Bídníci / Les Misérables – recenze

[singlepic id=2522 w=200 h=200 float=left]A Zlatého slavíka získává…

 

Jen velmi těžko bychom hledali někoho, kdo nezná Bídníky. Divadelní hit, který vznikl na základě stejnojmenné knižní předlohy z pera Victora Huga, vidělo více než 60 milionů lidí ve 42 zemích světa, v 21 jazycích a může se pochlubit titulem nejdéle hraný muzikál ve světě. Zřejmě právě proto se režisér Tom Hooper rozhodl věnovat jejich nejnovější filmové podobě opravdu nevídanou péči.

Vše stojí a padá na hereckých výkonech herců a hereček. Jejich výběr byl opravdu pečlivý, což se více než vyplatilo. Jednotlivé aktéry spojuje několik vlastností, jsou charizmatičtí, výborní herci a někteří (překvapivě) dobří zpěváci. Těšit se můžete na mrazivé, vypočítavé, ale i láskyplné výkony. Nesmrtelným postavám propůjčili svoje tváře Hugh Jackman (Jean Valjean), Russell Crowe (Javert), Anne Hathaway (Fantine), Amanda Seyfried (Cosette), Sacha Baron Cohen (Thénardier), Helena Bonham Carter (Madame Thénardier), Eddie Redmayne (Marius), Aaron Tveit (Enjolras), Samantha Barks (Éponine) a Daniel Huttlestone (Gavroche).

Samotné natáčení pro mnohé z nich nebylo procházkou růžovým sadem a ani zvuk jejich jména jim nezajistil zacházení v rukavičkách. Hugh Jackman musel nejen zhubnout a nechat si narůst pravý plnovous – vězeň číslo 24601, ale vzápětí opět přibrat – pan Madelein. Ani Anne Hathaway, jenž se nám představí jako Fantine, nebyla ničeho ušetřena, a díky filmu ztratila více než několik kilogramů. Ve scéně, kdy prodává svoje překrásné kaštanové vlasy, není nic nahráno, vše je reálné a herečka o svoji bujnou kštici opravdu přišla.

I když se jedná o muzikál, dočkáte se v kině několika málo dialogů. Vše je vyprávěno prostřednictvím notoricky známých písní. Právě proto se Tom Hooper rozhodl vše nazpívat naživo, nikoliv později ve studiu. Sice se nedočkáte naprosto dokonalých a čistých výkonů, ale dostanete něco, co stojí opravdu za to. Jednotlivá čísla jsou naprosto autentická, plná citu, bolesti, utrpení, ale i lásky a štěstí. Například když Anne Hathaway zpívá I Dreamed a Dream, bude i těm nejotrlejším divákům zajisté běhat mráz po zádech.

Délka filmu se sice blíží k bezmála třem hodinám, ale jestliže milujete muzikály nebo Bídníky jako takové, bezesporu si film užijete. Jedno úchvatné hudební číslo střídá druhé a opravdu vymazlené kostýmy v barvě francouzské vlajky vás uchvátí. Bídníci si vás získají hned od začátku impozantním nástupem jak po vizuální, tak hudební stránce. Jediným negativem snímku je fakt, že je opravdu velmi úzce vyhraněn a dbá na každičký detail. Jestliže vašim šálkem čaje není zpívané vyjádření citu a neobejde se bez klasických dialogů, kterých tu najdete jako šafránu, budete při sledování děje přinejmenším lehce skřípat zuby.
 
 

Výběr pěstounů není radno podceňovat.

[singlepic id=3008 w=400 h=300 float=center]
 
 

Anne Hathaway se v novém účesu moc dobře necítí.

[singlepic id=3000 w=400 h=300 float=center]
 
 

Táhli, táhli, ale řepu nevytáhli.

[singlepic id=2997 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Délka filmu se sice blíží k bezmála třem hodinám, ale jestliže milujete muzikály nebo Bídníky jako takové, bezesporu si film užijete. Jedno úchvatné hudební číslo střídá druhé a opravdu vymazlené kostýmy v barvě francouzské vlajky vás uchvátí. Bídníci si vás získají hned od začátku impozantním nástupem jak po vizuální, tak hudební stránce.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací