Střípky z programu letošního ročníku Marienbad Film Festivalu

„Nic jsi neviděl.“

Toto ústřední téma Marienbad Film Festivalu pro rok 2023 je inspirované filmem Alaina Resnaise Hirošima, má láska, jenž si budou moci návštěvníci festivalu vychutnat v nově restaurované verzi. Organizátoři měsíc před slavnostním openingem zveřejnili několik dalších programových položek.

Letošní Marienbad Film Festival se bude vztahovat k otázkám mediované zkušenosti, vidění skrze film a práci s nalezeným materiálem. Sekce Výběr představí dohromady devět osobností z Česka i zahraničí, které se pohybují na poli experimentu. Retrospektivní pásmo filmů umělce Zbyňka Baladrán se bude zabývat tématem práce s nalezeným materiálem. Z konkrétních děl jmenujme například vizionářský film 240 minut v Solingenu (1995), který v roce 1995 předpovídal budoucnost roku 2023 či snímek The Afterlight z 35mm, jenž bude uveden za přítomnosti autora, audiovizuálního esejisty Charlie Shackeltona.

V rámci dlouholetých retrospektiv Alaina Resnaise festival uvede nově restaurovaný film Hirošima, má láska (1959). Vidět budeme moci i film Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové a snímek O slavnosti a hostech (1966) Jana Němce. To vše v sekci Vzory zaměřující se na celovečerní filmy již etablovaných filmařů a umělců, kteří vnáší experiment do umělecké kinematografie. V programu nesmí chybět ani promítání mysteriózního dramatu Loni v Marienbadu.

V hlavní soutěži v sekci Forum Marienbad: Audiovizuální eseje se o prvenství utkají Skin Pleasure od dua Marius Packbier, Aïlien Reyns o sledování pornografie, esej Capricorn Sunset od Johannese Binotto nebo například esej GeoMarker od dvojice Chloé Galibert-Lainé, Guillaume Grandjean.

Festival v lázeňském městě startuje ve čtvrtek 13. července 2023 a trvat bude do 16. července 2023.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací