Trailer k dobové detektivce Úsvit s Eliškou Křenkovou

Silná ženská hrdinka v hlavní roli.

Producent Matěj Chlupáček se již podruhé chopil režisérské taktovky. Tentokrát nám nabídne dobové detektivní drama Úsvit odehrávající se na sklonku 30. let. Hlavní role se chopila Eliška Křenková.

Tvůrci necelých šest měsíců před uvedením Úsvitu do kin přináší první záběry z filmu, které nás seznámí s těhotnou lékařkou (Eliška Křenková), která se svým manželem, ředitelem továrny, přijíždí do Tater, kde chtějí po vzoru Zlína vystavět pokrokové město Svit. Práce na snímku a utopickém městě se vyšplhala na téměř 90 milionu korun, protože filmaři kombinují reálné záběry, nákladné dekorace a model celého města v poměru 1:7. Samotné natáčení probíhalo v několika lokacích v České republice i na Slovensku – v Tatrách, u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo ve Zlíně. 

„Nechtěli jsme dělat žádné kompromisy a přáli jsme si divákům přinést opravdu moderní podívanou, která bude i přes dobu, ve které se film odehrává, vyprávět o současných tématech. Skrze detektivní žánr tak prezentujeme příběh silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, ve kterém žije,“ prozradil režisér Matěj Chlupáček.

V hlavní roli uvidíme Elišku Křenkovou, držitelku Českého lva za svůj výkon ve filmu Všechno bude. „Ve filmu Úsvit jsem měla možnost si zahrát velmi silnou ženskou hrdinku, která je téměř po celý film na plátně. Helena je skvěle napsaná postava s mnohovrstevnatou psychologií,“ svěřila se herečka. Dalších rolí se chopili Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová či Ladislav Hampl.

Na snímku Úsvit pracuje celá řada uznávaných profesionálů. Autorem hudby je skladatel Simon Goff, držitel ceny Grammy za film Joker a seriál Černobyl, film barví Natasha Leonnet, která pracovala na oscarovém La La Landu nebo marvelovce Spider-Man: Into The Spider-Verse či Pavel Hrdlička, střihač oceněný několika Českými lvy. Na kameramanský post usedl Martin Douba.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací