Zpátky do školy! Jaké filmy si pustit na začátek školního roku?

Pozor, tyhle filmy nejsou edukační.

Prázdniny končí a nový školní rok je tu, tak proč se na něj nenaladit u tematických snímků. Je až s podivem, kolik domácích i zahraničních klasik se zabývá školstvím. Od Obecné školy, přes Harryho Pottera nebo Básníky až po High School Musical – oblíbené filmy se zaměřují na vzdělání všeho druhu. Které z nich byste si tedy neměli nechat ujít? Pojďme si je projít podle kategorií

ČESKÉ KLASIKY

Začněme domácími klasikami, které jistě všichni dobře známe. Jistě nejznámějším domácím filmem ze školních lavic je Obecná škola. Ta se odehrává v poválečném Československu a Zdeněk Svěrák v ní vzpomíná na své dětství na vesnici, kde figuruje postava nového učitele Igora Hnízda. Volným prequelem k tomu je pak snímek Po strništi bos, jež je zasazen do Protektorátu. Dále zde stojí za zmínku šestidílná filmová série o Básnících (počínaje snímkem Jak svět přichází o básníky a konče Jak básníci čekají na zázrak), která se zaměřuje na nadějné mladé studenty medicíny v čele s Pavlem Křížem jako Štěpánem Šafránkem v hlavní roli. Další klasikou je i duo komedií Cesta do hlubin študákovy duše a Škola základ života, které vznikly ve 30. letech. Z modernějších snímků pak stojí za zmínku Gympl, Vejška nebo Občanský průkaz.

OBLÍBENÉ KNIŽNÍ SÉRIE NA VELKÉM PLÁTNĚ

Zfilmováno bylo i plno dětských knižních klasik odehrávajících se ve školních lavicích. Sympatická je několika dílná adaptace populárních novel Deník malého poseroutky, která sleduje nesmělého Grega Heffleyho a jeho rodinu. Podobné jsou i Mikulášovy patálie, které se též dočkaly filmového zpracování poprvé v roce 2009 a následovalo i pár pokračování. Sledujeme zde titulního Mikuláše a jeho partu kamarádů, kteří spolu tropí lumpárny všeho druhu. Stejným darebákem je i Denis – postrach okolí, jehož snímky se inspirují stejnojmennou komiksovou sérií.

KLASICKÁ LITERÁRNÍ DÍLA TROCHU JINAK

Zajímavou kategorií jsou pak snímky, které představují moderní verze slavných knižních klasik. Sem patří například romantická komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím, která je adaptací Shakespearovy hry Zkrocení zlé ženy.  Moderní verzí další Shakespearovky je Super náhradník, který se inspiruje Večerem tříkrálovým. Snímek Bezmocná je pak moderní adaptací novely Emma a Taková normální holka zase silně odkazuje na Pygmalion, akorát ve školním prostředí (na rozdíl od My Fair Lady).

(Foto: Obecná škola – Lucernafilm – Alfa, Deník malého poseroutky 2 – Fox Deutschland, Deset důvodů, proč tě nenávidím – Touchstone Pictures)

FANTASTICKÉ ŠKOLY A KDE JE NAJÍT

Zůstaneme-li u knižních adaptací, tak zajímavou kategorií jsou fantazy snímky ze školních lavic. Tou snad nejvýznamnější je série ze světa Harryho Pottera, která zanese diváky do lavic Bradavic, kde se učí kouzla a čáry. Podobně neobvyklou edukaci pak mají i děti v Sirotčinci paní Peregrinové pro podivné děti. Ve školním prostředí se odehrává i série Stmívání, kde na střední školu Forks chodí upíři i vlkodlaci. Hraničně pak do této kategorie spadají i marvelovky o X-Menech, kde mladí mutanti navštěvují Školu Charlese Xaviera pro nadanou mládež a učí se zde pochopit své schopnosti.

TYHLE ŠKOLY NEJSOU PRO SLABÝ

Trochu silnější kategorií jsou pak sprostší a dospělejší snímky o vzdělávání. Zde vytanou na mysl klasiky jako Fakjů pane učiteli nebo Zkažená úča, které se zaměřují na poměrně netypické pedagogy. Patřila by sem i Panna nebo orel s Emmou Stone, která se snaží pomoct nesmělým spolužákům, ale omylem se z ní díky tomu stane promiskuitní hvězda její střední. Zvláštní dvojící jsou pak snímky Šprtky to chtěj taky a Superbad, které se zaměřují na nesmělé jedničkářské maturanty, kteří se to před koncem svých studií rozhodnou konečně naplno rozjet. Za zmínku stojí i duo 21 Jump Street a 22 Jump Street, ve kterých se tajní agenti infiltrují do střední školy. A patřily by sem i filmy o skupinkách populárních holek, které vládnou svým středním školám, jako jsou Protivný sprostý holky a Smrtící atrakce.

KDO SE BOJÍ, NESMÍ DO ŠKOLY

Ve školním prostředí se odehrává i pár hororů, nejvýznamněji pak Carrie na motivy stejnojmenné knihy Stephena Kinga. V ní polijí šikanující spolužáci titulní hrdinku na maturitním plese prasečí krví, a ta se jim pak začne mstít. Školní hrdiny má i hororová série Vřískot, která je parodií na filmy tohoto žánru.

(Foto: Harry Potter a Kámen mudrců – Warner Bros, Fakjů pane učiteli – Constantin Film Produktion, Carrie – United Artists)

VYSOKÁ ŠKOLA ŽIVOTA

Nejsou školní filmy jako filmy, některé se odehrávají už po dokončení základního vzdělání. Například snímek Pravá blondýnka, kterým se proslavila Reese Witherspoon, se zaměřuje na mladou studentku práv, která ukáže svému bývalému příteli, že není jen natvrdlou blondýnkou. Vysokoškolským vzděláním se zabývá i Absolvent s Dustinem Hoffmanem, který už má titul a nyní má starost o svou budoucnost.

NETFLIX NA TAJNAČKU POD LAVICÍ

Spoustu školních filmů vyprodukoval za posledních pár let i Netflix. Jako první zde určitě vyvstane na paměť trilogie Všem klukům, které jsem milovala inspirovaná stejnojmennou knižní série. Ta sleduje Laru Jean, které se změní život, když jsou její tajné milostné dopisy doručeny jejich adresátům. Novelami se inspiruje také další trilogie Stánek s polibky, v níž se Elle bláznivě zamiluje do staršího bratra svého nejlepšího přítele. Trochu drsnější je pak Pomsta na druhou, kde se dvě ukřivděné kamarádky rozhodnou, že navzájem vykonají pomstu té druhé. A sympatickou romantickou komedií je Kdybys jen tušil, jež sleduje Ellie, která se snaží pomoct sympatickému sportovci Paulovi sbalit holku jeho snů, do níž je sama zamilovaná.

80. A 90. VE ŠKOLE

Zvláštní samostatnou kategorií jsou osmdesátkové a devadesátkové školní filmy. Sem patří klasiky Johna Hughese jako je Snídaňový klub o partě studentů, kteří musí v sobotu zůstat po škole, nebo Sixteen Candles, Kráska v růžovém nebo Volný den Ferrise Buellera, který se zaměřuje na rebelujícího Ferrise, jenž se uleje ze školy a udělá si volný den pro sebe, kde odkrývá mnohé skutečnosti.

(Foto: Pravá blondýna – MGM Pictures, Kdybys jen tušil – Netflix, Snídaňový klub – Universal Picture)

TŘÍDA S HUDEBNÍM ZAMĚŘENÍM

Stejně jako hororové snímky ze školních lavic jsou malou skupinkou i muzikály. Nejvýraznější je zde beze sporu Škola rocku, ve které Jack Black jako suplující učitel rekrutuje třídu nadějných hudebníků a udělá z nich legendární rockovou skupinu. Ve škole se pak odehrává i oblíbený muzikál Pomáda, který sleduje milostnou dějovou linku mezi letními milenci Dannym a Sandy.

STUDIE ZACHA EFRONA

Samozřejmě, snad nejslavnějším školním muzikálem je trilogie Muzikál ze střední. Není to však jediný příklad snímků se Zacem Efronem z edukačního prostředí. Je tu i dvojice filmů Sousedé a Sousedé 2, v nichž je Efron již vysokoškolským studentem, který dělá potíže svým novým sousedům. Do školních lavic se pak Efron vrátil i v komedii Znovu 17, kde ztvárnil mladší já Matthewa Perryho, který v magickém okamžiku dostane příležitost opět si prožít své sedmnáctiny.

A TI ZBYLÍ…

Samozřejmě, filmů z prostředí školy je opravdu spousta. Z těch zatím nejmenovaných určitě stojí za zmínku Napoleon Dynamit, Světla páteční noci, Bravo, girls!, Rebel bez příčiny, Lady Bird nebo Donnie Darko, který se zaměřuje na problematického teenagera. Ten začne být sužován vizemi s mužem v kostýmu obrovského králíka, který ho manipuluje k řadě kriminálních přestupků. V neposlední řadě by se pak neměl opomenout ani Já, Simon, který se inspiruje stejnojmennou novelou a zaměřuje se na titulního Simona, který bojuje se svou identitou a homosexualitou, v důsledku čehož ovlivní životy všech kolem sebe.

(Foto: Pomáda – Paramount Pictures, Muzikál ze střední – Walt Disney Pictures, Napoleon Dynamit – Fox Searchlight Pictures)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací