Severské filmové čtvrtky: Únor a drama Bílá noc s Larsem Brygmannem

„Dánské psychologické drama o dalekosáhlých následcích jedné zdánlivě drobné šarvátky, ale i o křehkých rodinných vztazích poznamenaných dávnou tragédií.“
 
 
Nejkratší měsíc roku je tu. Letošní únor bude ovšem výjimečný, a to hned dvakrát, protože nabídne nejen klasické dánské psychologické drama Bílá noc v rámci projektu Severský filmový čtvrtek , ale i devětadvacet dnů. Ano, tušíte správně, rok 2020 je rokem přestupným.

O čem Bílá noc je? „Hlavní postavou filmu je Ulrich, úspěšný realitní makléř, kterému by se snad už ani nemohlo dařit lépe. Ovšem jen do té doby, než během rvačky v baru nešťastnou ranou usmrtí náhodného opilce,“ přibližuje snímek Tereza Čechová z pořádajícího Skandinávského domu.

Snímek se pyšní i několika cenami. Za svůj výkon v Bílé noci si Morten Grunwald odnesl dánskou filmovou cenu Bodil. Výborné herecké obsazení podtrhuje i Robertova cena udělovaná Dánskou filmovou akademií, kterou byl vyznamenán Lars Brygmann.

Chybět nebude ani tradiční krátký úvod před filmovou projekcí. Tentokrát se pořadatelé zaměří na hereckou kariéru Larse Brygmanna.

Co: Severské filmové čtvrtky – Bílá noc

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 6. února 2020 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Bílá noc:

Úspěšný realitní makléř Ulrich má vše, co by si mohl přát: skvělou práci, krásnou ženu a luxusní byt v centru Kodaně. Jednoho dne uzavře další výnosný obchod, což se rozhodne náležitě oslavit. V baru se náhle octne v potyčce s agresivním opilcem. Jedna dobře mířená rána pěstí udělá své: opilec Allan, otec dvou malých dětí, padá a udeří se do hlavy tak nešťastně, že na místě zemře. Ulrichova existence se začíná hroutit. Trápí ho výčitky svědomí za onu tragickou noc, ale začne se mu vracet i vzpomínka na jednu dávnou událost, která narušila jeho vztahy s vlastní rodinou. Do příběhu se začínají promítat i další temná témata, jako je alkoholismus, drogy a násilí ve vztazích. Ulrich se propadá až na úplné dno. Pokusí se vykoupit svá provinění penězi, ale pomůže to? Podaří se Ulrichovi opět si uspořádat život a urovnat rodinné vztahy?

Režie: Jannik Johansen

Scénář: Anders Thomas Jensen, Jannik Johansen

Hrají: Lars Brygmann, Anne Sofie Espersen, Morten Grunwald

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací