Devadesátky zmapuje celovečerní film, dokumentární televizní cyklus a kniha

Pamatujete si na dobu plnou změn a euforie?

Každá doba má něco do sebe, ale devadesátá léta minulého století jsou opravdu výjimečná. Jedná se totiž o období, které bylo plné nadějí a nových začátků. Není proto divu, že se umělci z mnoha oborů chopili příležitosti a spojili síly, aby prostřednictvím celovečerního filmu, televizního dokumentu a knihy zmapovali Devadesátky ve stejnojmenném projektu.

Devadesátá léta minulého století přinesla nespočet nových český, moravských i slovenských kapel, domácí scéna byla obohacena o styly, jako jsou punk, hardcore či hip hop. Vysílat začalo první soukromé rádio, dovalili se Rolling Stone a sovětským tankům zamával z pódia Frank Zappa. To je ale jen zlomek toho, co se tehdy stalo.

“Dalo by se říci, že jde o celkem nedávnou historii, ale čas letí rychleji, než se nám zdá a od roku 1990 už je to více jak 30 let. Je to jeden z mnoha důvodu se důkladně do té doby ponořit a zachovat tu jedinečnost i pro budoucí generace,“ uvedl producent a iniciátor celého projektu Petr Koza.

Režie celovečerního snímku se ujme Radim Špaček, který má na svém kontě Zlatý podraz, Místa, Čistá čtvrť či psychologické drama Pouta, za které si odnesl i Českého lva. Děj nového filmu by se měl točit kolem unaveného rockera, padesátníka Franty a jeho dvacetiletého synovce Petra. „Divoký a svižný styl odkazující na náladu devadesátek chceme eklekticky přetavit i do filmu, který tak může na každého působit jinak. Jako analýza, pomník, pohádka, monument, sci-fi či memento,” dodává Radim Špaček. Scénář vznikne pod rukama Lukáše Csicselyho.

Pod šestidílným televizním dokumentárním cyklem bude podepsán Jakub Skalický. Hudební scénu z té doby z více úhlů zmapuje Radek Diestler. Jeho kniha nám přinese pohled na tehdejší festivaly, rozhlasové a televizní pořady, časopisy, kluby, koncerty či zahraniční hvězdy u nás a první zkušenosti českých kapel v zahraničí.

Autoři projektu Devadesátky aktuálně sbírají materiál a prosí o pomoc i veřejnost s hledáním archivních materiálů z let 1990-99. Kniha Radka Diestlera by měla vyjít již v příštím roce. Premiéra celovečerního filmu i dokumentárního cyklu je naplánovaná o dva roky později.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací