Na zahájení prvního Comic-Con Prague dorazil Night King, Hellboy i Gimli

A sjeli se sem fanoušci všeho druhu.
 
 
Už týdny se připravoval a organizátoři nahlašovali jednoho hosta za druhým. Comic-Con Prague je první akcí svého druhu na našem území. Po fiasku s PragueConem před dvěma lety, je to tentokráte opravdu tu. Fanoušci, tvůrci, a především herci se sešli, aby oslavili geekovskou kulturu a sci-fi a fantasy díla všeho druhu.

Ještě, než však byl Comic-Con řádně zahájen a pokřtěn, návštěvníci si mohli užít první akce, které událost nabídla v rámci svého pestrého programu. Ten zahrnuje spoustu stánku s tematickými suvenýry, nejrůznější herní turnaje, přednášky, a především panely s tvůrci a herci, se kterými se mohou jejich příznivci později ve vyhrazeném čase i vyfotit.

Prvním velkou událostí byla talk show, které se účastnili Vladimír Furdík a Ian McElhinney čili Night King a Ser Barristan Selmy ze Hry o trůny. Oba herci nejprve vyprávěli o svých hereckých a profesních začátcích. Furdík o tom, jak začínal jako pečovatel koní, pak kaskadér a postupně ho začali obsazovat do větších rolí. McElhinney naopak přiznal, že s hraním začal až ve svých třiceti letech a nebyl to jeho prvotní plán.

Otázky kladené publikem byly různorodé, nevyhnuli jsme se samozřejmě ani dotazu ohledně kontroverzní poslední řady Hry o trůny. McElhinney přisvědčil, že jí prý zatím neviděl. Mluvilo se i o tom, koho by si oba herci přáli, aby skončil na Železném trůnu. Furdík si tam přál Tyriona, jakožto svou oblíbenou postavu. McElhinney zase prohlásil, že vždy věřil, že tam skončí Bran. V návaznosti na to se také rozpovídal o knihách, které herec přečetl v rámci přípravy na svou roli. Byl tak prý značně zklamán, když jeho postavu v seriálu zabili, neboť v zatím poslední knize byla ještě naživu. Také prohlásil, že doufá, že George R. R. Martin dopíše dvě poslední knihy.

V průběhu diskuze oba herci zjistili humornou náhodou. Původně si mysleli, že si při natáčení nikdy nepotkali, jenže jak vyšlo najevo, tak Furdík hrál jednu ze zamaskovaných postav, která zabila McElhinneyho Barristana Selmyho.

Jednu z otázek jsme položili i my. Byla mířená na Furdíka a vztahovala se k tomu, co by jeho Night King řekl, kdyby v seriálu promluvil.  Na to Furdík odpověděl, že by řekl „I will come back“ čili, že se vrátí.

Vedle ostatních akcí byl také jednou z největších událostí diskusní panel zaměřený na Hellboye, jehož hlavní hvězdou byli herci Ladislav Beran a samotný Hellboy Ron Perlman. Ti mluvili o natáčení a Perlman o tom, jak se dozvěděl, že bude hrát titulního protagonistu, čemuž prý dlouhou dobu odmítal uvěřit.

Perlman také po celou dobu vtipkoval a nebral si servítky, co se týkalo použitého jazyka, zkrátka působil jako takový Hellboy. Házel jednu hlášku za druhou a bavil osazenstvo. Například dotaz, zda má radši Marvel nebo DC odpověděl jednoduše „Ano“ a na to, zda si pamatuje nějaké vtipné příhody z natáčení, Hellboye jednoduše odvětil, že jistě, ale nepamatuje si je. Rozpovídal se pak také o Praze, kterou si podle vlastních slov při natáčení zamiloval, a dokonce se sem chtěl jednu dobu i přestěhovat, najal si i makléře, ale manželka mu to prý zatrhla.

Mimo jiné se dostalo i na řeč o novém Hellboyovi s Davidem Harbourem. Perlman vyprávěl, jak dlouho loboval za natočení třetího dílu a ukončení původní série, jenže z toho k jeho lítosti bohužel sešlo. Dodal také, že posledního Hellboye zatím neviděl, ale s Harbourem se setkal a mají spolu dobrý vztah.

Na závěr padla i naše otázka na oba herce, která je jejich oblíbená hláška z filmu. Ladislav Beran podotkl, že jeho postava ve snímku moc nehovořila, naopak Perlman zvolil citát z druhého dílu Hellboye. Jednalo se konkrétně o moment, kdy jeho postava nabídla pivo Abu Sapienovi, který mu řekl, že jeho tělo je chrám, na což mu Hellboy odvětil: „A moje je zábavní park.“ Na konec také Perlman zažertoval o tom, jak tuto hlášku používá dodnes v běžném životě.

Po besedách pak k večeru následovalo slavnostní zahájení celé akce. Prvním, kdo se na jevišti objevil, byl DJ s hravým remixem populárních filmových a seriálových znělek. Na řadu pak přišli i slavní čeští cosplayeři, kteří se na scéně promenádovali ve svých propracovaných kostýmech. Následně měli úvodní slovo organizátoři celé akce Pavel Renčín a Václav Pravda. Zahájení pokračovalo proslovem pražského primátora Zdeňka Hřiba, který se na ceremoniál dostavil v převleku Jedie. Svou řeč si připravil jako příběh na motivy Star Wars se sympatickými narážkami i na jiné prvky popkultury.

Na ceremoniálu se ukázali i komiksoví tvůrci jako Brian Azzarello nebo John McCrea a další. Postupně se k nim pak přidaly i první hvězdy, které již poctily Comic-Con Prague svou účastí. Jmenovitě se tu objevil Ron Perlman, John Rhys-Davies, Casper Van Dien, Ian McElhinney, Tracy Scoggins, Danny John-Jules, Vladimír Furdík, Predrag Bjelac, Ladislav Beran a Daniela Tlumačová. Došlo i ke slavnostnímu přestřižení Comic-Conové pásky za pomoci organizátorů, primátora i zúčastněných herců. Slavnostní ceremoniál pak byl dovršen koncertem v podání Prague Film Orchestra, která zahrála nejznámější filmové i televizní skladby. Návštěvníci si pak mohli užít zbytek programu, který následoval do desíti večer a pokračovat bude až do neděle.

Jak vypadal první den na Comic-Con Prague, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací