Podzimní festival Dny Severu se letos odehraje v on-line podobě

Média, tak zní letošní festivalové téma.
 
 
Mnoho kulturních projektů se letos přesouvá do virtuálního prostoru. On-line podobu zvolila i tradiční podzimní festival Dny Severu, který se letos uskuteční již pojedenácté. Poutavý program, jež je odehraje především prostřednictvím Facebooku a YouTube, odstartuje již tento pátek 5. listopadu debatou se slovensko-finskou spisovatelkou Alexandrou Salmelou a překladatelem Michalem Švecem s názvem „Kdo je tady (anti)hrdina?“. Salmela je autorkou dystopického románu Antihrdina, jehož předností je nejen originální námět, ale i experimentální forma psaní a nevšedním grafickým pojetím celé knihy.

Z filmů jmenujme například švédský dokument Život začíná po stovce o stoleté blogerce Dagny, jehož on-line projekce bude spojena i s debatou o aktivním stáří a životním optimismu nebo dánské drama Idealista natočené dle skutečných událostí.

Dny Severu 2020 budou uzavřeny 19. listopadu debatou „Sever, kam se podíváš?“. Judita Matyášová (česká novinářka působící momentálně na Univerzitě v Aarhusu), Barbora Grečnerová (překladatelka z norštiny a šéfredaktorka severské sekce internetového časopisu iLiteratura.cz) a Tomáš Novotný (rozhlasový moderátor a švédštinář) budou odpovídat na dotazy týkající se severské kultury v českých médiích.

(Úvodní foto: Alexandra Salmela, Heini Lehväslaiho)

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací