Harry Potter, Shrek i Pán Prstenů, které populární snímky letos oslavily dvacáté výročí?

Tenhle článek není pro mladé.

Chcete se cítit starými a zavzpomínat si? Tak jste tu správně. Podíváme se totiž na snímky, které měly svou premiéru v roce 2001, a tak letos oslavily nebo teprve oslaví dvacáté výročí. Rok 2001 byl totiž filmově velmi požehnaným rokem. Mezi snímky, které byly tehdy uvedené do kin, jsou nejen první díly Harryho Pottera, Shreka nebo Pána prstenů, ale i Rychle a zběsile, Bridget Jones, Pravá blondýnka, Mumie, Dannyho parťáci nebo Zoolander a mnohé další. Pojďme si tedy projít ty nejvýznamnější a upadnou do nostalgie.

HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ

Datum originální premiéry: 16. listopad 2001

I když u nás vstoupil do kin až na začátku roku 2002, tak svou světovou premiéru měl první film ze světa čar a kouzel již v listopadu 2001. Harry Potter a kámen mudrců poprvé představil filmové Bradavice, které si čtenáři přímo vysnili. Málokoho mohlo v té době napadnout, jak masivní dopad tato filmová série bude mít, a jak silně se zakoření v současné popkultuře. Po deseti letech pak byly příběhy Harryho, Rona, Hermiony a dalších uzavřeny v posledním díle. Tvůrcům se však o několik roků později povedlo oživit tento magický svět, když se rozhodli zfilmovat prequelovou sérii nazvanou Fantastická zvířata, jejíž třetí díl, ke kterému nedávno vyšla první ukázka, diváci netrpělivě vyhlížejí již přes tři roky. Letos bylo také oznámeno, že studio Warner Brothers ve spojení s HBO Max uspořádá v rámci oslav dvacátého výročí slavnostní reunion pořad, kde se všichni herci a tvůrci (s výjimkou J. K. Rowlingové, kvůli jejímu problematickému chování) opět společně sejdou.

PÁN PRSTENŮ: SPOLEČENSTVO PRSTENU

Datum originální premiéry: 19. prosinec 2001

Podzim 2001 byl na obrovské a populární fantasy filmové série obzvlášť bohatý, neboť o měsíc později také odstartoval svou kariéru Pán prstenů. Prvnímu snímku ze Středozemě, který byl filmovým zpracováním Společenstva prstenů, se dostalo nenadálé popularity a věhlasu. Celá filmová série si pak vysloužila rekordní počty nominací a několik ocenění nejen na Oscarech. O pár let později pak vzniklo trojdílné prequelové pokračování, zaměřující na příběh z knihy Hobit, který sleduje události odehrávající se před původní trilogií. V současnosti na Novém Zélandu, v místě natáčení, stojí replika Hobitína, městečka Hobitů, která slouží jako sympatická turistická atrakce. Herci, kteří byli součástí Společenstva prstenů (s výjimkou představitele Gimliho, Johna Rhys-Daviese, kterého zastoupil kaskadér), si pak po skončení posledního snímku na památku nechali vytetovat elfské znamení pro slovo „devět“. A toto slavné herecké obsazení si také v loňském roce uspořádalo velkolepý sraz skrze Zoom, vedený Joshem Gadem, aby oslavili své nadcházející výročí.

RYCHLE A ZBĚSILE

Datum originální premiéry: 22. červen 2001

Základem všeho je rodina, La Familia, jak tomu říkají chlapci z Rychle a zběsile. I tato legendární filmová série započala svou hvězdnou cestu před dvaceti lety. Tehdy se na obrazovkách poprvé objevil Dominic Toretto (Vin Diesel) a Brian O’Conner (Paul Walker). V průběhu natáčení Rychle a zběsile 6 v roce 2013 pak Walker při nehodě tragicky zahynul. V současnosti pak série čítá devět dílů a jeden spin-off a desátý snímek je v produkci. Hrdinové této série si pak udělali projížďku po celém světě od L. A. přes Tokio až po vesmír. Rodina Rychle a zběsile se také neustále rozrůstá o nové a nové členy, kromě Walkera a Diesela se zde také objevují Jason Statham, Dwayne Johnson, Idris Elba, Helen Mirren, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, John Cena, Charlize Theron, Ludacris, Kurt Russell a mnozí další.

DANNYHO PARŤÁCI

Datum originální premiéry: 7. prosinec 2001

Podobně herecky ambiciózní byly i filmy ze série Dannyho parťáků, jejichž první díl měl také premiéru před dvaceti lety. Tehdy však ještě mnohé z celebrit nebyly natolik známé jako dnes. Nyní bychom je v takovémto složení viděli ve snímku jen ztěžka. V té době ale stoupající herecké talenty jako Brad Pitt, George Clooney, Matt Damon, Casey Affleck, Don Cheadle, Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones a další vytvořili tým lupičů, který okrádal padouchy ztvárněné Al Pacinem nebo Andy Garciou. Byla to zkrátka jiná doba. Sága o Dannym a jeho parťácích čítá tři díly plus jeden spin-off, kdy nový tým, tentokráte stávající se pouze z ženských lupiček, vede Dannyho sestra v podání Sandry Bullock.

PLANETA OPIC

Datum originální premiéry: 27. červenec 2001

Kdo by si nepamatoval Planetu opic Tima Burtona? Stala se nezapomenutelnou nejen kvůli výrazným maskám a kostýmům, titulní opice zde totiž byly ztvárněny herci v praktických převlecích, nic nebylo děláno CGI, jako by tomu bylo dneska. I díky tomu se tak jedná o jednu z klasik z Burtonovi tvorby, po boku snímků Střihoruký Edward, Beetlejuice, Batman se vrací, Mrtvá nevěsta, Ukradené Vánoce nebo Karlík a továrna na čokoládu. Planeta opic pak byla v současnosti přefilmovaná v nové remaky, ve kterých už diváky děsí počítačově generovaní opičáci.

SHREK

Datum originální premiéry: 22. duben 2001

Ano, už je to tak, i zelený zlobr z pohádkového království za Sedmero horami zachránil prokletou princeznu Fionu před dvaceti lety. A děti, které ho tehdy nadšeně sledovaly v kině, už dokončují vysokou školu, žení se nebo se vdávají a mají své vlastní děti. Shrek vznikl jako parodie na klasické pohádky, objevují se zde narážky například na kouzelné víly kmotřenky, prokleté princezny, sličné prince, draky či mluvící zvířata. Kromě ústřední trojice Shreka, Oslíka a Fiony tu pak najdeme i pohádkové postavy jako jsou tři prasátka, Kocour v botách, Pinocchio, Karkulčin zlý vlk, perníkový panáček nebo tři slepé myši a další, kteří hrdinům pomáhají v jejich misích. A jelikož tato netradiční animovaná pohádka oslavila velký úspěch, v následujících letech vyprodukoval Shrek hned tři sequely, jeden spin-off o Kocourovi v botách a divadelní muzikál.

ZOOLANDER

Datum originální premiéry: 28. září 2001

Kdo by to byl řekl, dokonce i legendární model Derek Zoolander a jeho modrá ocel debutovali na velkém plátně před dvaceti lety. Parodie z prostředí módy spojila klasickou komediální dvojici Bena Stillera a Owena Wilsona a v zásadě odstartovala jejich společnou kariéru, kdy se z nich v jednu dobu stalo nerozlučné duo. Snímek pak o pár let později vyplodil i, ne tolik komerčně úspěšný, sequel, ve kterém mohli diváci spatřit třeba Benedicta Cumberbatche jako dlouhovlasého hermafrodita bez obočí.

SPY KIDS: ŠPIÓNI V AKCI

Datum originální premiéry: 30. březen 2001

I legendární dětská špionážní série Roberta Rodrigueze debutovala před dvaceti lety, a tak by už nyní oni titulní Spy Kids byli spíše Spy Adults. Vyprávění sleduje sourozenecké duo Carmen a Juniho, kteří odhalí, že jejich rodiče jsou tajní špióni a nyní je jen na nich, aby je zachránili ze spárů zlomyslného padoucha. Na prvotní snímek pak navázali další tři pokračování a do tohoto pomyslného filmového světa by také patřilo Dobrodružství Žraločáka a Lávovky či jeho spin-off Můžeme být hrdinové.

LARA CROFT – TOMB RAIDER

Datum originální premiéry: 15. červen 2001

A teď něco trochu z jiného soudku. Indiana Jones v sukních, i tak se přezdívá nebojácné Laře Croft, jejíž origin story vzešla ze stejnojmenné populární počítačové hry. Tou se inspiruje i její první filmová adaptace s Angelinou Jolie v titulní roli. Snímek se poměrně brzy stal populárním (i přes četné výtky o nedostatečné špičatosti Lařiných prsou) a vyprodukoval i méně úspěšný sequel. O několik let později se pak tvůrci pokusili o remake s Aliciou Vikander, avšak ani ten nezískal dostatečně pozitivní kritiku, a tak nejlepší verzí Lary zůstává stále ta počítačová.

PRAVÁ BLONDÝNKA

Datum originální premiéry: 13. červenec 2001

Naopak srdce fanoušků po celém světě si získala jiná femininní protagonistka, nebojácná Pravá blondýnka Elle Woods. Tehdy se tato bloncka rozhodla narukovat na práva a ukázat světu, že její barva vlasů nesvědčí nic o jejím intelektu. Postava Elle Woods se také stala ikonickou pro Reese Witherspoon, jejíž kariéru tento snímek de facto odstartoval. Pravá blondýnka pak vyprodukovala několik sequelů a spin-offů i broadwayský muzikál. V současnosti pak vzniká třetí oficiální díl s Witherspoon zpátky v roli a růžových oblečcích.

DENÍK BRIDGET JONESOVÉ

Datum originální premiéry: 4. duben 2001

Kromě Elle a Lary pak měla před dvaceti lety premiéru ještě jedna sympatická hrdinka. Ano, je to tak, i Renée Zellweger coby smolařka Bridget debutovala v roce 2001. Tato role se pak pro Zellweger, která do ní musela přibrat desítky kil a naučit se věrohodný britský přízvuk, stala ikonickou. Když se do toho pak přidala její nerozhodnost mezi dvěma pohlednými muži, sukničkářem Danielem (Hugh Grant) a slušňákem Markem (Colin Firth), vznikl recept na úspěch. I díky tomu pak měl tento snímek i dvě úspěšná pokračování, z nichž jedno vyšlo poměrně nedávno, v roce 2016.

MOULIN ROUGE!

Datum originální premiéry: 1. červen 2001

Romantika po francouzsku s Nicole Kidman a Ewanem McGregorem.  I tak se dá popsat muzikál Moulin Rouge! z pera Baze Luhrmana. Ten před dvaceti lety sestavil téměř Shakespearovský tragický příběh o básníkovi Christianovi a krásné kurtizáně Satine. Jejich osud pak doprovodil ladnými pop písněmi, které si předělal podle svého zalíbení. Z Moulin Rouge! vzešlo spoustu hitů, mezi jinými například Come What May, Lady Marmalade nebo nová verze Your Soung Eltona Johna. Luhrmanův pompézní a barvitý muzikál se brzy stal senzací a dodnes má spoustu skalních fanoušků. V současnosti pak vznikla i jeho ještě napumpovanější Brodwayská obdoba, která letos na Tony Awards posbírala několikery ocenění.

ČISTÁ DUŠE

Datum originální premiéry: 21. prosinec 2001

Jedním z nejúspěšnějších a nejvěhlasnějších snímků roku 2001 se pak stala i Čistá duše. Té vévodil Russell Crowe jako geniální vědec trpící paranoidní schizofrenií. Crowe si za svůj silný výkon vysloužil i nominaci na Oscara, jeho kolegyně Jennifer Connelly pak toto ocenění ve své kategorii dokonce vyhrála. Connelly se pak také skrze tento snímek seznámila se svým současným manželem, kterým je herec Paul Bettany.

TRAINING DAY

Datum originální premiéry: 5. říjen 2001

Další oscarový adept a věhlasný snímek, Training Day, měl premiéru před těmi kouzelnými dvaceti lety. Sledujeme zde nesourodou policejní dvojici, mladého Jaka Hoyta (Ethan Hawke) drsného Alonza Harrise (Denzel Washington). Snímek obdržel i několik nominací, včetně oscarové sošky za nejlepší mužský výkon v hlavní roli pro Denzela Washingtona.

REBELOVÉ

Datum originální premiéry: 8. únor 2001

Na závěr pak jeden domácí poklad. I muzikál Filipa Renče a Zdeňka Zelenky Rebelové spatřil světlo světa před dvaceti lety. Veselý muzikál odehrávající se v horkém létě roku 1968 odstartoval kariéru Zuzany Norrisové, Jana Révaie, Anny Veselé či Jaromíra Noska. Písně jako Pátá, Oliver Twist nebo Mně se líbí Bob a další, se staly na dlouhou dobu ikonické a samotný snímek si získal oblibu mnoha diváků.

Na závěr je tu ještě pár bonusů, které si také zaslouží čestnou zmínku na tomto nostalgickém seznamu. V roce 2001 totiž, kromě výše uvedených děl, debutovaly také filmy jako Dr. Dolittle 2, Mumie se vrací, Křižovatka smrti 2, Jurský park 3, Hannibal, Příběh rytíře, Vanilkové nebe, Jako kočky a psi a Cesta do fantazie, či české hity jako Tmavomodrý svět nebo Z pekla štěstí 2 a mnohé další.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací