36. Finále Plzeň představuje program, moderátorskou dvojici i novou uměleckou ředitelku

„Film-iálový inter-kino-vizní festival.“

Slavnostní zahájení 36. ročníku film-iálového inter-kino-vizního festivalu Finále Plzeň je prakticky za dveřmi, a proto organizátoři odhalili plnou krabici novinek. V rámci tiskové konference byl představen soutěžní program, nová umělecká ředitelka, moderátoři a mnoho exkluzivních premiér a předpremiér.

Pokud jste si oblíbili moderátorskou dvojici ve složení Ester Geislerová a Petr Vančura, budete spokojeni, protože se vrací a provedou nás celým festivalovým děním od 22. do 27. září v Plzni. Chybět nebudou ani na slavnostním zahájení, kde uvidíme dobové drama Úsvit s výrazně aktuálním vyzněním a s pečlivě odstíněným hereckým výkonem Elišky Křenkové v hlavní roli.

„Úsvit byl pro zahajovací film jasnou volbou. Jedná se sice o dobové drama, ale obrazovou podobou i tématy, které zpracovává, je nesmírně současné. Navíc je to snímek, který velmi dobře obstojí v mezinárodní konkurenci,” vysvětluje výběr zahajovacího snímku nová umělecká ředitelka Finále Plzeň, kterou se stala Lenka Tyrpáková.

Jako každý rok, i letos se filmy v pěti soutěžních sekcích utkají o Zlatého ledňáčka. Soutěž celovečerních hraných a animovaných filmů nabídne tituly Brutální vedro (režie Albert Hospodářský), Citlivý člověk (režie Tomáš Klein), Hadí plyn (režie David Jařab), Moc (režie Matyáš Prikler), Nekonečná hranice (režie Abbas Amini), Přišla v noci (režie Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar), Tonda, Slávka a kouzelné světlo (režie Filip Pošivač) a Úsvit (režie Matěj Chlupáček). Chybět nebude ani soutěž dokumentárních filmů, TV a internetové tvorby – seriálová tvorba, TV a internetové tvorby – film a minisérie a krátkých studentských snímků.

Festival Finále Plzeň soustředící se na průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které se objevily v kině, v televizi nebo na internetu, láká i na exkluzivní premiéry a předpremiéry. Do tohoto speciálního programového balíčku patří nové drama Agnieszky Holland Hranice, sci-fi Bod obnovy režiséra Roberta Hloze, animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo, špionážní minisérie Extraktoři, groteskně-alegorická road-movie Citlivý člověk a několik dalších.

K novinkám 63. Finále patří i sekce pro neslyšící, kdy vybrané filmy budou opatřeny speciálními titulky, a úvodní slova i následné diskuse budou tlumočeny do českého znakového jazyka.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací