Recenze V síti: Když se z lovců stává kořist. Dokument varuje před zneužíváním dětí na internetu

3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 potenciálních sexuálních predátorů. 
 
 
Fenomén, o kterém slyšeli mnozí, ale málokdo si doposud uvědomoval jeho závažnost. Nový dokument Víta Klusáka a Barbory Chalupové šokuje nejen obnaženými těly predátorů, ale především čísly, která společnosti předkládá. Kolik dětí se v síti sexuálních lovců denně ocitne a pod jak intenzivním tlakem se nezletilí ocitají, překvapilo i samotné tvůrce.

Nápad vytvořit celovečerní dokumentární film o zneužívání dětí na internetu dostali Klusák s Chalupovou po experimentu, u kterého si režisérská dvojice poprvé uvědomila, o jak rozsáhlý společenský problém se může jednat. Společně tehdy založili falešný profil dvanáctileté Týnušky a čekali, co se bude dít. Protože během pěti dnů dostali zprávy se sexuálním obsahem od více než osmdesáti mužů, věděli, že pokus musí pokračovat.

Třem zletilým herečkám s dětskými rysy založili profily na vybraných sociálních sítích, kde Tereza, Anežka i Sabina předstíraly, že je jim teprve dvanáct let. V autentických kopiích dětských pokojíků postavených v ateliéru měly chatovat a vést videohovory s muži, kteří je oslovili.

Držely se přitom přísně daného kodexu – nemohly flirtovat, samy navazovat kontakt a od začátku musely zdůrazňovat, že je jim teprve dvanáct let. Dokumentární film Klusáka a Chalupové zachycuje všechny tyto momenty, od castingu až po osobní schůzky, kde se dívky (pod dohledem skryté ochranky a kamer) setkávají tváří v tvář internetovým sexuálním predátorům. A podívaná to není vůbec snadná.

Jak se ukázalo, drtivá většina mužů po dívkách nejenže požadovala sexting, posílala jim fotky svého přirození a žebrala o sex po videohovoru, tito „lovci“ nešli daleko ani pro výhrůžky. A přestože se člověk už podle traileru či písně „Je doma máma“ Tomáše Kluse před zhlédnutím dokumentu psychicky obrní, výsledek zarazí do sedaček i nejotrlejší diváky.

Kompozičně i scenáristicky dobře promyšlená podívaná drží diváka v napětí po celých sto minut a graduje až do mrazivých momentů.Kompozičně i scenáristicky dobře promyšlená podívaná drží diváka v napětí po celých sto minut a graduje až do mrazivých momentů, při kterých se člověk nediví, že štáb doprovázeli psychologové, sexuoložka, právník či policejní složky. Přestože po řemeslné stránce Klusák s Chalupovou odvedli velký kus práce, je otázkou, na kolik to v případě V síti vlastně hraje roli. Samotné téma je totiž natolik nosné, že fakta stojí nade všemi filmařskými prostředky, i když jich ve filmu není zrovna málo.

Tak jak se to Klusákovi stalo už ve snímku Svět podle Daliborka, i nyní se dočkáme režisérovy nečekané intervence, která je však tentokrát na místě. Tvůrci od začátku vykládají karty na stůl, seznamují diváky s metodami natáčení i pravidly, kterých se po celou dobu experimentu drželi a diváci tak nemají přílišné důvody s pochybám.

Protože se snímek týká především mladistvých, rozhodli se Klusák s Chalupovou vytvořit verzi V síti: Za školou přístupnou už od dvanácti let. Nejsilnější momenty z filmu jsou zde doplněny o praktické rady a komentáře hereček, které sexuální obtěžování po internetu zažily na vlastní kůži. V souvislosti s tím odstartuje také osvětová kampaň, kdy štáb vyrazí na „tour“ po Česku a bude s dětmi debatovat.

Mrazivé podívané, kterou by měl alespoň jednou vidět každý, obzvlášť pak děti a jejich rodiče, se podařilo jasně ukázat důležitost dokumentární tvorby. A bude zajímavé sledovat, co se bude dít dál. S nonfikčním filmem. S bezpečností na internetu. S predátory, kterým Klusák vyhlásil otevřenou válku.
 

Co na plátně herečky předvedly je k nevíře. Při vší autenticitě, síle a odvaze, s níž se predátorům postavily, je těžké věřit, že se jen jedna z nich věnuje herectví.


 

Aktivitu dívek po celou dobu v ateliéru sledoval štáb doplněný o psychology, sexuoložku nebo právníka. Predátoři mohou být šťastní, že filmaři jejich obličejové rysy zkreslili rozmazáním.  Policie má  však  k dispozici  veškerý  materiál.  


 

Ačkoli by to člověk nečekal, film obsahuje i mnoho humorných scén. Ty v celkovém dojmu neruší jinak závažné téma.


 

95%

V síti

Mrazivé podívané, kterou by měl alespoň jednou vidět každý, obzvlášť pak děti a jejich rodiče, se podařilo jasně ukázat důležitost dokumentární tvorby. A bude zajímavé sledovat, co se bude dít dál. S nonfikčním filmem. S bezpečností na internetu. S predátory, kterým Klusák vyhlásil otevřenou válku.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací