Letní shakespearovské slavnosti přinesou premiéru komedie Bouře s Eliškou Křenkovou, Zdeňkem Piškulou či Josefem Poláškem

V létě se opět potkáme v Královské zahradě Pražského hradu.

Po dlouhém kulturním půstu přichází léto a s ním i divadelní festivaly, mezi které patří Letní shakespearovské slavnosti odehrávající se (nejen) v atraktivních kulisách Pražského hradu. Každý rok si pro nás organizátoři připravují premiérovou inscenaci. Tentokrát se můžeme těšit na magickou komedii Bouře plnou lásky, pletich, zázraků i odpuštění v režii dua SKUTR.

Letošní ročník Letních shakespearovských slavností se uskuteční od 28. června do 3. září 2021. Herci a tvůrci proto nejen pilně zkouší, ale setkali se i s novináři, aby na tiskové konferenci představili letošní program a novinky. Pokud to pandemická opatření dovolí, měly by se slavnosti odehrát v rozsahu, na který jsme zvyklí. Pořadatelé ale slibují, že o bezpečí návštěvníků bude maximálně postaráno a dodržovány budou i přísná hygienická opatření.

V letošní novince, a to Bouři se představí Ondřej Malý (Alonso, neapolský král), Jan Bidlas (Sebastian, jeho bratr), David Prachař (Prospero, právoplatný vévoda milánský), Petr Jeništa (Antonio, jeho bratr, uzurpátor milánského vévodství), Zdeněk Piškula (Ferdinand, syn neapolského krále), Jiří Zapletal (Gonzalo, poctivý starý státní rada), Radúz Mácha (Kaliban, znetvořený divoch a otrok), Josef Polášek (Trinkulo, šašek), Marek Daniel (Stefano, sklepmistr a opilec), Eliška Křenková (Miranda) a další.

Režisérský tandem SKUTR se režií inscenace Bouře ocitá dvakrát ve stejné řece, protože tato hra částečně navazuje na Sen noci svatojánské. „Obě hry mají zrcadlově podobné postavy, a tak jsme oslovili některé herce, se kterými jsme již na Snu pracovali. Diváci se tak mohou těšit na Davida Prachaře, Csongora Kassaie, Josefa Poláška nebo Marka Daniela. Zkrátka jsme vytvořili takovou malou shakespearovskou company,“ vysvětlili Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský alias SKUTR. V Bouři se nachází jediná ženská role, a to Miranda, kterou hraje Eliška Křenková. „Už dlouho jsem si přála zahrát si na Letních shakespearovských slavnostech. Tajně jsem doufala, že by to mohlo vyjít třeba se SKUTRama, a nakonec se mi to poštěstilo,” svěřila se Eliška.

Kromě Prahy (Letní míčovna, Královská zahrada Pražského hradu) se Letní shakespearovské slavnosti konají i v Brně (Hrad Špilberk), Ostravě (Slezskoostravský hrad) a Bratislavě (Bratislavský hrad).

Těšit se můžeme i na dva hostující soubory. Slováci nám předvedou moderní podobu Romea a Julie v hlavních rolích s Davidem Hartlem a Márií Schumerovou. Juliinu chůva ztvární Sisa Sklovská. Ta na tiskové konferenci prozradila, že se její postava chová a vypadá trochu jako Cher. Po dvou letech se vrací i Prague Shakespeare Company. Umělecký ředitel Guy Roberts nám tentokrát představí nový pohled na Shakespearovu nadčasovou klasiku Sen noci svatojánské. Obsazení čítá jména jako Lane Davies (Oberon), Jessica Boone (Titania), Vanessa Gendron (Puck) a další. Představení je doplněno českými titulky.

Jak to vypadalo na tiskové konferenci k letošnímu ročníku Letních shakespearovských slavností, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací