Film Staříci: Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička v rámci natáčení absolvovali i několik kaskadérských scén

Tvůrci české road movie se inspirovali skutečnými událostmi.
 
 
Staříci, jež měli premiéru v roce 2019, se pyšní hned několika oceněními a nominacemi. Na Českém lvu snímek bojoval hned v deseti kategoriích a uspěl dvakrát. Sošku si za svůj herecký výkon odnesli ústřední protagonisté, a to Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Jiří Schmitzer bodoval i na Cenách české filmové kritiky, kde trofej získali i Martin Dušek a Ondřej Provazník za režii a nejlepší film.

Příběh filmu je volně inspirován skutečnými událostmi z přelomu tisíciletí. Děj nás seznámí s dvěma bývalými politickými vězni, kteří se vydávají v obytném voze napříč republikou vypátrat a zabít komunistického prokurátora z 50. let, který nebyl za své činy oficiálně potrestán. Cesta za odplatou je pro oba staříky velmi obtížná. „Nepřítelem našich hrdinů není ani tak nenáviděný prokurátor, ale spíš realita, která stojí mezi jejich úmyslem ho zabít, a faktem, jak to v jejich věku a situaci udělat. Gesto odplaty, volání po spravedlnosti, které společnost nevyslyšela, vezmou na svá bedra v podivuhodné závěrečné jízdě svého života dva starci, jimž takovou úlohu nemůže nikdo rozumný přát. Namísto akčních hrdinů tu máme staříky, kteří jsou mnohonásobně limitovaní – svým věkem i zdravotním stavem,” upřesňují tvůrci filmu Ondřej Provazník a Martin Dušek.

I když jsou ústředními hrdiny filmu dva pánové ve vysokém věku, nechybí ani několik kaskadérských kousků. „Téměř všechny obtížné scény hráli pan Mrkvička i Schmitzer sami, s výjimkou těch, kde šlo opravdu o život. Zejména pan Schmitzer má rád fyzické výzvy, které může překonávat a my jsme mu v tom rádi vyšli vstříc. Film tím získal na fyzičnosti a autenticitě,“ prozradil Ondřej Provazník.

Natáčení probíhalo na několika místech v České republice, a to v Praze, Sokolově a nejvíce času strávil štáb v okolí obce Modlany. Kromě ústřední herecké dvojice se v dramatické road movie dále představí Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, Milena Steinmasslová, Michal Suchánek, Pavel Batěk, Marika Procházková a další.

(Foto: Staříci, CinemArt) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací