Zářijovým Severským filmovým čtvrtkem vyvrcholí přerušené Týdny švédské literatury

Poznejte legendární Astrid Lindgren.
 
 
Letos na jaře se konaly Týdny švédské literatury. Nebo spíše se konat měly. V průběhu festivalu vypukla pandemie koronaviru a poutavý program musel být odložen nebo zrušen. Nyní se k němu organizátoři vrací prostřednictvím akce Severské filmové čtvrtky a promítáním švédsko-dánského životopisného dramatu Zrodila se Astrid.

Film nás seznámí s bouřlivým mládím světoznámé spisovatelky Astrid Lindgren, která je autorkou známých příběhů, jako jsou Pipi Dlouhá punčocha nebo Děti z Bullerbynu. „V hlavní roli mladé Astrid exceluje herečka Alba August, která za svůj výkon získala prestižní švédskou filmovou cenu Guldbagge. Matku Astrid ztvárnila Maria Bonnevie a roli šéfredaktora Reinholda Blomberga si zahrál Nor Henrik Rafaelsen. Snímek stihl od své premiéry na Berlinale v roce 2018 posbírat již celou řadu cen, mimo jiné za nejlepší zahraniční film na mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu,“ uvedla Anežka Soukupová z pořádajícího Skandinávského domu.

Promítání bude předcházet tradiční krátký úvod. Následný film bude uveden ve švédském znění s českými titulky.

Co: Severské filmové čtvrtky – Zrodila se Astrid

Kde: Zrodila se Astrid

Kdy: 3. září 2020 ve 18:00

Vstupné: 130 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Zrodila se Astrid:

Švédsko-dánské životopisné drama Zrodila se Astrid přibližuje divákům legendární Astrid Lindgren (1907-2002) coby mladou ženu, která cestu ke svým literárním úspěchům teprve hledá. Sledujeme ji při práci v deníku Vimmerby tidning, kde se osudově zamilovala do tamního šéfredaktora, poznáváme ji jako matku a dceru, jež hledá a upevňuje vztah k vlastním rodičům a synovi, a vidíme ji především jako silnou, emancipovanou ženu, jež si v nelehkých životních podmínkách dokázala zachovat duševní rovnováhu a vypracovala se v jednu z nejznámějších autorek své doby. 

Režie: Pernille Fischer Christensen

Hrají: Alba August, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen, Maria Bonnevie, Magnus Krepper, Björn Gustafsson a další

(Úvodní foto: Zrodila se Astrid, Skandinávský dům)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací