Druhá dekáda vysílání ČT art odstartovala Týdnem dárků

Podzim na ČT art nabídne divadelní inscenace, hudbu, historii i architekturu.

Je tomu již deset let, kdy začala vysílat tematická televizní stanice ČT art zaměřující se na kulturu. Ze stejného výročí se raduje i dětský kanál ČT:D, s nímž ČT art sdílí vysílací pozici. Za uplynulých 10 let nabídlo ČT art divákům 36 221 hodin kultury a umění, 9 703 hodin dokumentů, 9 013 hodin hudby, 6 944 hodin dramatické tvorby či 624 hodin divadla.

„Před deseti lety jsme divákům slíbili kulturní stanici, která se nebude bát experimentovat, bude ambiciózní a ve vysílání nabídne novinky, které jiné televizní kanály nejsou ochotny dávat na obrazovky, protože si nejsou jisti výsledkem. A naše slovo jsme dodrželi,“ svěřil se ředitel České televize Petr Dvořák na tiskové konferenci, kde byl představen nejen jubilejní Týden dárků, ale i podzimní program.

Desetidenní oslavy desetiletého výročí odstartovaly koncertem z pražského klubu Doupě. Dále se můžeme těšit na premiéru dokumentu o devadesátileté historii barrandovských ateliérů Kouzelný kopec. „Klíčem k vyprávění nebylo hledat nejstěžejnější období, ale důležité tvůrce a hybatele barrandovského dění, na jejichž mikro příbězích a osudech jsme chtěli příběh slavných ateliérů odvyprávět,“ vysvětlil režisér a scenárista snímku Roman Vávra.

Třináctidílný cyklus zmapuje třicetiletou historii Dejvického dovadla, pořad Na plovárně oslaví devítistou epizodu, režisérka Dagmar Smržová se rozhodla přiblížit Muzikantky a podíváme se i na Architekturu 58-89. Vrací se Doupě s další řadou úspěšného cyklu koncertů z pražského klubu. Režisérka Adéla Špaljová přemluvila svého tatínka a natočila dokument Inža – zvukový mistr Ivo Špalj. Na TK Špaljová vysvětlila, proč se dokument jmenuje „Inža“. Je to přezdívka jejího tatínka, který se pyšní titulem inženýr.

Jak to na tiskové konferenci, na kterou zavítali generální ředitel ČT Petr Dvořák, výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl, herci Iva Janžurová, Klára Melíšková, Ivan Trojan, Pavel Šimčík, hudebníci Eva Turnová, Mucha a David Koller, mistr zvuku Ivo Špalj, scenáristky a režisérky Dagmar Smržová a Adéla Špaljová, režisér Aleš Kisil, dramaturg Martin Novosad a mnozí další, vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu. Akcí provázel moderátor Jiří Svoboda.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací