Recenze: Sound of Metal nabízí silný příběh o ztrátě zvuku, který si divák prožije spolu s hlavním hrdinou

Připravte se na hodně zvukově založenou podívanou.

Když mladý bubeník metalové skupiny, kterou tvoří se svou přítelkyní, jednoho dne zničehonic ztratí sluch, jeho život se mu obrátí doslova naruby. Musí se nyní naučit žít s tímto handicapem, jenže to není tak jednoduché. Je nutné, aby nejdřív začal sám od sebe, jak mu řekne ředitel organizace pro hluché zotavující se narkomany. A to bude pro Rubena složité.

Tak se představuje děj snímku Sound of Metal, který je v současnosti k vidění na Amazon Prime Video. Sledujeme zde zmíněného bubeníka Rubena na cestě za sebepřijetím a sžitím se s jeho novým handicapem. Je to intenzivní příběh, kterým si divák prochází spolu s protagonistou. Většina dění je totiž vyprávěna skrz jeho pohled, což je naznačeno už při prvních velmi silných minutách, kdy z jeho úhlu coby bubeníka sledujeme hlučný průběh koncertu.

Tvůrci v čele s režisérem a scenáristou Dariem Marderem, se snaží publiku přiblížit, jaké to je žít s takovým handicapem a daří se jim to poměrně dobře.A v tomto duchu se nese i zbytek podívané, která v zásadě nabízí dvě roviny. Chvílemi sledujeme dění zvenčí, nejčastěji se však, coby diváci ocitáme v kůži Rubena a prožíváme vše s ním. Projevuje se to například tak, že vše slyšíme tak, jak to slyší, či spíše neslyší, hlavní hrdina. Tvůrci v čele s režisérem a scenáristou Dariem Marderem, se tím snaží publiku přiblížit, jaké to je žít s takovým handicapem a daří se jim to poměrně dobře.

I díky tomu je to dost intenzivní záležitost a zvukově chvílemi poměrně nepříjemný zážitek. Celé to má simulovat zkušenost hluchého člověka a jeho vnímání světa. I z toho vyplývá, že celý snímek je velmi postavený na své zvukové stránce, která je zde vedle protagonisty hlavním nositelem děje a druhou nejdůležitější postavou. Nasvědčuje to už zmíněný ohlušující začátek, výrazné je pak i znázornění hluchého ticha, které Ruben po ohluchnutí slyší, nebo šumivého zvuku po operaci implantátem. Marder a spol. tím velmi realisticky simulují zkušenost hluché člověka a vytváří tak autentickou podívanou.

Ta je pak podtržena i samotnou postavou hlavního hrdiny, jehož ztvárnil britsko-pákistánský herec Riz Ahmed (Venom). Ten podává velmi silný, a především přesvědčivý výkon plný emocí. Ahmed se pro tuto svou roli musel nejen naučit znakovou řeč, ale i hrát na bubny, což je chvályhodné a obdivuhodné. Je vidět, že do této úlohy vložil vše a výsledkem je velmi komplexní přednes, který je zároveň velmi subtilní a Ahmed tak působí velmi přirozeně a nenuceně. Zkrátka mu věříme každičkou jeho emoci, a že to celé opravdu prožívá. V menší, ale výrazné, roli coby jeho přítelkyně se pak objevuje Olivia Cooke (Ready Player One: Hra začíná), která předvádí též kvalitní výkon.

Za zmínku pak také stojí, že tvůrci do ostatních úloh Rubenových společníků na terapii obsadili skutečné hluché lidi a herce, čímž dodali celé podívané jistou autentičnost. Snímek je díky těmto postavám realističtější a výkony jednotlivých aktérů více organické a nenucené.

V závěru je Sound of Metal intenzivní a silná podívaná, kterou určitě stojí vidět za to. Ať už kvůli výraznému hereckému výkonu Rize Ahmeda, či celkovému autentickému zobrazení světa hluchých lidí, tento snímek si zkrátka zaslouží pozornost. Nehledě pak na to, že jde i o kvalitně napsaný příběh, který má spád a údernou závěrečnou pointu.

Při tak hlučném povolání ani není divu, že Ruben ztratí sluch.

Sound of Metal
(Foto: Amazon Studios)

Testy na měření hluchosti jsou velmi zajímavé.

Sound of Metal
(Foto: Amazon Studios)
80%

Sound of Metal

V závěru je Sound of Metal intenzivní a silná podívaná, kterou určitě stojí vidět za to. Ať už kvůli výraznému hereckému výkonu Rize Ahmeda, či celkovému autentickému zobrazení světa hluchých lidí, tento snímek si zkrátka zaslouží pozornost. Nehledě pak na to, že jde i o kvalitně napsaný příběh, který má spád a údernou závěrečnou pointu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací