Festival Jeden svět on-line ode dneška vzdělává i baví diváky

Během čtyř týdnů nabídne více než 100 filmů a 40 debat.

Dnes večer odstartuje letošní ročník Mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět, který proběhne vzhledem k aktuální epidemiologické situace on-line. Zahajovacím filmem byl zvolen dokument o Běloruském svobodném divadle Kuráž, který nás vezme na nedávnou demonstraci v Minsku.

Téma 23. ročníku je velmi aktuální, protože zní „Vypadáváš“. „Je to upozornění na slabé připojení, na technické obtíže, které negativně vstoupily do komunikace umožněné technologiemi. Zároveň tím narážíme i na vypadávání ze společenského systému, se kterým se spousta lidí začala v průběhu pandemie z různých důvodů potýkat,“ vysvětlil volbu ředitel festivalu Ondřej Kamenický. 

Jeden svět promítne 101 dokumentů z více než 50 zemí a nabídne více než 40 debat Jeden svět živě. Od 10. do 19. května 2021 v dopoledních hodinách budou odborníci a odbornice v rámci bloku Jeden svět vzdělává řešit například téma kyberšikany, zabývat se sílou dokumentárních filmů, radit, jak zvládat odloučení a vztahy na dálku, nebo diskutovat o tom, jak umění mění náš pohled na klimatickou krizi. Odpoledne budou patřit dokumentům a následným debatám s filmovými tvůrci a odborníky na dané téma. Těšit se můžeme například na rozpravu s imánkou a právničkou Seyran Ateş, potápěčkou a otužilkyní Kiki Bosch nebo docentkou na Newyorské univerzitě a autorkou knihy Artificial Unintelligence: How Computers Misunderstand the World Meredith Broussard.

Od 20. května do 6. června budou všechny snímky dostupné na platformě Jeden svět online. Navíc, organizátoři stále doufají, že alespoň několik projekcí bude moci proběhnout v letních kinech. „Je šílené, že situaci, zda bude možné uspořádat projekce v letních kinech, řešíme už několik měsíců, a stále na ni nenacházíme odpověď. Situace v kultuře je extrémně nejistá a neexistuje žádný plán, podle kterého by organizátoři kulturních událostí mohli postupovat. Doufáme, že k rozvolnění letních kin dojde alespoň během pár dnů, kdy ještě festival potrvá,“ popsal situaci Kamenický.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací