Severské filmové čtvrtky: Rok 2020 odstartují ty nejlepší Severské kraťasy

V pohodlí kina procestujeme pět severských zemí.
 
 
Čas nezadržitelně běží, a na nás čeká již rok 2020. I ten přinese oblíbené posezení v kině Severské filmové čtvrteky. Na ty opět zve Skandinávský dům a hned na 2. ledna 2020 si připravil lahůdku, a to v podobě těch nejlepších Severských kraťasů.

Best of Severské kraťasy nás vezme na výlet, protože každý ze snímků zastupuje jinou severskou zemi. Vidět budeme moci film Úctyhodný muž z Dánska, Zastavíme z Finska, Ulita z Islandu, Kávový dýchánek ze Švédska a Tunel z Norska. Chybět nebude ani krátký úvod k filmům před projekcí.

Co: Severské filmové čtvrtky – Best of Severské kraťasy

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 2. ledna 2020 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmů:

Úctyhodný muž (En værdig mand, Dánsko, 2018, Kristian Håskjold, 20 min)

Erik pracuje noc co noc ve svém pekařství. Jeho jediným nočním společníkem je rozhlasový pořad, do kterého se sám neúnavně snaží probojovat a získat titul „Vtipálek týdne“. Rodině se vzdaluje čím dál víc a jeho snaha vztahy obnovit selhává. Aniž by si toho ostatní všimli, upadá do čím dál hlubší deprese, která vyústí v zoufalý výkřik o pomoc.

Zastavíme (Pysähdys, Finsko, 2016, Pia Andell, 7 min)

Tramvaj mimořádně zastaví a za oknem stojí její expřítel… Krátký film o kruté pantomimické výměně bývalého páru ukazuje, že komunikace se nám často nedostává ve chvíli, kdy je potřeba, a jindy přichází až příliš pozdě…

Ulita (Skeljar, Island, 2018, Ísak Hinriksson, 19 min)

Dospívající Auður se pokouší najít samu sebe na novém místě daleko od hlavního města a internetového připojení.

Kávový dýchánek (Elvakaffe, Švédsko, 2013, M. Fredriksson, 14 min)

Čtveřice přítelkyň v důchodovém věku se schází v bytě jedné z nich a klábosí o životě.  Jejich hovor se ovšem netočí kolem hlídání vnoučků a pečení sušenek. Elegantní dámy si vyměňují své názory a zkušenosti, co se týče viagry, orgasmických prožitků a všemožných milostných eskapád.

Tunel (Tunnelen, Norsko, 2016, André Øvredal, 14 min)

Ocitáme se v budoucnosti, kde se lidstvo přemnožilo natolik, že společnost sáhla k radikálnímu řešení. Všichni souhlasili, všichni se však zároveň bojí. Jednou večer jede úplně normální rodina stejně jako tisíce dalších domů z výletu. Než se ale dostane zpátky do města, musí projet tajemným tunelem.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací