Recenze Sněžit už nikdy nebude: Tajemný ukrajinský masér mění život zaslepených zbohatlíků. Film ale jednoznačnou zprávu nepředává

Tajemný mladík z Pripjati přichází změnit život polským boháčům.

Už se k vám doneslo, že sněžit už možná nikdy nebude? V novém filmu polské režisérky Małgorzaty Szumowské si diváci tuto otázku vyslechnou hned několikrát, jasnou odpověď se ale nedozví. Snímek Sněžit už nikdy nebude o tajemném masérovi z Pripjati vypráví především v náznacích a nejednoznačně čitelné symbolice. 

Zná ho celá čtvrť, všichni ho mají rádi a opěvují jeho mimořádné schopnosti.Jmenuje se Zhenia. Zná ho celá čtvrť, všichni ho mají rádi a opěvují jeho mimořádné schopnosti. Nejde přitom jen o jeho hojivé dotyky. Mladý, pohledný masér původem z Ukrajiny toho moc nenamluví, zato jako by léčil pouhým hlubokým pohledem do očí. 

Jeho postavu však od začátku opřádá nejedno tajemství, které nám režisérka postupně poodhaluje. Dozvíme se třeba, že ačkoliv placený polskými boháči, žije Zhenia velmi prostě, že po něm pátrají záhadní muži v černém a pomocí retrospektivy odhalí pevné pouto s matkou. To vše během toho, kdy každý den se skládací masérskou postelí pod paží obchází dům po domě v obrněné aristokratické čtvrti kdesi na okraji polského velkoměsta. 

Film z polsko-německé koprodukce, jehož scénář napsala Szumowska spolu s Michałem Englertem, má mít prvky dramatu a komedie. Toho druhého ale příliš nečekejte. I s humorem tvůrci nakládali jemně, sem tam padne vtípek o Černobylu a radioaktivitě, jindy zase Zhenia masíruje bolavé bříško obtloustlému francouzskému buldočkovi, aby se mu uvolnily větry. 

Szumowska v minulosti režírovala snímky Tvář, Tělo či poměrně známé Poslední jehňátko o děsivém zvratu událostí ve fiktivní sektě. Sněžit už nikdy nebude si zachovává mysteriózní atmosféru, jenom se stává ještě bizarnější podívanou, která nemá jednoznačné a jasné vyústění, což ale není na škodu. Je to dojmová podívaná, která v člověku zanechá stopu, i když nepředá jasné sdělení. 

Pětatřicetiletý Ukrajinec Alec Utgoff známý ze seriálů Dracula nebo Stranger Things působí v roli velmi přesvědčivě a ukazuje, kolik toho v sobě Zhenia skrývá. Že nejde jen o mlčenlivého muže zírajícího z okna dlouhé minuty nebo mistra podivného umění, kterému nikdo kromě něj nerozumí. Výborně ztvárňuje i Zheniu tančícího po domě svého klienta nebo Zheniu, který možná eticky není tam, kde si ho v první chvíli představujeme. 

Sněžit už nikdy nebude je příběhem o tom, jak dokáže člověk s neobyčejnými schopnostmi a duševní silou pohnout se životy zhýralých zbohatlíků. Nejasnost, vyprávění v náznacích, pomalá gradace a neurčitá pointa ale mohou jeho diváckou základnu rozpoltit. 

Zhenia se nabíjí. 

Sněžit už nikdy nebude
(Foto: Lava Films)

Nebudou chybět tanečky.

Sněžit už nikdy nebude
(Foto: Lava Films)

Buldoček potřebuje taky namasírovat.

Sněžit už nikdy nebude
(Foto: Lava Films)
70%

Sněžit už nikdy nebude / Sniegu juz nigdy nie bedzie

Sněžit už nikdy nebude je příběhem o tom, jak dokáže člověk s neobyčejnými schopnostmi a duševní silou pohnout se životy zhýralých zbohatlíků. Nejasnost, vyprávění v náznacích, pomalá gradace a neurčitá pointa ale mohou jeho diváckou základnu rozpoltit. 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací