Recenze: Fantasy Island je přeplácaný rádoby horor, který neoslní opravdu ničím

Ostrov, který splní vaše nejhlubší přání.
 
 
Tedy až na to, vidět dobrý film. Protože to Fantasy Island zcela určitě není. Tvůrci v čele s Jeffem Wadlowem, který v tom měl nejvíce prsty, přinášejí vskutku zajímavou podívanou. Zajímavou, ne v pozitivním slova smyslu. Největší slabinou tohoto rádoby hororu je bezesporu jeho scénář, nebo tedy to, co bychom tak měli nazývat.

Wadlow a kolektiv totiž představují příběh, který byť má nadějný začátek, tak zbytek je neuvěřitelná směs nesmyslů. První úvodní zhruba čtyři minuty docela zaujmou, ale poté jde všechno jaksi z kopce. Od chvíle, kdy přilétá na ostrov pětice protagonistů, ztrácí se z příběhu veškerý smysl. Scénáristé a Wadlow totiž náhle začali plácat jednu věc na druhou a ve snaze o chytré zvraty bohužel v závěru díky jejich překombinování vyzněli tvůrci i film hloupě a chvílemi až trapně. A je to vlastně škoda, neboť premisa, která se inspiruje televizní seriálovou předlohou, má potenciál.

A sny se tak rázem začínají měnit v noční můry.V této inscenaci tedy sledujeme skupinku pěti návštěvníků ve složení Gwen, Melanie, Patricka, Braxa a JD. Ti na tento tajuplným ostrov plnící přání vyhráli zájezd. Zde je po jejich příjezdu přivítá tajemný pan Roarke, ten jim slíbí jedinečný zážitek. Jak se však zmíněným hostům postupně plní jejich jednotlivé sny, zjišťují, že vše není tak jak se zdá a ostrov i samotný pan Roarke skrývají temné tajemství a jim začíná jít o život. A sny se tak rázem začínají měnit v noční můry.

Jeden by řekl, že tato myšlenka nezní úplně špatně. Jisté ambice určitě měla a dalo se od ní očekávat ledacos. Ovšem kdesi se něco trochu zvrtlo a to, co zmiňovaný Jeff Wadlow a spol. doopravdy vytvořili, nemohl očekávat snad nikdo. Po příběhové stránce jde opravdu o nekoherentní dílo. Nejenže se zde vrší jeden zlom za druhým a jsou všechny tak nesmyslné, ale navíc jsou i poměrně dost dobře předvídatelné. Občas jsou tyto momenty až kýčovité a působí jako vytržené z jakési telenovely. Ve výsledku na plátně vlastně panuje naprostý chaos.

Na druhou stranu je však pravda, že se ve snímku neustále něco děje a nuda to rozhodně není. Autoři se také poměrně dost snažili o to, vytvořit strašidelný a hororový nádech, ale ani s tím moc nepochodili. Ano, najdou se tu některé scény, které jsou krvavější, a také pár „lekaček“, ale zkrátka nemají na diváka ten správný účinek, v jaký tvůrci doufali. A to především proto, že jsou tyto momenty provedeny poměrně decentně a umírněně. Zkrátka by tu neuškodil R-rating místo PG-13.

Ono vlastně už samotné obsazení Lucy Hale do jedné z hlavních rolí mohlo být takovým prvním varování, že nepůjde o zcela kvalitní projekt. Stačí se podívat na její filmografii (např. Vadí nevadí) a vše je jasné. Nejde o nijak výrazně dobrou herečku, což je znát i zde. Hale podává křečovitý a jednotvárný výkon, který je vlastně v souladu se špatným scénářem.

Podobně jsou na tom i její kolegové, u všech se navíc tak nějak zdá, jako by to prostě vzdali a ani se nesnažili dát do svých projevů trochu života. Takovým primárním příkladem je Maggie Q, která je prkenná a taková nijaká. Navíc jaksi postrádá veškerou mimiku, takže ať už je vyděšená, smutná, nebo šťastná má v obličeji stále stejný znuděný výraz. Snad jediný, kdo podává víceméně obstojný výkon je Michael Peňa. Jeho přednes je slušný a mezi ostatními zkrátka vyčnívá. To však nic nemění na tom, že v jeho případě jde stále o slabší výkon v porovnání s jeho předchozí prací. Navíc ho ve filmu ani moc není (na to, že v původním seriálu je to hlavní postava). Podobné se dá říct i o Michaelu Rookerovi (Strážci Galaxie atp.), který sice odvádí dobrou práci, ale velmi podvyužit, když to všechno sečteme, tak se tam objeví, nebo spíš mihne, dohromady tak pět minut.

A zhruba tolik času se ve snímku odehrává něco, co by se dalo označit jako zajímavé a dobře odvedené. Ale to je zhruba tak vše. Je to však škoda, neboť původní seriál byl svého času poměrně populární. Zkrátka co funguje v televizi, nemusí vždy fungovat i na velkém plátně.

Fantasy Island je krajně nekonzistentní podívaná, která je jedno veliké zklamání. Nějaký potenciál tu totiž byl. Jenže tvůrci se rozhodli hrdinně překombinovat děj nejrůznějšími zvraty a vytvořit tak naprostý chaos a z příběhu přeplácanou směs všeho a ničeho. Nepomáhají ani přílišně uměřené „hororové“ prvky, které ze snímku činí slabší odvar. A do třetice neoslní ani herci, kteří jako by to vzdali a ve většině se ani nesnaží o kvalitní výkony.
 

Vítejte v háji… eh, chci říct ‚v ráji‘.


 

Nepoužijeme radši Google Maps?


 

Tenhle prsten mi dal Rumburak, baví mě s ním otáčet.


 

35%

Fantasy Island

Fantasy Island je krajně nekonzistentní podívaná, která je jedno veliké zklamání. Nějaký potenciál tu totiž byl. Jenže tvůrci se rozhodli hrdinně překombinovat děj nejrůznějšími zvraty a vytvořit tak naprostý chaos a z příběhu přeplácanou směs všeho a ničeho. Nepomáhají ani přílišně uměřené „hororové“ prvky, které ze snímku činí slabší odvar. A do třetice neoslní ani herci, kteří jako by to vzdali a ve většině se ani nesnaží o kvalitní výkony.
 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací