České filmové novinky v roce 2021: Snad se dostanou do kin všechny!

Na co se (snad) můžeme těšit v novém roce?

I když nám všem dal rok 2020 zabrat a často se zdálo, že se svět úplně zastavil, ve skutečnosti tomu tak není. Navzdory ztíženým podmínkám a nejisté budoucnosti vznikly a byly dokončeny snímky, které bychom si neměli nechat ujít. Zvláště teď nás, diváky, potřebují tvůrci víc než kdy dřív. Toto jsou očekávané filmy, které u nás či za našeho přispění vznikly. 

Leden

Na Večírek nás zve jeho scénárista a režisér Michal Suchánek. Dalšími hosty jsou Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, Karel Roden, Marek Taclík či Marián Čeky Čekovský. Komedie mění tón, když se bývalí spolužáci na setkání dozví, že jeden z nich nedorazí. Dílo možná znáte jako divadelní hru. Matky nám jasně napovídají, kolem čeho se celá komedie bude točit. Těhotenství, porod, roztomilí prcci, ale také úvahy, jak s nimi (pře)žít dál, jak si sehnat nového partnera nebo to vydržet s tím, kterého už máte. Hvězdné obsazení zahrnuje Hanu Vagnerovou, Petru Hřebíčkovou, Vladimíra Polívku, Václava Neužila, či Sandru Novákovou, která se podílela na scénáři a režie se ujal její partner Vojtěch Moravec.

Pokud komedie nejsou vaše gusto a chcete něco surově reálného, těšte se na Nebe, jehož obsah má ke svému jménu dost daleko. Tomáš Etzler strávil spoustu let jako zahraniční zpravodaj v brutální a nesmlouvavé Číně. Jaký to byl šokující kontrast, když našel oázu porozumění a empatie v malém sirotčinci. A tak místo kritiky obřích problémů v této monstrózní zemi se raději zaměřuje na malé lidské příběhy, které jsou o to upřímnější. Poučit se nás snaží další dokumentární snímek, Žal žen od Andrey Culkové, který sleduje životy a aktivity skupinky žen, kterým není lhostejný osud naší planety. Jejich myšlenky i činy v nás jistě vzbudí mnoho emocí. Jak Bůh hledal Karla nás bere na pátrání po víře do Polska. Když se ze silně ateistického Česka vydají filmaři k našim sousedům, vypadá to skoro jako výlet na jinou planetu. Jak se daří křesťanství v dnešní době? Co na ně běžní lidé? A co takoví pedofilové mezi věřícími? No a jak už to, tak bývá, když točíte film o jiných, dozvíte se také hodně o sobě… Na historickém dramatu Zpráva jsme spolupracovali se Slováky a Němci. Jde o skutečný příběh dvou uprchlíků z Osvětimi, kteří udělali vše pro to, aby se svět dozvěděl pravdu o koncentračních táborech. Podle tvůrců nikdy nebude dost filmů o hrůzách druhé světové války, a musíme je připomínat i mladé generaci.

(Foto: Večírek – Dawson Films, Matky – Bontonfilm, Nebe – Pilot Film, Zpráva – Falcon)

Únor

Snad se na druhý pokus podaří Robertu Sedláčkovi představit jeho Promlčeno divákům. Hlavní hrdina s tváří Karla Rodena se s v ulicích noční Prahy snaží vyrovnat se svou minulostí. Fanoušci Miroslava Krobota by měli napnout uši. Představí se totiž jako Muž se zaječíma ušima, který shodou náhod začne slyšet i to, co si lidé myslí a to, co nikdy neměl, ani nechtěl vědět. Už tak je jeho život dost komplikovaný, na stará kolena čeká jeho mladá milenka dítě. Pomůže mu jeho nová superschopnost udělat správné rozhodnutí? Nová šichta vypráví o schopnosti jít dál a akceptovat měnící se svět kolem nás, což je v této době dost aktuální. Sledovat obyčejné, avšak opravdové lidské příběhy, to se divákům nikdy neomrzí. Proto v divácích budou časosběrné dokumenty vždy budit úžas. Zato Známí neznámí toho moc nového nepřinesou, alespoň pokud jste viděli italský originál Naprostí cizinci (2016) nebo třeba německá Téměř dokonalá tajemství (2019). Tento film je totiž v Guinessově knize rekordů jako snímek s nejvíce remaky v historii. Můžeme se tedy těšit na českou verzi, která se zařadí mezi pár desítek dalších. Po divokém onlinovém seriálu se postava ještě divočejšího Laviho (Jakub Štáfek) dočká celovečerního snímku Vyšehrad. Své sportovní fanoušky, kteří se chtějí pobavit, má už teď. 

(Foto: Promlčeno – Falcon, Muž se zaječíma ušima – Bioscop, Vyšehrad – Bioscop)

Březen

Česká variace na krimi komedie, ve kterých se to točí kolem drog a komplikovaných postav, přijde do kin v podobě Ubal a zmiz. Matouš Ruml, Marek Lambora nebo Karel Dobrý se tu budou potýkat s nebezpečnými kšefty a záměnami. Vývoj a zánik velkých civilizací, to je téma režiséra Petra Horkého a egyptologa Miroslava Bárty. Dokument Civilizace nás jistě přiměje k zamyšlení, kam spěje právě naše společnost…  Se zpožděním dorazí do kin i komedie Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel, jak jinak než podle jeho vlastní knihy. Těšit se můžeme na hvězdné obsazení: Martin Hofmann, Hynek Čermák, David Švehlík a Martin Pechlát. Marťanské lodě přinesou do kina trošku romantiky. Příběh by se měl odehrávat částečně v Norsku a další zajímavou hereckou příležitost tu dostala Eliška Křenková. 

(Foto: Film – Zdroj)

Duben

V dubnu nás čekají dvě pohádky. Největší dar nás zavede do kouzelné krajiny Valašska a kouzelný bude i příběh, protože tu půjde o soužití lidí a pohanských bohů, které si alespoň připomeneme. Název Gump – pes, který naučil lidi žít by nám asi na první dobrou nenapověděl, že půjde o český film. F. A. Brabec tu představuje lidský i psí příběh, ve kterém se můžeme těšit na Bolka Polívku, Evu Holubovou, Janu Plodkovou, Ivanu Chýlkovou, a spoustu psích “herců” z útulku.

(Foto: Největší dar – Bontonfilm, Gump – pes, který naučil lidi žít – Bioscop)

Květen

Jméno Dominika Landsmana a jeho knihy Deníček moderního fotra by mělo dnes už každému Čechovi něco říkat a pokud ne, pak přichází o hodně zábavy. Ve filmovém zpracování (ne)skutečných zážitků tatínka na mateřské dovolené uvidíme Jiřího Mádla a Terezu Rambu. Olga Malířová Špátová strávila rok takřka po boku Karla Gotta a sledovala jak jeho soukromý život a laskavou povahu, tak neuvěřitelnou profesionalitu a talent, vzpomínání na jeho dlouhou kariéru a nadhled nad postupující nemocí. Karel musel být stejně jako spousta dalších snímků odložen, tak snad už konečně potěší fanoušky v kinech. Nejinak tomu bylo se snímkem Tichý společník Pavla Göbla. Hlavní hrdinka v podání Kláry Issové se vrací z města na rodnou vísku na Slovácku, změna to bude velká jak pro ni, tak pro místní, těšit se můžeme hlavně na necenzurované hlášky postavy Ondřeje Malého. Vlci na hranicích jsou dokumentem o návratu vlků, odvěkého predátora, na Broumovsko. Film zabývající se složitým přijetím místních nám toho samozřejmě řekne mnohem víc o nás, lidech než o zvířatech.

Červen

Na měsíc červen prozatím není plánovaná žádná premiéra českého filmu.

Červenec

V červenci zjistíme, co přinese nové dílo Jana Prušinovského. Budou jím Chyby, snímek o tom, jak chyby z naší minulosti mohou ovlivňovat zbytek našeho života. Hlavní hrdinkou bude žena (Pavla Gajdošíková) a navíc půjde o romantiku, což jsou pro režiséra nové zkušenosti. 

Srpen

Zátopek. Je snad třeba popisovat, o kom tento film bude? Dodejme jen, že hlavní roli ztvární Václav Neužil a na scénáři se podílela Alice Nellis, Jan P. Muchow a režisér filmu David Ondříček. Originální českou buddy komedii nám slibuje Shoky & Morthy: Poslední velká akce o dvojici youtuberů, kteří potřebují oživit svou kariéru. Tvůrci spoléhají hlavně na talent a spolupráci Jakuba Štáfka a Štěpána Kozuba.

(Foto: Zátopek – Falcon, Shoky & Morthy: Poslední velká akce – Falcon)

Září

A prozatím to vypadá, že v září se žádné premiéry českého filmu nedočkáme, ale kdo ví…

Říjen

Jak to dopadne, když se bývalá primabalerína přestěhuje na venkov a začne rekonstruovat opuštěný mlýn? A co na to její muž a malá dcerka? To se dozvíme ve snímku Láska na špičkách s Vicou Kerekes. Il Boemo nám představí Vojtěcha Dyka jako hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Historický velkofilm se odehrává převážně v Itálii v 18. století, takže se můžeme těšit na působivou výpravu. Indián nás zkusí očarovat příběhem zaneprázdněného finančníka s tváří Karla Rodena, kterému se začne zjevovat indiánský náčelník, který ho chce přivést k rozumu a těm správným lidským hodnotám…

(Foto: Il Boemo – Pilot Film)

Listopad

Přání Ježíškovi nám nabídne mozaiku lidských osudů a příběhů odehrávajících se na Štědrý den. Půjde o trable v lásce, s dětmi, s rodiči, se životem… Vánoční snímek nám slibuje romantiku i humor, zavedené herce, jakým je Matěj Hádek, Jaroslav Dušek a Jiří Langmajer, stejně jako třeba méně okoukanou tvář Elizavety Maximové.

(Foto: Přání Ježíškovi – Bioscop)

Prosinec

V prosinci nám režisér Vladimír Skórka představí Copak je to za mazáka… a jak název napovídá, půjde o volné pokračování Copak je to za vojáka… V hlavní roli se opět, po více jak třiceti letech, objeví Jiří Langmajer, a spolu s ním další původní herci.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací