Rozhovor: Prezident Čestmír Vančura a umělecká ředitelka Markéta Pášmová o 60. Zlín Film Festivalu

Chybět nebude ani aukce filmových klapek.
 
 
V pátek 4. září 2020 odstartoval jubilejní Zlín Film Festival. Šedesátý ročník je výjimečný hned v několika ohledech. Nejenže festival pro děti a mládež slaví kulatiny, ale navíc se koná v netradičním podzimním termínu, provází ho mnohá hygienická opatření a začíná speciálním Festivalovým premiérovým víkendem. Co všechno vlastně na diváky čeká, jsme se zeptali prezidenta festivalu Čestmíra Vančury a umělecké ředitelky Markéty Pášmové.

Markéta Pášmová přiblížila specialitu letošního ročníku, a to Festivalový premiérový víkend. „My jsme se rozhodli, že naše premiéry, které na festivalu máme, sdružíme do tzv. Festivalového premiérového víkendu, abychom podpořili právě tyhle filmy diváckou návštěvností, na což velmi apelujeme a prosíme diváky, aby skutečně tyto filmy navštívili a šly se na ně podívat, protože jsou moc krásné,“ uvedla umělecká ředitelka. Mezi tyto atraktivní premiérové tituly patří pohádka Největší dar, koprodukční snímek z hokejového prostředí Smečka, slovensko-německý film pro děti Léto patří rebelům a animovaný povídkový příběh pro nejmenší Mlsné medvědí příběhy. Markéta Pášmová během rozhovoru snímky nejen krátce představila, ale uvedla i několik hostů, se kterými se budeme moci ve Zlíně potkat.

Ani letos nebudeme ochuzeni o již tradiční akci, a to aukci filmových klapek. „Projekt Filmtalent Zlín je naživu právě z výtěžku dražby. Letos máme zase více než 130 klapek. Některé z nich opravdu velmi dobré. Myslím si, že si na své přijdou jak sběratelé, tak mladí filmaři,“ prozradil prezident festivalu.

Všechny návštěvníky festivalu bezesporu zajímá, jak se organizátoři popasovali s hygienickými opatřeními. „Potřebujeme mít návštěvníky „pod kontrolou“. Nově máme zavedenou, kromě akreditace, i registraci jednotlivých účastníků. Největší změny z hlediska programu festivalu se týkají dříve plánovaných velkých akcí. Měl být velký opening především pro děti spolu s filharmonií atd. Z velkolepých oslav toho mnoho nezůstalo. Snad se to podaří u dalšího kulatého výročí. Dali jsme přednost oslavě ducha a audiovizuální tvorby pro děti a mládež. A to je nejdůležitější,“ svěřil se Vančura. Celý rozhovor najdete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací