Cenami ověnčený dokument V síti se z kinosálů přesouvá na televizní obrazovky

Český lev, Cena české filmové kritiky i extrémní zájem diváků.

V roce 2020 byl v kinech uveden celovečerní dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti, který se zabývá sexuálním zneužíváním dětí na internetu. Již od premiéry se snímek těší velké pozornosti diváků a stal se dokonce nejnavštěvovanějším českým dokumentem. Jen během prvního týdne v českých kinech ho vidělo 115 245 diváků.

Dokument má celkem tři verze. Ta první (tvůrci označována jako „základní“) je přístupná od 15 let a patří k nejrozšířenějším. Poté bylo vydáno V síti 12+, které bylo určeno především pro mladší publikum a pro promítání ve školách. Po konzultaci s psychology a odborníky vzniklo V síti 18+. Jeho cílem je, dle režiséra Víta Klusáka, to, aby rodiče viděli bez cenzury vše, co číhá na jejich děti na internetu bez „rozkostičkování“ obrazu.

„Je to napínavé nahlédnutí za oponu dětského pokoje, ve kterém se nachází dítě, které neodolá pokušení, si skrze internet popovídat s někým cizím, kdo ho chce svést a získat od něho intimní materiály,“ přibližuje dokument režisér Vít Klusák. Dívky kontaktovalo 2 458 potencionálních predátorů. Některé z nich dokonce vyšetřuje policie. „Někteří diskutující nadávají, jak to, že se policie nezabývá všemi 2 500 muži, kteří naše holky za deset dnů oslovili. Bylo to dva a půl tisíce kontaktů. Holky komunikovaly s dvěma sty, třemi sty muži. Policie si z toho množství vybrala kontakty, a především se zaměřila na ty, kteří to dohnali až k osobní schůzce,“ vysvětlil režisér, který se musí i rok po premiéře vracet k nesestříhanému materiálu, aby mohl pro policii vyhledat požadované záběry.

Původně bylo v plánu obsadit do projektu jednu herečku. Během castingu ovšem došlo ke změně, a to zejména z důvodu, aby na jednu herečku nebyla naležena velká pracovní a psychická zátěž. Nakonec ve filmových ateliérech vznikly 3 pokoje pro tři ženy hrající dvanáctileté dívky. Těchto rolí se chopily Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá.

Herečky prozradily, že pro vytvoření falešných profilů na internetu byly použity jejich skutečné fotografie z dětství a samotnému natáčení předcházely důkladné přípravy. „Zkontaktovaly jsme se s reálnými dvanáctiletými dětmi. V té době jsem měla bratrance a sestřenici v tomto věku, takže jsem objevovala jejich svět. Jak fungují na sociálních sítích,“ popsala svoji přípravu Tereza Těžká. Pečlivé nastudování chování náctiletých dívek se vyplatilo, protože si za svůj výkon vysloužila nominaci na ocenění Český lev v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Tuto nominaci sice neproměnila, ale na konto samotného filmu putovalo hned několik ocenění, a to Cena české filmové kritiky a Český lev za Nejlepší dokumentární film, a dokonce i Cena filmových fanoušků v rámci výročních cen České filmové a televizní akademie.

Televizní premiéra dokumentu v Síti proběhne ve středu 10. března 2021. Uvedena bude základní verze, tedy 15+ s upravenou (rozšířenou) televizní cenzurou.

(Foto: Aerofilms)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací