Rozhovor: Václav Neužil trénoval pět let, aby se proměnil v Emila Zátopka

„Pro mě to byl člověk s obrovskou silou, který dával ostatním lidem, tím co dokázal, naději.“

Nový český film režiséra a scenáristy Davida Ondříčka již viděli první diváci. Snímek Zátopek byl uveden na 55. MFF Karlovy Vary nejen ve slavnostní světové premiéře v rámci zahájení, ale byl zařazen i do diváckého programu. Na jeho cestě festivalem ho doprovázela i herecká a tvůrčí delegace, ve které nesměl chybět představitel legendárního sportovce, a to herec Václav Neužil.

„Pro mě to byl člověk s obrovskou silou, který dával ostatním lidem, tím co dokázal, naději. Byl energický, veliký svéráz a originál. Měl pozitivní přístup k životu a myslím si, že měl obrovskou nabíjející energii pro svoje okolí,“ popsal osobnost Emila Zátopka Neužil.

Než se herec v jedinečného běžce proměnil, musel absolvovat náročný trénink, který se protáhl na pět let, protože realizace snímku se neustále odkládala. První trénink proběhl již v roce 2015. „Běhal jsem v moderních běžeckých botách, které se vyrábí dnes. Když se blížilo natáčení, tak jsem si nechal ušít boty na míru, které imitovaly dobovou tretru, což byla kožená bota a na ní bylo šest, myslím, třícentimetrových hřebů,“ prozradil Václav Neužil a dodal, že přibližně dva měsíce probíhal lehčí trénink, aby si na tretry zvykl a ony na něho.

Aby byla proměna v Emila Zátopka dokonalá, musel herec každý den trávit dlouhý čas v maskérně, a dokonce obětoval i své vlasy. Václav Neužil zavzpomínal na nejkratší dobu proměny, která trvala hodinu a pětačtyřicet minut. Celý rozhovor najdete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Film Zátopek na 55. MFF Karlovy Vary:

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací