57. MFF Karlovy Vary nabídl 445 filmových projekcí a setkání s českými i zahraničními hvězdami

Udělovali se také ceny.

Letní dovolené mohou začít, protože devítidenní filmový svátek v podobě Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je za námi. Měli jsme možnost zhlédnout 185 snímků v rámci 445 filmových představení a setkat se s herci a tvůrci nejen na červeném koberci, ale i v sálech během besed a slavnostních úvodů.

Letošní ročník začal opravdu hvězdně, protože do lázeňského města dorazil Russell Crowe a Alicia Vikander s manželem Michael Fassbender. Russell i Alicia obdrželi na slavnostním zahájení ocenění z rukou Jiřího Bartošky. O víkendu je následoval Ewan McGregor, jenž přijel s dcerou Clarou odprezentovat drama Druhá šance. Jaromír Kallista vstoupil do Producentské síně slávy.

(Foto: Červený koberec)

Se svými projekty na MFF KV dorazila celá řada herců a tvůrců. Francouzsko-švýcarský herec a režisér Vincent Perez (Fanfán Tulipán) uvedl historické drama Ve jménu cti, které získalo diváckou cenu. Na červeném koberci se mohli fanoušci potkat i s českými delegacemi, a to například ke snímkům Úsvit (Eliška Křenková, Miloslav König, Ján Jackuliak, Matěj Chlupáček) či Bod obnovy (Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil, Karel Dobrý, Agáta Kryštůfková, Adam Vacula, Robert Hloz). Nechyběli ani tiskové konference a setkání s novináři. Seznámit jsme se tak mohli s projekty, jako jsou Bratři, Dvě slova jako klíč (volné pokračování Úsměvů smutných mužů přiblížili Ivan Franěk nebo Diana Dulínková) nebo Jedna noc, kterou uvidíme na jaře příštího roku (Vanda Chaloupková, Adam Ernest, David Laňka). Velkou pozornost na sebe strhla prezentace válečného počinu Tajný zákop s Jiřím Bartoškou, Ondřejem Sokolem či Jiřím Langmajerem, na kterou dorazil Kazma a TK obrátil vzhůru nohama.

(Foto: Červený koberec)

V KVIFF.TV Parku se každý den konaly zajímavé besedy a autogramiády. Potkat jsme se tak mohli i s Uljanou Donátovou, která je nejen ředitelka PR a tisková mluvčí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, ale i úspěšnou spisovatelkou. Beseda se týkala především knihy a muzikálu Biograf láska a filmu Matka v trapu. Pozvání na setkání přijala i Denisa Nesvačilová. Jako každý rok, i letos MFF KV pomáhal. Neziskovým partnerem 57. ročníku se stal Klub nemocných cystickou fibrózou. Na jeho konto přispěl i Moët & Chandon, a to prostřednictvím tradiční filantropické akce „Toast for a Cause“, česky „Přípitek na dobrou věc“.

(Foto: Červený koberec)

Poslední večer festivalu patřil Robin Wright, která obdržela Cenu prezidenta a předchozí den uvedla dobrodružné fantasy Princezna nevěsta. Několikaminutový potlesk si mohla vychutnat Daniela Kolářová při přebírání Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii. Poté dostaly slovo poroty. Křišťálový globus si odnesli tvůrci snímku Blažiny lekce. Cenu za režii získal Babak Jalali za film Fremont. Za své výkony byli oceněni herečka Eli Skorcheva (Blažiny lekce) a Herbert Nordrum (Hypnóza). Opravdu velkou radost projevila režisérka Yoo Ji-young (Početí), která na pódiu neskrývala dojetí.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací