Recenze Červená tečka: Zamilovaný pár prchá před zběsilým sniperem. Laserová tečka ve filmu zanikne

Chtěli romantiku v horách, místo toho ale prchají před neznámým střelcem. 

Když se před nedávnem objevil nový švédský thriller, mnozí očekávali mrazivou, syrově naturalistickou podívanou, která už u skandinávských „survivalů“ bývá očekávaným standardem. Režisér Alain Darborg ale ke zklamání všech nenaplní ani touhu po tísnivé atmosféře, ani po vyšinutém lovci lidí, který všechny přechytračí díky své genialitě. 

Příběh dvou milenců začíná idylickou klasikou. Nadja (Nanna Blondell) a David (Anastasios Soulis) prochází vztahovou krizí a rozhodnou se proto vyrazit mimo civilizaci. Od začátku je však jasné, že poklidná dovolená se nekoná. A přestože pár po cestě zažije nejednu znepokojivou příhodu, to nejhorší je teprve čeká. Hluboko v horách totiž číhá střelec, který hodlá na svou kořist namířit laser a uštvat ji k smrti. 

Už název filmu – Červená tečka – symbolicky odkazující na laserový paprsek pušky, láká na napínavý boj o život uprostřed opuštěných nekonečných kopců zasypaných sněhem. Ke smůle všech milovníků atmosferických detailů a point ale motiv zůstává nevyužitý, skoro se ve filmu neobjevuje a co hůř – nemá žádný hlubší význam. 

Psychologické prokreslení hrdinů není dostatečné, aby na rozuzlení opravdu záleželo.I když se tvůrcům místy daří gradovat napětí a navodit jistou nervozitu z toho, jak to celé dopadne, psychologické prokreslení hrdinů není dostatečné, aby na rozuzlení opravdu záleželo. Jinými slovy – postavy nejsou dostatečně sympatické, ba ani výrazné na to, aby diváka zajímalo, co se s nimi stane. Nepomohou jim ani četné flashbacky, které jen zbytečně zpomalují tempo vyprávění. 

Vůbec nejhůř to ale zřejmě odnesl samotný sniper. Geniální, zlomyslný a vychytralý lovec lidí se nekoná, místo něj se diváci dočkají spíše patetického zoufalce, kterého člověk možná spíše polituje. Se zaonačením jeho identity si navíc Darborg příliš starostí nedělal, a tak jeho totožnost okamžitě odhalí téměř každý, kdo už někdy viděl podobně laděný film. 

Červená tečka tak působí jako podívaná s námětem příliš tuctovým a scénářem příliš nedomyšleným na to, aby žánrově vynikla. Alain Darborg tak bude muset příště lépe zaměřit, než se rozhodne vystřelit. 

 

Žil byl pár, který si myslel, že všechny svoje problémy vyřeší na dovolené v horách.

Červená tečka(Foto: Netflix)

 

Nakonec jim jich několik spíše přibyde…

Červená tečka(Foto: Netflix)

 

Čekání na pointu.

Červená tečka(Foto: Netflix)

 

45%
Awesome

Červená tečka / Red Dot

Červená tečka tak působí jako podívaná s námětem příliš tuctovým a scénářem příliš nedomyšleným na to, aby žánrově vynikla. Alain Darborg tak bude muset příště lépe zaměřit, než se rozhodne vystřelit. 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací