V červenci Severský filmový čtvrtek promítne norský dokument Sourozenci

„Žít prostým životem není vždy prosté.“
 
Po několikaměsíční odmlce se do komorního kina Evald vrací Severské filmové čtvrtky. Tentokrát se můžeme těšit na dokument Sourozenci režiséra Frodeho Fimlanda, který je zároveň i autorem scénáře, kameramanem a producentem.

„Dokumentární film Sourozenci Frodeho Fimlanda si v Norsku získal značnou pozornost. Není divu, životní styl drtivé většiny Norů se zejména od nálezu ropy v Norském moři změnil k nepoznání, a sourozenci Kleivovi tak v dnešní společnosti působí jako zjevení,“ uvádí Skandinávský dům.

Promítání bude předcházet tradiční krátký úvod, tentokrát o západonorských fjordech, kde statek Kleiva leží. Následný film bude uveden v originálním znění s českými titulky.

  • Co: Severské filmové čtvrtky – Sourozenci
  • Kde: Kino Evald
  • Kdy: 1. července 2021 ve 18:30
  • Vstupné: 130 Kč
  • Verze: v originálním znění s českými titulky
  • Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Sourozenci:

Na statku Kleiva v západním Norsku jako by se zastavil čas. Hospodaří tu sourozenci Magnar (74) a Oddny (71). Bydlí spolu celý život a o statek se starají stejně jako generace sedláků před nimi. I přes svůj vysoký věk jsou na nohou od rána do večera, jak si to hospodářství žádá. Zastávají práci na poli i péči o dobytek na místě, kde se pomalu plynoucí dny řídí koloběhem přírody. Jejich poklidný život zpestřují pravidelné události – příchod hladového jeleního stáda, letní výprava na salaš či oslava Vánoc. A co stojí v dopisu, který jim přišel z Ameriky?

Režie: Frode Fimland

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací