Recenze Jedině Tereza: Vyžehlit si průšvih filmovým klišé? Pokud to lze, tak ne v přepálené komedii

Je možné si získat srdce ženy napodobením nejznámějších romantických filmových scén? 

Odpověď na to se rozhodl hledat Jaroslav Fuit, doposud známý spíše režií televizních seriálů. Snímek Jedině Tereza, který atmosférou zavede do období Vánoc, ale bohužel žádnou zázračnou podívanou nenabídne. Naopak, potvrdí, o čem se v českém prostředí diskutuje už déle, a to, že tuzemské romantické komedie nejsou ve skutečnosti romantické ani komediální.

Samotná zápletka je přitom docela slibná. Tomáš (Igor Orozovič) a Tereza (Veronika Khek Kubařová) se do sebe zamilovali na střední škole a vydrželo jim to doteď. Zatímco on získal místo televizního meteorologa a každý den národ zdraví zamrkáním se slovy „nezapomeňte, když náhodou nebude hezky, tak si hezky udělejte sami“, ona se snaží uživit výrobou a prodejem ručně šitých bot. Přichází Vánoce, jenže svátky klidu a míru to tentokrát nebudou.

Tereza totiž (a co hůř, v doprovodu své matky!) načapá přítele ve zdánlivě nelichotivé situaci s populární moderátorkou zpráv. Než stihne Tomáš cokoliv vysvětlit, najde prázdný byt a vzkaz, aby se sbalil a odstěhoval. Záchrannou ruku mu podá kamarád Karel (Matouš Ruml), filmový nadšenec, který dostane nápad, jak Tomáš může získat Terezino srdce zpět – funkční vzorce největší dojemné romantiky přece vidíme na obrazovkách každý den! Začnou tak společně inscenovat ověřená romantická filmová klišé. Jejich úspěch ale maří nejenom jejich nešikovnost, ale také charismatický fotograf (David Matásek), který se začne motat kolem Terezy.

Snímek, přestože námětem i odkazy na slavné filmy naláká, se bohužel brzy dostane do úskalí, ze kterého by se jen těžko hledala elegantní cesta ven.To, že má Jedině Tereza dost předvídatelný děj, by samo o sobě nevadilo. Pokud člověk pár romantických komedií viděl, není těžké odhadnout, co se na plátně bude dít. Snímek, přestože námětem i odkazy na slavné filmy naláká, se bohužel brzy dostane do úskalí, ze kterého by se jen těžko hledala elegantní cesta ven.

Jedním z bezpochyby největších handicapů je samotný křečovitý, polopatický, nuceně působící humor, který snímek provází od začátku do konce. Situace, v nichž se postavy ocitají – ukázkově třeba když Tomáš běží zoufalý a nahý v budově televize – mají sice humorný potenciál, ve výsledku zde ale působí, jako by něco nezaklaplo do sebe a je na místě pochybovat, zda se vůbec bavili ti, kteří se na natáčení podíleli.

Vady na kráse českých romantických komedií mají ale hlubší kořeny a rozhodně se to netýká pouze snímku Jedině Tereza, i když se v něm pár z nich učebnicově reflektovalo. Češi v tomto žánru často pracují s nesmyslnými stereotypy (hloupoučký muž, ženská hysterka), humor ženou do zbytečného extrému, romantika má podobu smíření se se stereotypy a ve výsledku už nezbývá místo pro ty nejhezčí atributy – něžnost, dojemnost, situační humor, romantická gesta, u kterých zabolí u srdce.

Hlavní postavy v podání Igora Orozoviče a Veroniky Khek Kubařové nepůsobí nijak zajímavě nebo zapamatovatelně, jsou naopak nemastné, neslané, a nijak to nesouvisí s jejich hereckým umem (ten je u obou velmi dobrý). Stejně rigidně napsaná je i postava Tereziny matky, kterou si zahrála Lenka Vlasáková. V rolích matky a dcery se Kubařová s Vlasákovou představily už v Ženách v pokušení z roku 2010, tam jejich postavy ale měly mnohem větší šmrnc, i když zase mnohem více havarovaly na stereotypním vyobrazení žen.

Největším obohacením je v tomto ohledu zřejmě postava hláškujícího mimoně Karla, který upřímně pobaví, přestože ani potenciál jeho postavy není naplno využitý a člověk by si dokázal představit jeho méně křečovitou, a ještě ryzejší nerdskou verzi. Podobně příjemně obohatí i Emma Smetana v roli zákeřné potvory, která se bude snažit svého televizního parťáka Tomáše svést.

Jedině Tereza tak navzdory příjemné vánoční atmosféře a lákavému námětu nenabídne nic výjimečného, co by divákům utkvělo v paměti a motivovalo je pustit si film znovu. Naopak. Opakováním nezdařených klišé zabředává do kategorie českých romantických komedií, které jako by existovaly ve vlastním světě a nedokázaly se inspirovat tím opravdu pěkným z tohoto žánru.

Dokonalý pár. 

Jedině Tereza
(Foto: CinemArt)

Copak je to asi za pohádku? 

Jedině Tereza
(Foto: CinemArt)

Máš-li trable s láskou, je tady Karel a jeho filmotéka! 

Jedině Tereza
(Foto: CinemArt)
55%

Jedině Tereza

Jedině Tereza tak navzdory příjemné vánoční atmosféře a lákavému námětu nenabídne nic výjimečného, co by divákům utkvělo v paměti a motivovalo je pustit si film znovu. Naopak. Opakováním nezdařených klišé zabředává do kategorie českých romantických komedií, které jako by existovaly ve vlastním světě a nedokázaly se inspirovat tím opravdu pěkným z tohoto žánru.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací