Remaky 2023: Dočkáme se Malé mořské víly nebo Petra Pana

Jaká další díla se mohou těšit na nové verze?

Už víme, jaké sequely nás čekají v roce 2023, teď se tedy podíváme na filmové remaky, které si pro nás filmaři připravili. Těšit se můžeme na pár disneyovek, Stephena Kinga i poameričtěnou adaptaci severského románu. Vezměme si to však všechno popořadě.

Muž jménem Otto

česká premiéra: 2. únor režie: Marc Forster

Hned na začátku roku nás čeká snímek Muž jménem Otto, který se inspiruje švédskou dramedií (drama s prvky komedie) Muž jménem Ove z roku 2015. Oba filmy vznikly na základě úspěšné stejnojmenné knihy Fredrik Backmana. V nové verzi si titulní roli nevrlého postaršího muže zahraje Tom Hanks.

(Foto: Muž jménem Otto – Sony Pictures Entertainment)

Malá mořská víla

česká premiéra: 25. květen režie: Rob Marshall

O nové hrané verzi pohádky Malá mořská víla se mluví už nějakou dobu. V roce 2023 se jí konečně dočkáme. Příběh z pera Hanse Christiana Andersena jistě není třeba podrobně představovat, kdo by ho také neznal. V live action remaku si titulní protagonistku Ariel zahraje Halle Bailey, jejího prince Erika pak ztvární Jonah Hauer-King, zlou chobotnici Uršulu Melissa McCarthy, rybku Floundera Jacob Tremblay, kraba Sebastiána Daveed Diggs a krále Trittona Javier Bardem.

Prokletí Salemu

česká premiéra: není zatím uvedeno režie: Gary Dauberman

Novely Stephena Kinga se dočkaly mnohých filmových adaptací. Jinak tomu není ani u Prokletí Salemu – to se dočkalo dvou televizních verzí z roku 1979 a 2004 a letos se chystá na velká plátna ve své nové podobě. V mysteriózním hororu svedou zlověstné události dohromady spisovatele fascinovaného starobylým domem na kopci, uhlazeného obchodníka se starožitnostmi, jehož znalosti sahají daleko za staré harampádí a antikvářova záhadného bledého „společníka“.

The Toxic Avenger

česká premiéra: není zatím uvedeno režie: Macon Blair

Původní Toxický mstitel (orig. The Toxic Avenger) vyšel před téměř 40 lety. Nyní se dočkáme nové verze příběhu o mladém muži, který nešťastnou shodou náhod spadne do nádrže s toxickým odpadem a promění se v mocného superhrdinu. V hlavních rolích se zde objeví  Peter Dinklage, Jacob Tremblay, Kevin Bacon, Elijah Wood nebo Jane Levy.

Toni Erdmann

česká premiéra: není zatím uvedeno režie: Lisa Cholodenko

Původně německý snímek Toni Erdmann sklidil četná filmová ocenění – nominován byl dokonce na britskou BAFTu i americké Oscary v kategorii nejlepší zahraniční film. Jeho příběh se zaměřuje na zestárlého učitele Winfrieda Conradiho, který se občas žertovně převléká, aby narušil všednost svého dne a upoutal tak pozornost své odcizené dcery, která dělá kariéru v nadnárodní firmě a nemá na nic a na nikoho čas. Čeho nemůže dosáhnout jako neúspěšný otec, toho přece může docílit jeho neforemné alter-ego.

Peter Pan & Wendy

česká premiéra: není zatím uvedeno režie: David Lowery

Kromě zmíněné Malé mořské víly se dočkáme další live-action disneyovky – tentokráte ze světa Petra Pana. Spolu s ním a Wendy se vydáme do Země Nezemě a zažijeme klasické dobrodružství, které si vyžádalo hned několik filmových adaptací a sequelů (původní animák z roku 1953, jeho pokračování z roku 2002, snímek Hook s Robinem Williamsem a Dustinem Hoffmanem zaměřující se na dospělého Petra Pana nebo první live action adaptace z roku 2003 s Jeremy Sumpterem v titulní roli). V nové verzi si Petra Pana zahraje Alexander Molony, kapitána Hooka Jude Law a vílu Zvonilku Yara Shahidi. Snímek bude k vidění skrze streamovací platformu Disney+.

Wonka

česká premiéra: 14. prosinec režie: Paul King

Willyho Wonku, majitele báječné továrny na čokoládu, zná jistě skoro každý. Původní příběh Roalda Dahla se dočkal dokonce dvou verzí. Poprvé byl zfilmován v roce 1971 pod názvem Pan Wonka a jeho čokoládovna, kde si titulního protagonistu zahrál Gene Wilder, o tři desetiletí později pak v roce 2005 přišel snímek Karlík a továrna na čokoládu, ve kterém Wonku ztvárnil Johnny Depp. Nyní se dočkáme jeho o něco mladší verze v podání Timothée Chalameta a zjistíme, jak se na jednom ze svých prvních dobrodružství setkal s Umpa-Lumpy.

The Color Purple

česká premiéra: 21. prosinec režie: Blitz Bazawule

Na závěr se pak také můžeme těšit na novou adaptaci kultovního snímku Stevena Spielberga Purpurová barva. Ten se vyznamenal četnými oceněními a dokonce 11 nominacemi na Oscara. V hlavních rolích se zde tehdy představili Whoopi Goldberg, Danny Glover nebo Oprah Winfrey. Snímek vznikl jako adaptace stejnojmenného románu Alice Walker oceněného Pulitzerovou cenou za literaturu. O nové verzi toho zatím není mnoho známo, snad jen to, že produkce se ujali Spielberg, Oprah a Quincy Jones, který stál za hudebním doprovodem původního filmu.

(Zdroj: Malá mořská víla – impawards.com, Peter Pan & Wendy – impawards.com)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací