Na Disney+ vstupuje Ahsoka – Jaký je nejnovější seriál z předaleké galaxie?

Další Star Wars do počtu.

V minulém týdnu vstoupil na streamovací platformu Disney+ seriál Ahsoka. Jedná se o další z řady pořadů ze světa Star Wars, jako je Mandalorian, Andor, Obi-Wan Kenobi nebo Boba Fett: Zákon podsvětí. Tentokrát se však tvůrci v čele s režisérem a scenáristou Davem Filonim pouštějí do hrané verze původně animované postavy.

Seriál Ahsoka se totiž zaměřuje na titulní hrdinku, která se proslavila v animovaných pořadech Star Wars: Klonové války a Star Wars: Povstalci. V Klonových válkách figurovala především jako žačka Anakina Skywalkera a účastnila se dobrodružství spolu s ním a Obi-Wan Kenobim. V Povstalcích pak pomáhala týmu Ghost Crew složeném ze Sabine Wren, Ezry Bridgera, Hery Syndully, C1-10P a dalších. Nejaktuálněji se pak Ahsoka také objevila v druhé řadě Mandaloriana a krátce i ve zmíněném pořadu o Boba Fettovi, kde si ji zahrála právě Rosario Dawson, jež ztvárňuje Ahsoku i v titulním seriálu.

Nový pořad se odehrává po událostech původní filmové trilogie a silně se zaměřuje na tým ze zmíněných Povstalců a působí tak trochu jako jejich navazující pátá řada. I díky tomu je pak znát, že samotné Ahsoce (ač je po ní pořad pojmenován) není věnováno tolik času a je spíše upozaděna. V prvních dvou epizodách je hlavním středobodem Sabine Wren a na druhé straně pak skupina záporáků vedena Morgan Elsbeth a obsahující Baylana Skolla a Shin Hati. Z toho, co bylo prozatím v prvních dvou epizodách odkryto víme, že záporáci mají za cíl najít ztraceného velkoadmirála Thrawna a hrdinové jim v tom chtějí zabránit a zároveň nalézt svého spojence Ezru, který by se měl nalézat na též místě.

(Foto: Disney+)

Příběh pak také hraje na poměrně výraznou notu „girl power“, kdy je většina postav ženského pohlaví (snad s výjimkou jednoho záporáka a droidů). A i když většinou se to může zdát trochu vynucené, tak zde to zase tolik nevadí, neboť Ahsoka, Hera i Sabine si své místo na výsluní slušně vydobyly a centralizace na toto trio je více než zasloužená. Jde také o teprve první dvě epizody, takže pánské postavy můžeme ještě očekávat, především pak zmíněného Thrawna a Ezru, ale i Anakina Skywalkera/ Darth Vadera, jak slibuje obsazení.

Zjevit se zde má totiž Hayden Christensen, který se do role Anakina/ Vadera vrací po Obi-Wan Kenobim. Jako Thrawn se zde má objevit Lars Mikkelsen a coby Ezra pak Eman Esfandi, který postavu daboval již v kresleném seriálu. Role Sabine Wren se pak chopila Natasha Liu Bordizzo, Hery Syndully pak Mary Elizabeth Winstead. Droidovi Huyangovi pak propůjčil hlas David Tennant, kterého mohli diváci v této roli slyšet i v animáku. Zmíněného Baylana Skolla si pak zahrál Ray Stevenson, který náhle a nečekaně zemřel letos v květnu a je mu věnována první epizoda.

Jak již pak bylo zmíněno, pořad navazuje na animáky o Klonových válkách a Povstalcích, o které se velmi silně opírá. Divák tak sice pochopí dění i bez jejich předešlé širší znalosti, ale je docela dost patrný jejich vliv na celkový příběh a jeho širší záběr. Je tak jasné jako jedno ze sluncí na Tatooine, že kdo má pořádně nakoukané Star Wars pořady, bude mít z Ahsoky mnohem větší zážitek. Je to zkrátka seriál dělaný hlavně pro fanoušky.

Přesto si ho však užije i běžný divák a ležérní fanoušek Star Wars, který nezná vše do nejzazších detailů. Podívaná je koncipovaná tak, aby z ní měli něco všichni. Potěší hlavně barevné vizuály, které poprvé přináší na svět lokace známé z animáků a jejich svět tak ožívá na reálném plátně za pomocí rekvizit, kulis i CGI. Velkou roli mají i realistické masky a make-up, díky nimž působí mimozemské postavy jako Ahsoka nebo Hera realisticky.

(Foto: Disney+)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací