Recenze The 355: Tajné agentky zachraňují svět před kybernetickou superzbraní. Při akci je zrazují scénář a kamera

Pokud se klíče k nebezpečnému algoritmu zmocní zločinecké organizace, svět pohltí chaos a válka.

S touto myšlenkou se vydává do akce několik agentek tajných organizací, aby zabránily světové katastrofě. Kybernetické superzbraně v podobě geniálního algoritmu, který během pár vteřin dokáže způsobit výpadek proudu v celém městě nebo výbuch několika letadel, se touží zmocnit nebezpečný překupnický kartel. Světové bezpečnostní agentury tak vyšlou své zástupce, aby technologii získaly dřív, než se to podaří nepříteli. Nebude to ale vůbec jednoduché.

Ačkoliv každá z agentek zpočátku pracuje sólo a k zapojení do akce je vedou odlišné faktory – pomsta, touha očistit své jméno, nebo prostá náhoda – brzy se jejich cesty spojí v jednu. Kamera se od začátku soustředí především na agentku CIA Mace (Jessica Chastain), špičku v oboru, která touží misi dokončit a pomstít tak smrt svého nejlepšího přítele (a milence v jednom), kterého si zahrál Sebastian Stan.

Známý britský producent Simon Kinberg si ve snímku The 355 vyzkoušel režisérské křeslo teprve podruhé.Známý britský producent Simon Kinberg si ve snímku The 355 vyzkoušel režisérské křeslo teprve podruhé. Poprvé to bylo v roce 2019, kdy natočil snímek X-Men: Dark Phoenix, k němuž také napsal scénář. Navzdory bohatým producentským zkušenostem (kdy stál za vznikem několika snímků ze série X-Men, Fantastické čtyřky, Marťana, Deadpoola či nejnovější Smrti na Nilu), ale v roli režiséra a scenáristy tentokrát havaruje na plné čáře.

Největší slabinou v akčním filmu prošpikovaným žánrovými klišé není polopatičnost nebo nelogičnost děje, jako spíše odcizené postavy, jejichž spojení do jednoho pracovního týmu působí jako pěst na oko. Nejlépe rozvinutou a napsanou postavou je bezpochyby expertka na kybernetickou bezpečnost Khadijah (Lupita Nyong’o), ostatní ženy nijak nevyniknou, divák se o nich příliš nedozví a není na čem vystavět sympatie, natož tak ztotožnit se.

Jako karikatura na drogové bosse a výsměch všem záporákům působí šéf kartelu Elijah Clarke (Jason Flemyng), který nevyniká žádnou vlastností, jakou bychom od člověka jeho postavení čekali. Na scéně se navíc téměř neobjevuje. Komu se ale navzdory chaotickému a přemotivovanému scénáři daří okouzlit, je Sebastian Stan. Jeho postava, přestože s sebou nese jedno z největších překvapení, sice není o moc lépe napsaná, Stan do ní ale vnáší velkou dávku charismatu a až zlověstného šarmu.

Snímek působí celkově nedotaženě a průměrně. Neurazí jako akční podívaná na víkendové odpoledne, je však škoda, že přeplácaný scénář nedokáže dát hereckým hvězdám, které zde Kinberg shromáždil, prostor ukázat, proč se jim v obýváku na poličce hromadí sošky – ať už jde o Edgara Ramíreze, Penélope Cruz nebo Diane Kruger. Čím boduje, je stále ne příliš typická dominance ženských akčních hrdinek a také fakt, že se mu nějakým zázrakem daří držet napětí. Všeříkající je také fakt, že jeden z největších „failů“ filmu spočívá v samotném názvu The 355, na jehož vypointování celou dobu čekáme. A i když se o to tvůrce v posledních minutách stopáže pokusí, přinese jen velké zklamání.

Sleva v Pandoře, honem utíkej!

355
(Foto: Netflix)

Hrdinky se pokouší být rafinované, ale nevychází jim to. 

355
(Foto: Netflix)

Hlavně nenápadně. 

355
(Foto: Netflix)
40%

355 / The 355

Snímek působí celkově nedotaženě a průměrně. Neurazí jako akční podívaná na víkendové odpoledne, je však škoda, že přeplácaný scénář nedokáže dát hereckým hvězdám, které zde Kinberg shromáždil, prostor ukázat, proč se jim v obýváku na poličce hromadí sošky – ať už jde o Edgara Ramíreze, Penélope Cruz nebo Diane Kruger. Čím boduje, je stále ne příliš typická dominance ženských akčních hrdinek a také fakt, že se mu nějakým zázrakem daří držet napětí. Všeříkající je také fakt, že jeden z největších "failů" filmu spočívá v samotném názvu The 355, na jehož vypointování celou dobu čekáme. A i když se o to tvůrce v posledních minutách stopáže pokusí, přinese jen velké zklamání.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací