Slavnostní premiéra thrilleru Kanáři proběhne on-line v rámci projektu Moje kino LIVE

Víte, co je pískaná řeč?
 
 
Rumunský režisér Corneliu Porumboiu, jehož filmy již několikrát bodovaly na filmovém festivalu v Cannes (Cesta do města, 12:08 Na východ od Bukurešti, Poklad), přichází s detektivním thrillerem Kanáři. Příběh snímku nás seznámí se korumpovaným policistou, který se vydá na Kanárské ostrovy, aby se zde naučil místní šifrovanou pískanou řeč, jenž by mu pomohla získat pořádný balík peněz a překrásnou femme fatale Gildu.

Již zmíněná pískaná řeč, která je středobodem filmu, není pouhou fikcí, ale skutečným pokladem. Řeč Silbo gomero vznikla na ostrově La Gomera a byla v roce 2009 organizací UNESCO vyhlášena mistrovským dílem ústního a nehmotného dědictví lidstva. „Styl vyprávění filmu Kanáři byl definován příběhem tohoto tajného jazyka používaného zločinci. Silbo gomero umožňuje kódovat mluvený jazyk podobně jako film kóduje realitu. Začal jsem si tedy hrát s kódy různých žánrů – od detektivních filmů, filmů noir po westerny a komedie,“ vysvětluje režisér Corneliu Porumboiu. 

Film byl poprvé uveden v hlavní soutěži festivalu v Cannes a nyní ho čeká česká premiéra, která proběhne on-line, a to v úterý 5. května 2020 od 20:30 v rámci projektu Moje kino LIVE. Od čtvrtka 7. května 2020 bude snímek uveden v on-line videopůjčovně Aerovod.

(Foto z filmu Kanáři)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací