61. Zlín Film Festival se bude zabývat literaturou ve filmu a proběhne ve dvou částech

Po hravé opičce přivítáme „paní Knihu“ a „pana Kameru“.

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival si letos budeme moci dopřát hned dvakrát. Vzhledem k aktuální situaci se organizátoři rozhodli 61. ročník rozdělit na dvě části. Letošní téma potěší všechny milovníky knih, protože se věnuje literatuře ve filmu. Designér vizuálu Zdeněk Macháček se proto rozhodl vyměnit opičku za dva nové kamarády.

61. ročník Zlín Film Festivalu se blíží, proto museli organizátoři důkladně promyslet strategii. Vzhledem k tomu, že se květnového termínu nechtěli vzdát, proběhne od 28. května 2021 do 1. června 2021 jeho on-line verze, která nabídne filmové projekce úspěšných festivalových snímků z loňského 60. ročníku se speciálním úvodem, pásma animovaných filmů, ochutnávku studentských filmů různých žánrů, workshopy, interaktivní besedy či virtuální exkurze do zákulisí i do bohaté historie Zlín Film Festivalu. „Pokud to situace dovolí, pozveme návštěvníky už na jaře také do letního kina, na malování na chodníku, prohlídku virtuální galerie nebo na výstavu filmových klapek,“ doplnila výčet výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Pokud to epidemiologická situace dovolí, podzimní termín od 9. do 15. září 2021 by měl proběhnout v obvyklém formátu a do Zlína by se měli sjet všichni filmoví fandové. Na programu by měly být projekce soutěžních i dalších filmů, bohatý doprovodný program a neodmyslitelné stálice jako jsou aukce Salonu filmových klapek nebo Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín 2021.

Někoho možná zamrzí, že se tento rok nebudeme potkávat s kamarádkou opičkou, protože šedesátý první ročník nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež se letos pyšní novou digi-ikonou, která propojuje „paní Knihu“ a „pana Kameru“. „Jejich spojením, velkou grafickou svatbou paní Knihy a pana Kamery, jsme založili novou rodinu, která vám ráda ukáže svá dítka – filmy. Dovolujeme si věřit a velmi si přejeme, aby barevná, pozitivní, filmová rodinka přinesla festivalovým návštěvníkům, vlastně všem lidem, něco krásy a radosti v této velmi složité době,“ vysvětlil autor vizuálu Zdeněk Macháček.

Zvolit téma „Literatura ve filmu“ pro letošní rok mělo hned několik důvodů. „V současné době, která literatuře mezi mladými příliš nepřeje, je jedním ze základních cílů této sekce snaha přiblížit mladé generaci prostřednictvím filmu klasické i zcela neznámé literární poklady z celého světa. Téma tak naváže na loňský úspěšný formát, který se zaměřoval na filmové triky a vědu a techniku,“ prozrazuje umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Navíc, v roce 2021 oslavují výročí první filmové adaptace knižních bestsellerů, které ovlivnily filmové i knižní fanoušky. „Před 20 lety spatřily světlo filmového světa první díly sérií Harry Potter J. K. Rowlingové a Pán prstenů J. R. R. Tolkiena,“ doplnila Pášmová.

(Foto: Zlín Film Festival)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací