Saw, Vřískot nebo Pátek třináctého? Kterou hororovou sérii si pustíte na halloweenský filmový večer?

Svátek všeho děsivého se pomalu blíží.

Duchové, démoni, sérioví vrazi, nebo podivné panenky, to jsou jedny z nejčastějších témat klasických hororů. Každého totiž děsí něco trochu jiného. A někoho všechno naráz. Každopádně fanoušci hororů a všeho strašidelného mají rozhodně z čeho vybírat. Už od vzniku filmografie se tu naakumulovala spousta hororových snímků. Jak už to tak pak bývá, spousta z nich následně vyprodukovala nekončící sequely se zdánlivě nesmrtelnými záporáky, kteří neustále vstávají z mrtvých, jen aby mohli vraždit a škodit v dalším kasovním trháku. A jelikož se blíží Halloween, svátek hororů, podíváme se na ty nejznámější strašlivé série. Třeba následující seznam poslouží i jako inspirace na případný halloweenský filmový večer.

PÁTEK TŘINÁCTÉHO

Ach, ano, ten nešťastný a všemi obávaný den: pátek třináctého. Není vůbec divu, že kolem tohoto smolného dne vznikla celá hororová série. Ještě ve spojení s prokletým táborem, kde vraždí psychopat, který má s tímto místem údajné spojení. Jason Voorhees se tak poměrně rychle stal ikonickým hororovým padouchem. Série s tímto baseballovým vrahem zatím vyplodila celkem dvanáct snímků a remaků, včetně několika spin-offů.

(Foto: Paramount Pictures)

NOČNÍ MŮRA Z ELM STREET

A právě v jednom ze spin-offů se Jason střetává i s dalším legendárním záporákem, Freddym Kruegerem. Ten je tu, aby vám způsobil noční můry (doslova) a zabil vás ve snu. Freddy se zjevil v sedmi nočních můrách, tedy snímcích, jednom spin-offu s Jasonem a jednom remaku z roku 2010. Jedno je však jasné, tohohle střihorukého Edwarda byste ani ve snu nechtěli potkat. No, zvláště v tom snu.

(Foto: New Line Cinema)

HALLOWEEN

Snad nejproduktivnějším hororovým zabijákem je však Michael Myers ze snímků Halloween. Ty sledují osudy odolného psychopata a sériového vraha Michaela, kterého je, jak se zdá, nemožné zabít, natož zastavit. V každém díle je sice zdánlivě nějakým způsobem ukončen jeho život, ale v dalším filmu se pak objeví nezraněn a připraven páchat další neplechu. V současnosti existuje již dvanáct spletitých a často navzájem nesouvisejících snímků patřících do této série, s tím, že třináctý pod názvem Halloween Ends se připravuje na příští rok. Letos v říjnu pak vyšel Halloween zabíjí, který spolu s tím posledním zmíněným a dílem z roku 2018 tvoří novou rebootovou trilogii. Zajímavostí může také být, že jednu z hlavních rolí zde ztvárňuje Jamie Lee Curtis, dcera hororové hvězdy Psycha Janet Leigh.

(Foto: MGM)

PSYCHO

A Janet Leigh by určitě byla pyšná na svou dceru, která se rozhodla jít v jejích hororových šlépějích. Ta již v 60. letech vybudovala jakýsi kult tzv. scream queens, když se poprvé objevila v Hitchockově Psychu, které se stalo instantní senzací a Norman Bates klasickým záporákem. I z toho se později stala franšíza o šesti filmech a jednom seriálu. Otázkou však je, kolik hvězdiček by od svých návštěvníků dostal na Trivagu tenhle hotel vlastněný maminčiným mazánkem Normanem?

(Foto: Paramount Pictures)

TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU

Ikonickým padouchem, s trochu jiným typem masky, než je ta, kterou nosí Michael Myers, je Leatherface. Ten má rád ručně vyráběné organické věci, a tak si, jak už jeho jméno napovídá, vytváří svou masku sám z kůží svých obětí, které vraždí v Texaském masakru motorovou pilou. Leatherface pak řádí v devíti filmech, v nichž si vytvoří zásoby hned na několik masek.

(Foto: New Line Cinema)

HANNIBAL

S Leatherfacem by se pak vlastně tak trochu dobře doplňoval Hannibal, když se to tak vezme. Ten si totiž na svých obětech rád pochutná, ideálně si dá jejich játra s fava fazolemi a Chianti vínem. Je to zkrátka labužník. A své kulinářské umění předvádí Hannibal nejen v Mlčení jehňátek, ale i jeho pokračováních, kterými jsou Hannibal a Červený drak. Zde ho legendárně ztvárňuje Anthony Hopkins, který si za svůj výkon vysloužil dokonce Oscara. Role Hannibala se pak ujal i Mads Mikkelsen ve stejnojmenném seriálu.

(Foto: MGM)

DĚTSKÁ HRA

A teď něco pro ty menší. Nebo radši ne. Chucky se zprvu zdá jako nevinná dětská panenka, jenže opak je pravdou. Tahle hračka je posedlá zlým duchem. Děsivé a prokleté panenky se po uvedení první Dětské hry staly poměrně rychle oblíbeným tématem hororů. Sám Chucky se objevil v osmi filmech, z nichž zatím poslední vyšel relativně nedávno, v roce 2019. Za své dlouholeté působení se pak Chucky stihl i oženit a založit rodinu, čímž je v zásadě mezi svými démonickými kolegy unikátem.

(Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)

SAW

Podivná panenka Billy se pak slavně objevuje na tříkolce i v sérii Saw. Za tou i vším ostatním mučením, kterým si musí postavy ve snímcích projít, však stojí John Kramer známý také jako The Jigsaw Killer. Ten mučí lidi v nemožných úkolech, které mají prokázat jejich charakter a šanci na přežití, která je velmi malá. Kramer své, podle něj, nemorální oběti, trestá a trápí už v devíti snímcích, z nichž poslední pod názvem Spirála strachu: Saw pokračuje, vyšel letos v červenci.

(Foto: Lions Gate Films Inc.)

V ZAJETÍ DÉMONŮ

Vedle Chuckyho a Billyho je pak také velmi známá Annabelle. Ta je však na rozdíl od předchozích dvou skutečná a doopravdy existuje vystavená v domě manželů Warrenových. A přesně o nich pojednává série V zajetí démonů, kam patří i snímky o Annabelle. Všechny příběhy jsou zde údajně inspirovány skutečnými událostmi a dobrodružstvími Warrenových, které se rozhodl zvěčnit James Wan. Patří sem tedy V zajetí démonů, V zajetí démonů 2, V zajetí démonů 3: Na ďáblův příkaz, Annabelle, Annabelle 2: Zrození zla, Annabelle 3, Sestra a La Llorona: Prokletá žena. Nadcházejícím přírůstkem zde pak má být film The Crooked Man zabývající se stejnojmennou mysteriózní postavou, kterou mohli diváci krátce vidět v druhém díle V zajetí démonů.

(Foto: Michael Tackett)

INSIDIOUS

Ještě, než však vzniklo první V zajetí démonů, James Wan již s Patrickem Wilsonem (který ztvárnil Eda Warrena) pracoval na jiné hororové sérii. Tou je Insidious. Tento zatím čtyřdílný strašidelný příběh sleduje rodinu Rainerových, která se potýká se zlými duchy a démony z mystického a děsivého světa zvaného The Further. V současnosti se pak připravuje pátý snímek, který režíruje už sám Wilson.

(Foto: Blumhouse Productions)

KRUH

Ve svém podivném světě pak žije i dlouhovlasá Amara. Ta pozdraví všechny, kdo si pustí tajemnou videonahrávku se studnou. Navštíví je přesně za „sedm dní,“ jak slíbí v telefonátu, který dotyčná osoba obdrží po zhlédnutí zmíněného videa. Vyhnout se tomuto nepříjemnému střetu lze pouze, když dotyčnou nahrávku pošle její recipient dál a přenese tak prokletí na další osobu. S takovýmto de facto konceptem řetězovek si hraje filmová série Kruh. Ta poprvé originálně vznikla v Japonsku jako stejnojmenná novela Kojiho Suzukiho. Po svém prvním zfilmování v japonském snímku z roku 1998 a následném americkém remaku z roku 2002 si však Kruh začal žít vlastním životem. Americká série vyprodukovala tři díly, japonská je pak sedmidílná. Z původního námětu pak v roce 1999 vznikl i stejnojmenný seriál.

(Foto: Dreamworks Pictures)

PARANORMAL ACTIVITY

S určitým tipem videí si pak hraje i Paranormal Activity. Ty však sázejí na děsivost tzv. found footage snímků čili nalezených záběrů. Na této na oko pravdivosti svého sdělení si tato sérii staví veškerou svou děsivost. Sledujeme zde záběry z bezpečnostních kamer, které údajně zachytily tyto paranormální jevy. Dohromady si zde pak fanoušci mohli užít šest dílů.

(Foto: DreamWorks SKG)

HELLRAISER

Pokud se bojíte akupunktury a jehel vůbec, tak zrovna filmy z řady Hellraiser nebudou pro vás to pravé ořechové. Hlavní záporák, Pinhead má hlavu doslova posetou nejrůznějšími jehličkami. Samotný Hellraiser se inspiruje stejnojmennou knižní předlohou, jejíž příběh pojednává o nadpozemské entitě Cenobitů. Ten se pak rozprostírá v deseti strašidelných filmech.

(Foto: New World Pictures)

OČISTA

Co kdybyste mohli jednou do roka bez následků a legálně loupit, krást, zabíjet a prostě páchat jakékoliv kriminální činy a násilí? A jak by to pak vypadalo? Přesně tento koncept zkoumá filmová série Očista, jejíž postavy žijí v utopistických Spojených státech, kde vláda jednou za čas pořádá Očistu, aby byli vyvraždění přebyteční obyvatelé. V současnosti toto téma prozkoumalo již pět dílů, z nichž poslední vyšel v letošním roce.

(Foto: Universal Pictures)

VŘÍSKOT

A na závěr něco odlehčenějšího. Tím je přesně Vřískot. Ten sleduje osudy Sidney Prescott, Gale Weathers a Deweyho Rileyho, kteří jsou stíháni sérií vrahů, jenž operují pod přezdívkou Ghostface. Snímky Vřískotu pak obvykle dělají narážky na klasická hororová klišé a tvoří tak takovou satiru na ně. Vřískot pak v současnosti obsahuje čtyři filmy, očekávaný pátý díl by měl vyjít na začátku roku 2022.

(Foto: Dimension Films)

 Hororových filmových sérii je však opravdu spousta, čestnou zmínku si zaslouží například i Lesní duch, jehož režisérem je hororový král Sam Raimi. Ten se podílel i na remaku Poltergeista, jenž je sám o sobě klasikou a strašidelnou trilogií. Dále by se pak neměly opomíjet ani snímky Nezvratný osud nebo Tajemství loňského léta. Zajímavým případem je pak Vetřelec, který je takovým sci-fi hororem a děsivé bylo do jisté míry i jeho samotné natáčení. Nerozlučné duo s Vetřelcem, stejně jako Jason s Freddym, pak tvoří Predátor, který je sice spíše thrillerem, ale najde se v něm dost děsivého. Své série pak mají i klasiky jako Gremlini, Jaws, nebo Vymítač ďábla. Někteří pak považují za jakousi horovou ságu i snímky ze světa Stephena Kinga, o nichž fanoušci věří, že jsou propojené, zejména pak To, Osvícení, nebo Doktor Spánek. V závěru se pak sluší připomenout i trochu odlehčenou filmovou sbírku, kterou je Scary Movie, jenž paroduje mnohé ze zmíněných hororů.

A co vy, už víte, jaký horor si letos na Halloweena pustíte?

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací