Filmové události #09/23: Známe letošní výherce SAG Awards i Českých lvů

Blíží se i festival Jeden svět a Comic-Con Prague.

Proběhlo udílení prestižních SAG Awards. Rozdáni byli i Čeští lvi. Jsou tu novinky k festivalu Jeden svět. Organizátoři Comic-Conu oznámili nové hosty. V prvním traileru se představil snímek Peter Pan & Wendy. S ukázkou přišla i disneyovka Strašidelný dům. Oficiální spot tu je také ke třetí řadě pořadu Ted Lasso.

#09/23

Uplynulý týden se nesl v duchu award season. Na jeho začátku proběhlo slavnostní udílení cen Screen Actors Guild Awards (SAG). Sošky si odnesli Brendan Fraser, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan a Jamie Lee Curtis. Snímek Všechno, všude, najednou pak získal cenu za nejlepší herecké obsazení, Top Gun: Maverick zase za nejlepší kaskadérské výkony. V televizních kategoriích pak uspěli Sam Elliott, Jessica Chastain, Jason Bateman, Jennifer Coolidge, Jeremy Allen White a Jean Smart. Za nejlepší ansámbl byly oceněny pořady Bílý lotos a Základka Willarda Abbotta, za kaskadéry pak Stranger Things.

O víkendu pak byli rozdáni Čeští lvi. V hereckých kategoriích zabodovali Klára Melíšková, Michal Kern, Martha Issová a Marsell Bendig. Nejvíce sošek získalo drama Il Boemo, které si odneslo celkem šest sošek, včetně těch za nejlepší režii a nejlepší film. V průběhu slavnostního večera bylo také oslaveno 30. výročí této prestižní české filmové ceny.

Dále tu jsou také první informace k blížícímu se festivalu Jeden svět. Podtitulem a zároveň tématem letošního ročníku je Cena bezpečí – a to ať už v souvislosti s válkou na Ukrajině, energetickou krizí, klimatickými změnami či sociální nejistotou. Festival zahájí snímek Překonat temnotu, program dále nabízí 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální identitě. Mnohé z nich pak přijdou představit jejich tvůrci. V Praze proběhne festival od 22. do 30. března.

S novinkami přišel i Comic-Con Prague. Tvůrci odhalili dalšího hosta, kterým je skotský herec a dabér Graham McTavish. Ten se objevil v seriálech Rod draka, Cizinka, Zaklínač, Lucifer, Preacher, Ztraceni, 24 hodin či Útěk z vězení a z filmů jako je trilogie Hobit, Aquaman, Creed nebo Rambo: Do pekla a zpět. Letošní ročník pražského Comic-Conu proběhne od 14. do 16. dubna.

Nebyl by to však týden bez trailerů – v jednom se představila i pohádka Peter Pan & Wendy. Jedná se už o několikátou hranou adaptaci klasické disneyovky, mezi nejznámější patří Petr Pan z roku 2003, Hook s Robinem Williamsem a Dustinem Hoffmanem nebo Pan s Hugh Jackmanem. V novém snímku se jako titulní hrdinové představí Alexander Molony a Ever Anderson, role kapitána Hooka se pak ujal Jude Law a víly Zvonilky Yara Shahidi. Film bude k vidění skrze Disney+ na konci dubna.

S první ukázkou přišla také dobrodružná komedie Strašidelný dům, které je také z produkce studia Disney. Snímek se inspiruje populární atrakcí v Disneylandu, podobně jako v minulosti například filmová série Piráti z Karibiku nebo Expedice Džungle. Ve snímku, který vstoupí do kin o letních prázdninách, se objeví Rosario Dawson, Owen Wilson, Danny DeVito, Lakeith Stanfield, Tiffany Haddish, Jared Leto, Jamie Lee Curtis a Winona Ryder.

Do třetice tu pak máme oficiální spot ke třetí řadě populárního seriálu Ted Lasso. Pořad z fotbalového prostředí si získal u fanoušků nečekaně velkou oblibu v době covidové karantény. Nová sezóna bude k vidění skrze Apple TV+ již od poloviny března.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací