Filmové tipy: Jaké nejočekávanější snímky roku 2020 uvidíme nakonec v roce 2021?

Tedy, dá-li covid, samozřejmě.

Rok 2020, mírně řečeno, trochu otřásl filmovým průmyslem a v některých ohledech změnil jeho dosavadní podobu navždy. Vlivem pandemie covidu-19 byly mnohé filmy postupně odsouvány o měsíce a později o celé roky. A tak byl loňský rok na blockbustery poměrně chudý, naopak letošní rok na ně bude více než bohatý. Některé uvidíme skrz streaming, jiné zase, doufejme, už konečně v kinech. Pojďme si tedy udělat drobný přehled těch nejzajímavějších:

Raya a drak

česká premiéra: 4. březen režie: Paul Briggs, Dean Wellins

Hned na úvod je tu jeden velmi očekávaný animák studia Disney. Do Asie zasazený příběh se věnuje bojovnici Raye, která se musí spojit s posledním přeživším drakem v zemi, aby ochránila svou vlast. Hlasy hlavním postavám propůjčily Kelly Marie Tran a Awkwafina. Snímek bude mimo jiné v USA a jiných zemích dostupný skrz Disney+, u nás by měl být k vidění v kinech.

(Foto: Walt Disney Studios)

The King’s Man: První mise

česká premiéra: 11. březen režie: Matthew Vaughn

Dále tu pak máme prequel série Kingsman, jenž vypráví o vzniku titulní tajné organizace na začátku 20, století. V hvězdně obsazeném špionážním snímku se pak má objevit například Gemma Arterton, Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes, Djimon Hounsou, Stanley Tucci, Rhys Ifans či Daniel Brühl a mnozí další.

(Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation)

Není čas zemřít

česká premiéra: 1. duben režie: Cary Joji Fukunaga

Odsun na příští rok dostal i agent 007. Ten již porazil mnohé nepřátele, ale jak se zdá, tak na covid-19 je krátký i on. Pětadvacátou bondovku tak nakonec (doufejme) uvidíme přímo na Apríla roku 2021. Mimo jiné se tím pak také uzavře éra Daniela Craiga coby Bonda, Jamese Bonda. Jako nový záporák se zde pak představí Rami Malek.

(Foto: MGM)

Tiché místo: Část II

česká premiéra: 24. duben režie: John Krasinski

Diváci také zůstanou opět téměř bez dechu, jako před dvěma roky. Aby také ne, vždyť premisou Tichého místa je, že jeho hrdinové nesmí udělat žádný hluk, jinak je čeká téměř jistá smrt v rukou zrůdných démonů. A po ročním odsunu se konečně dozvíme, co nového se v tomto fiktivním světě událo.

(Foto: Paramount Pictures)

Black Widow

česká premiéra: 6. květen režie: Cate Shortland

Covid-19 pak také zapříčinil, že letos jsme nakonec neměli jedinou marvelovku. Nový rok nám to však vynahradí a měli bychom se jich dočkat hned několik. Jednou je i Black Widow, samostatný příběh o stejnojmenné člence Avengers. Ta se v období mezi událostmi filmů Captain America: Občanská válka a Avengers: Infinity War vrací do svého rodného Ruska.

(Foto: With Walt Disney Studios Motion Pictures)

Godzilla vs. Kong

česká premiéra: 13. květen režie: Adam Wingard

Konečně bychom se také měli dočkat velkolepé slibované bitvy mezi ohromnou ještěrkou Godzillou, a ještě větším opičákem King Kongem. Tito dva velikáni si to rozdají na filmovém plátně a na streamovací platformě HBO Max.

Free Guy

česká premiéra: 20. květen režie: Shawn Levy

Jedním z mála originálních snímků, jenž není ani sequelem, spin-offem nebo remakem, je Free Guy. Zde se představuje Ryan Reynolds jako bankovní úředník, jenž zjišťuje, že žije v počítačově hře jako nehratelná postava a rozhodne se stát se hrdinou vlastního příběhu a zachránit svojí simulaci.

(Foto: 20th Century Studios)

Rychle a zběsile 9

česká premiéra: 27. květen režie: Justin Lin

O rok pak bylo posunuto i deváté pokračování akční série Rychle a zběsile (prakticky jde vlastně o desátý díl, díky loňskému spin-offu). Ve hvězdném obsazení plném starých i nových jmen pak samozřejmě nechybí ani Vin Diesel.

(Foto: Universal Pictures)

Krotitelé duchů: Odkaz

česká premiéra: 10. červen režie: Jason Reitman

Každý přece ví, že až půjde do tuhého, tak zavoláme na pomoc Krotitele duchů. Škoda, že to nikoho nenapadlo v roce 2020. A tak se tato skupinka po třiceti letech a covidovém odsunu vrátí na filmová plátna a s tím i původní představitelé hlavních hrdinů Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts či Sigourney Weaver. Objeví se zde pak i Paul Rudd, McKenna Grace nebo Finn Wolfhard.

(Foto: Columbia Pictures Corporation)

Venom 2: Carnage přichází

česká premiéra: 24. červen režie: Andy Serkis

Je otázka, zda je lepší chytnout covid-19 nebo Venoma jako mimozemského parazita. Kdo ví. Jasné je akorát to, že Venom se po roční pauze vrátí do kin v červnu. Spolu s ním se v pokračování představí i (jak již název napovídá) jeho ikonický komiksový protějšek Carnage. Jako dva titulní symbionti se pak představí Tom Hardy a Woody Harrelson.

Top Gun: Maverick

česká premiéra: 8. červenec režie: Joseph Kosinski

Fanoušci se mohou těšit, že se konečně (doufejme) dočkají návratu Toma Cruise v roli pilota Mavericka. Ten si znovu zalítá jako školák, a k tomu ještě stihne učit zbrusu novou generaci pilotů, mezi kterými je i syn jeho bývalého kolegy.

(Foto: Paramount Pictures)

Expedice: Džungle

česká premiéra: 29. červenec režie: Jaume Collet-Serra

Že tu dlouho nebyl žádný film s Dwaynem Johnsonem v džungli? No, loni tu měl jeden být, ale bohužel byl posunutý na ten letošní Ve velkolepém dobrodružství inspirovaném stejnojmennou atrakcí v Disneylandu se pak Johnson představí po boku Emily Blunt a Jacka Whitehalla.

(Foto: Walt Disney Studios)

Život v Heights

česká premiéra: 19. srpen režie: Jon M. Chu

Příští rok se pak také dočkáme i muzikálu z pera oceňovaného hudebníka a divadelníka Lin Manuela Mirandy, který má na kontě například úspěšného Hamiltona. Snímek se inspiruje stejnojmenným broadwayským muzikálem, který se zaměřuje na latinskoamerickou komunitu v manhattanské čtvrti Heights.

Smrt na Nilu

světová premiéra: 16. září režie: Kenneth Branagh

Na filmových plátnech to pak zase roztočí Hercule Poirot a jeho malé šedé buňky. V hlavní roli se opět vrátí režisér snímku Kenneth Branagh, který bude tentokráte řešit slavný případ Smrt na Nilu inspirovaný stejnojmenným románem Agathy Christie.  Vedle něj se tu pak objeví Gal Gadot, Armie Hammer, Annette Bening či Letitia Wright.

(Foto: 20th Century Studios)

Duna

česká premiéra: 30. září režie: Denis Villeneuve

Na závěr tu pak máme adaptaci stejnojmenného snímku z roku 1984. V ní mezi sebou bojují tři rody (Atreidové, Harkonnenové a Fremenové) o planetku Dune, kde se nachází poslední úložiště vzácného koření. Nová verze, která bude k vidění v kinech i na HBO Max, pak čítá poměrně bohaté obsazení, ve kterém figuruje například Timothée Chalamet, Josh Brolin, Zendaya, Oscar Isaac nebo Javier Bardem.

(Foto: Warner Bros. Pictures)

Kromě vypsaných snímků, si pak zasluhují aspoň krátkou zmínku i další. Amazon Prime Video se například dočkáme pokračování Coming 2 America. V letošním roce pak už byly na některých místech k vidění filmy Duše a Wonder Woman 1984, u nás by měly být v kinech koncem ledna. Kromě Black Widow se pak dočkáme i dvou dalších opožděných marvelovek, a to Eternals a Morbiuse. Další očekávané posunuté snímky jsou pak horory Halloween zabijí a V zajetí démonů 3, spin-off seriálu Rodina Sopránů The Many Saints of Newark, akčňák Snake Eyes: G. I. Joe Origins nebo muzikál West Side Story. Je tedy zřejmé, že to bude filmově nabitý rok, tedy půjde-li vše podle plánů.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací