozoruhodné využití technologií pro stvoření Terminátora. V jedničce šlo především o praktické efekty jako stop motion, kdy posouvali reálně vytvořeného robota. Od dvojky se pak setkáváme s prvními počítačově generovanými efekty, které jsou ve své době velmi inovativní.

Celá tato filmová sága má již pět částí a šestá je právě teď k vidění v kinech. Jak to však celé začalo?

První terminátor spatřil světlo světa v roce 1984. Titulní role kybernetického zabijáka se chopil, v té době ne příliš známý, rakouský bodybuilder Arnold Schwarzenegger. Jeho mise byla jasná: umělá inteligence Skynet ho poslala z daleké budoucnosti, aby zabil Sarah Connor, ještě předtím než stihne porodit Johna Connora, muže, který bude v budoucnosti vést lidský odboj ve válce proti umělé inteligenci. Na ochranu Sarah Connor posílá druhá strana Kyla Reese. Ten se však do Sarah zamiluje a nevědomky zplodí Johna Connora. Na konci je zlý Terminátor poražen, Kyle umírá v boji a těhotná Sarah se vydává vstříc nejasné budoucnosti.

(Foto: Terminator 1984, MGM Home Entertainment)

Ta se dostavuje o sedm let později v druhém dílu s podtitulem Den zúčtování. Ten je mimo jiné z celé série mnohými fanoušky považován za nejúspěšnější, neboť převrací původní premisu naruby. Ano, opět se zde setkáváme s terminátorem, který má zabít, teď již třináctiletého Johna Connora. Ale to je nový vylepšený model, T-1000. Naopak, ten starý, T-800, tedy Schwarzenegger, je tentokrát poslán z budoucnosti, aby Johna Connora a jeho matku Sarah ochránil. Společně se pak nesourodá trojka vydává zničit T-1000 i předchůdce Skynetu. Jenže osud je zkrátka nezvratný.

(Foto: Terminátor 2: Den zúčtování, Carolco Pictures) 

A tak se stává, že o dvanáct let později se zabijáčtí roboti vrací i v třetím snímku nesoucím jméno Vzpoura strojů. Setkáváme se zde s již adolescentním Johnem Connorem, kterého opět navštíví Terminátor z budoucnosti v podobě Arnolda Schwarzeneggera. I tentokrát je John cílem Skynetu, který posílá mladou terminátorku, aby ho zabila. Jenže John není jediný, smrtelným terčem se stává i jeho budoucí manželka Kate, jenže o tomto faktu ani jeden z nich neví. A tak se spolu se starým známým terminátorem T-800 vydávají na misi, aby zabránili neodvratně se blížící katastrofě, která odstartuje celou apokalyptickou budoucnost. A ta je, jak se znovu ukazuje, neodvratná.

(Foto: Terminátor 3: Vzpoura strojů)

Na to navazuje v roce 2009 čtyřka s podnázvem Salvation. Ta se na rozdíl od ostatních dílů odehrává v oné obávané budoucnosti, konkrétně v post-apokalyptickém roku 2018. Na předních liniích bojuje John Connor, kterého zde tentokráte představuje Christian Bale. Ovšem budoucnost, na kterou byl Connor celý svůj život připravován, se částečně změní s příchodem tajemného Marcuse Wrighta (Sam Worthington). Tento bývalý vězeň s trestem smrti, má jako poslední vzpomínku, že byl mezi mrtvými. Nikdo tak netuší, jestli byl Marcus poslán z budoucnosti nebo zachráněn z minulosti. John a Marcus však chtě nechtě musí spojit síly a vydat se vstříc Skynetu a zachránit Kyla Reese (Anton Yelchin), Johnova budoucího, nic netušícího otce. Nutno také podotknout, že čtvrtý Terminátor, je jediným z celé série, ve kterém se neobjevuje Arnold Schwarzenegger ve své ikonické roli.

(Foto: Terminator Salvation)

Ten se vrací až v roce 2015 v pátém dílu s podnázvem Genisys, který nám z počátku nabízí hodně podobnou premisu jako úplně první film. V temné budoucnosti bojuje lidstvo proti umělé inteligenci zformované počítačovým systémem Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo opět kolem Johna Connora (tentokráte Jason Clarke), který pro Skynet představuje největší hrozbu. Problém by měl vyřešit Terminátor, zabijácký stroj s lidskými rysy v podobě Arnolda Schwarzeneggera, který je vyslán do budoucnosti zabít Johnovu matku Sarah (zde Emilia Clarke). Jenže i lidský odboj má přístup ke stroji času, a tak posílají do minulosti vojáka Kyla Reese (v této verzi Jai Courtney), který má naopak Sarah ochránit. Až do toho bodu se popis téměř identicky shoduje s dějem prvního Terminátora, že? Jenže návratem do osudného roku 1984 se vše mění. Minulost byla nějakým záhadným způsobem změněna. Kyle zjišťuje, že ze Sarah se stala chrabrá bojovnice, které dělá už nějaký ten rok společníka a ochránce právě Terminátor T-800, který ji měl původně zabít. Ovšem to není vše, změnilo se mnohem více a Skynet už má prsty opravdu všude, a tak musí Kyle, Sarah a Terminátor zjistit, zač je toho loket.

(Foto: Terminator Genisys, Paramount Pictures)

A konečně jsme v současnosti. Píše se rok 2019 a James Cameron a spol. před rokem oznámili, že chystají nového Terminátora. Ten se však už neohlíží na všechna předešlá pokračování a bere v potaz pouze první dva originální snímky, na které navazuje. Děj Terminátor: Temný osud se odehrává v současnosti, ze Sarah Connorové je drsňačka, která honí a zabíjí Terminátory. Jeden takový je poslán, aby zabil mladou Mexičanku Dani, která drží klíč k budoucnosti, stejně jako kdysi Sarah. Na její ochranu je z budoucnosti vyslána Grace. Ty dvě se pak spojí se Sarah a po cestě potkávají i další známou tvář, našeho milého Terminátora v podání Arnolda. Pro tento nový snímek je pak příznačné, že se po téměř třiceti letech vrací Linda Hamilton coby Saraha Connor. Záporáka zde pak ztvárňuje Gabriel Luna a dvě hrdinky vedle Hamilton jsou Mackenzie Davis a Natalie Reyes.

(Foto: Terminátor: Temný osud, Paramount Pictures) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací