Přátelé: Jako mazlíčky měli kuře a kachnu, za milence dokonce milionáře. Co všechno zažila slavná šestice?

„Vždy tu pro tebe budu.“

To hlásá ikonická úvodní píseň I’ll be there for you, která už po tři dekády zdraví příznivce seriálu Přátelé. A kdo se ji odváží přeskočit, tak není opravdovým fanouškem. Ale Přátelé si získali srdce několika generací nejen díky své chytlavé theme song, ale i neotřepanému humoru a zábavným příběhům, které epizodu, co epizodu zažívali hlavní hrdinové. A to až na tolik, že pořad je hojně populární doteď a mnozí ho sledují neustále dokola. Kdo neviděl všechny epizody aspoň pětkrát jakoby ani nebyl.

A nyní se po sedmnácti letech vrací ústřední šestice prostřednictvím speciálního dílu, který odvysílá streamovací platforma HBO Max ve čtvrtek 27. května. Zde se sejdou jejich představitelé, kteří se nejen podělí o příhody ze zákulisí, ale zavzpomínají i na natáčení a vznik celého pořadu.

JAK TO TEDY CELÉ VLASTNĚ ZAČALO?

Psal se rok 1994 a světlo světa spatřila první epizoda seriálu Přátelé, který se zanedlouho stal instantním hitem poloviny devadesátých let a začátku 21. století. Vše odstartovalo ve velkém, když do kavárny Central Perk vtrhla ve svých svatebních šatech Rachel, utíkajíc ze své svatby s ortodontistou Barrym. Měla vykročeno do bohatého přepychového a bezproblémového života, jenže si uvědomila, že to není to, co vlastně chce. A tak se ocitá ve zmíněné kavárně, kde narazí na svoji dlouholetou kamarádku Monicu (která kupodivu nebyla pozvána na onu svatbu) a jejího bratra Rosse, kteří jsou zde s Phoebe, Joeyem a Chandlerem. Ti se Rachel ujímají a stávají se zpočátku jejími mentory do dospěláckého života.

A tak bylo odstartováno desetileté vysílání seriálu Přátelé. Ten se měl původně jmenovat Insomnia Café, ale tvůrci to nakonec změnili na trochu přátelštější název. Po deset řad tak mohli fanoušci sledovat osudy šestice těchto kamarádů, jejich milostné trable, pracovní eskapády i rodinné slasti a strasti. Každý z přátel měl svou vlastní výraznou osobnost plnou nejrůznějších charakteristik, které přinesly do života jejich představitelé, jejichž jména jsou již nedílně spjata s těmito postavami.

(Foto: NBC)

V HLAVNÍCH ROLÍCH…

Kdo dnes nezná tuto ikonickou šestku postav i herců, jako by ani nebyl. Jména Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Ross Geller, Joey Tribbiani a Chandler Bing snad ve svém životě slyšel aspoň jednou skoro každý.

Asi nejznámější postavou je Rachel, skrz kterou se proslavila Jennifer Aniston. Rachel se představuje jako nevěsta na útěku, která se přistěhuje ke své kamarádce Monice. Následně začíná pracovat v místní kavárně jako servírka, ale postupně dobývá i svět módy a pracuje pro značky jako třeba Ralph Lauren. V seriálu se objeví i její dvě mladší sestry Jill a Amy, a diváci zjišťují, že Rachel vlastně ani není tak rozmazlená, jak se mohlo zdát. Její největší dějovou linkou je pak bezesporu její chaotický a střídavý vztah s Rossem, který byl ukončen poté, co si dali onu nechvalnou „pauzu“. Rossovi pak porodí i nemanželskou dcerku Emmu. Kromě toho pak má krátký románek s Joeyem a mezi její další známé milence patří např. s Ital Paolo, její vlastní asistent Tag, vdovec Paul, „yetti“ Danny nebo čerstvě rozvedený Joshua.

Jenže její největší láskou stále zůstává Ross, se kterým také nakonec skončí. Ross, v jehož roli se představuje David Schwimmer, začíná jako právě se rozvádějící pětadvacátník, kterého opustila žena Carol, protože je lesbička. A aby toho nebylo málo, Carol a Rossovi se posléze narodí synek Ben, kterého vychovávají v netradiční rodině společně s Carolinou partnerkou Susan. Kromě toho se pak Ross stihne oženit ještě dvakrát, jednou v Londýně s Britkou Emily (jenže jejich vztah končí brzy po Rossově fatálním přeřeku u oltáře), podruhé v opilosti v Las Vegas s Rachel. Ross je pak milovníkem dinosaurů a fosilií, což se mu přenese i do profesního života. Jako paleontolog nejdříve pracuje v muzeu, a po kariérní změně se stává profesorem na vysoké škole.

Jeho mladší sestrou je pak puntičkářská Monica, jejíž role se ujala Courteney Cox. Monica je také blízkou kamarádkou Rachel už od střední a přes Rosse má blízký vztah i s jeho vysokoškolským spolubydlícím Chandlerem.  S tím se Monica od konce čtvrté řady stává nečekaným párem. Ještě předtím však má několik osudových lásek, mezi které patří očař Richard nebo milionář a MMA bojovník Pete. Monica pracuje jako šéfkuchařka v několika restauracích a její láska k jídlu je jednou z jejich charakteristik. Mimo to je také velmi (až moc) organizovaná a pravděpodobně trpí určitou formou OCD.

Jejím milujícím manželem se v sedmé řadě stane sarkastický vtipálek Chandler, se kterým na konci seriálu adoptuje dvojčata Ericu a Jacka (protože sami děti mít nemohou). Coby sarkastický vtipálek Chandler se proslavil Matthew Perry, kterému byla tato role psaná přímo na míru. Ten se do skupiny přátel dostal jako Rossův nejlepší kamarád z vysoké školy. Chandlerovou nejslavnější přítelkyní je pak uječená Janice, kterou mu osud neustále hází do cesty. A i když má Chandler ze všech přátel nejstabilnější povolání, tak nikdo dlouho netuší, co vlastně dělá (je to statistická analýza a datová rekonfigurace). Po prospání meetingu a přesunu do Tulsy však později přechází na jinou profesní dráhu a začíná pracovat v reklamní agentuře.

Jeho dlouholetým spolubydlícím je pak Joey, se kterým pravidelně sledují Pobřežní hlídku a vychovají i párek kuřete a kachny. Joeyho zde ztvárňuje Matt LeBlanc. Sukničkář Joey je herec s italskými kořeny a láskou pro pizzu a vlastně jakékoliv jiné jídlo. Není úplně nejbystřejší, ale když jde o dámy tak vždy ví, jak si je získat (nejčastěji hláškou „Jak to de?“). Na konci seriálu však zůstává jako jediný z Přátel sám. Ve své herecké kariéře však má Joey méně úspěchu než s dámami, neboť neustále usiluje o nové role. Proslaví se ale například v pořadech Dny našeho života (inspirováno skutečnou telenovelou Tak jde čas) a Mac a CHEESE. V jednom snímku se pak také stane dvojníkem zadku Al Pacina. Joey pak pochází z velké rodiny se sedmi mladšími sestrami, vůči nimž má ochranářské sklony.

Blízký vztah má však i s Phoebe, avšak tvůrci nikdy nedali jejich vztahu oficiální průběh. Podivínská hipísačka Phoebe v podání Lisy Kudrow dříve bydlela s Monicou, a tak se seznámila s ostatními. Phoebe prožila své dětství na ulici, poté co její otec utekl od rodiny, její matka se zabila a otčím skončil ve vězení. Má také dvojče Ursulu (tu Kudrow už předtím ztvárňovala v pořadu Jsem do tebe blázen, a tak se tvůrci rozhodli tyto dvě postavy spojit) a polovičního bratra Franka Jr. z otcovy strany, kterému později jako náhradní matka porodí trojčata. Její dvě osudové lásky jsou vědec David a hudebník/ bývalý právník Mike, který se nakonec stává jejím manželem. Phoebe pak pracuje převážně jako masérka s tím, že občasně vystupuje jako hudebnice v Central Perku a mezi její největší hity patří píseň Smraďoch.

Samozřejmě, opomíjet by se neměli ani čeští dabéři těchto postav, kteří pro české diváky ztělesnili tuto šestku. V českém znění tu tedy máme Miriam Chytilovou, Daniela Rouse, Pavlu Rychlou, Rostislava Čtvrtlíka (a později Aleše Procházku), Petra Rychlého a Stanislavu Jachnickou.

(Foto: NBC)

JANICE, GUNTHER A TI DRUZÍ

Kromě těchto šesti hlavních postav pak seriál nabízí i velké množství těch vedlejších. Častými hosty byli Rossovi a Moničini rodiče Jack a Judy (Elliott Gould a Christina Pickles). Dále se zde téměř ve všech epizodách objevuje majitel Central Perku Gunther (James Michael Tyler). V každé řadě pak měla menší či větší úlohu i zmíněná Janice (Maggie Wheeler). Významnou postavou je pak v druhé sezóně Moničin bývalý přítel Richard (Tom Selleck), který je zároveň kamarádem jejího otce. Od deváté řady se pak představuje Phoebin budoucí manžel Mike (Paul Rudd). V prvních pár řadách také občas vstoupí na scénu naštvaný a neustále si stěžující soused pan Heckles, nebo domovník Treager. Nikdy neviděnou, avšak často zmiňovanou postavu je pak Naháč (Ugly Naked Guy), do jehož bytu se v páté řadě přestěhuje Ross.

Tímto populárním seriálem však prošlo obrovské množství hvězd, mezi které patří např. Brad Pitt, Bruce Willis, Danny DeVito, Robin Williams, Billy Crystal, Alec Baldwin, Reese Witherspoon, Christina Applegate, Jeff Goldblum, Freddie Prinze Jr., Winona Ryder, Anna Faris, Sean Penn, Jean-Claude Van Damme, George Clooney, Julia Roberts, Jill Goodacre, Gary Oldman, Susan Sarandon, Charlie Sheen, Helen Hunt, Brooke Shields, Jon Favreau, Hugh Laurie, Dakota Fanning, Greg Kinnear nebo Ben Stiller a mnozí další.

(Foto: NBC)

TO NEJLEPŠÍ Z HLÁŠEK, GAGŮ A EPIZOD

Kromě hvězdného obsazení nabídl seriál i mnohé ikonické momenty a měl spoustu tzv. running gags jako Chandlerovy neúspěchy v láce, Rossovy rozvody, Phoebina potřeštěnost, Joeyho vztah k jídlu, Rachelin vztah k oblečení a Moničina přehnaná organizovanost. Mezi nejznámější hlášky pak patří Janicino „Ach můj bože!“ nebo Joeyho „Jak to de?“. Fanouškům se také do paměti vrylo Rosovo „PIVOT!“, kterým instruoval Rachel a Chandlera při stěhování nové pohovky nebo jeho „Měli jsme pauzu!“ při argumentaci o tom, jak podvedl Rachel.

Ikonické jsou pak také jednotlivé epizody, jejichž názvy v originále zpravidla začínali slovy „The One That/ Where/ With… atp.“ Mezi fanoušky je například oblíbená epizoda čtvrté řady Sázka do loterie, kdy Monica a Rachel prohrají svůj byt v kvízu s Joeyem a Chandlerem. Populární je také díl Všichni všechno vědí, kdy se všichni dozvědí o vztahu Chandlera s Monicou nebo Hříchy Rossova mládí, kde Rachel upeče svůj slavný Triffle. Samozřejmě oblíbených epizod se najdou spousty, neboť téměř každá má něco do sebe.

Kromě toho si také Přátelé několikrát zajeli i do zahraničí nebo jen do jiného města. Pár epizod se tak odehrávalo v Londýně, na Barbadosu nebo v Las Vegas. Většinu času však tato šestice trávila v rodném New Yorku, a to nejčastěji buď ve svých dvou ikonických bytech, nebo v oblíbené kavárně Central Perk, občas se pak zastavili i u Rosse či Phoebe doma.

Tento pořad pak nebyl chudý ani na zvířata. Jak již bylo zmíněno, Chandler a Joey adoptovali a vychovali kuře s kachnou. Ross jednou vlastnil opici Marcela a Rachel si za svůj první velký plat koupila nahatou agresivní kočku, kterou však posléze prodala Guntherovi. Phoebe a Mike také krátce vlastnili krabici plnou krysích mláďat.

(Foto: NBC)

A JAK TO BYLO DÁL?

Deset řad, dvě stě třicet pět epizod, sedm dětí, několik mazlíčků, pět bytů, desítky (ne-li stovky) milenců, jedna kavárna a šest přátel. To jsou čísla, která charakterizují tento seriál, jenž se stal legendárním pro svou éru, a fanoušci ho doteď opětovně sledují. Přáteli se inspirovaly mnohé současné populární pořady jako Teorie velkého třesku či Jak jsem poznal vaši matku, které v určitých ohledech přebrali jejich koncept.

Přátelé pak vyprodukovali i svůj vlastní spin-off jménem Joey, který se zaměřoval na titulní postavu a jeho osud po přestěhování do L. A., kam si šel plnit své herecké sny. LeBlanc se pak kromě toho objevil i v pořadu Epizody. Ve svých hereckých kariérách pokračovali i ostatní. Aniston se proslavila v četných komediích, Cox pak pokračovala hororem Scream a vlastním pořadem Město žen, Schwimmer ztvárnil v dramatu o vrahovi O. J. Simpsonovi právníka Roberta Kardashiana, Perry se objevil ve snímku Můj soused zabiják nebo seriálu Správná dvojka a Kudrow měla krátce pořady Terapie on-line a Zpátky na výsluní. Tvůrci seriálu Přátelé, Marta Kauffman a David Crane, pak také stojí za úspěšnými pořady jako je Grace a Frankie nebo Epizody.

Přátelé pak byli do nedávna k vidění přes streamovací stanici Netflix, avšak práva na ně si nárokovalo HBO, které je nyní vysílá přes služby HBO Go a HBO Max. Na té druhé zmíněné bude k vidění i speciál Friends Reunion Special (Přátelé: Zase spolu) vytvořený k pětadvacátému výročí vzniku pořadu. Diváci se mohou na návrat oblíbené šestky těšit již 27. května 2021.

(Foto: NBC)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací