Zahajovací večer 36. Finále Plzeň se nesl ve znamení koláže a filmu Úsvit

Co znamená Finále?

Film-iálový inter-kino-vizní festival Finále Plzeň byl zahájen. Průvodcem slavnostního otevření se stala česká herečka Ester Geislerová, která nejen vysvětlila, proč se festival Finále Plzeň jmenuje právě Finále, ale přivítala i ředitelku festivalu, novou uměleckou ředitelku a početnou delegaci ke snímku Úsvit.

Eva Veruňková Košařová, ředitelka Finále Plzeň, během svého projevu všem poděkovala a vyjádřila radost, že se koná již 36. ročník festivalu. Nová umělecká ředitelka Lenka Tyrpáková vyzdvihla unikátnost Finále Plzeň, jehož posláním je představit divákům a divačkám českou kinematografii nebo českou audiovizi v celé její pestrosti.

I když Ester Geislerová byla na moderování letos sama, zvládla to na výbornou, a dokonce zodpověděla otázku, která odhalila, proč má festival ve svém názvu Finále. „V šedesátých letech vymysleli zakladatelé festivalu tuto zkratku. Jde o FIlmy NAšich LEt,“ vysvětlila všem přítomným Ester a dodala, že aktuálně není Finále Plzeň pouze filmovou přehlídkou, ale i dokumentární a seriálovou. Program nabízí i krátké studentské snímky, televizní tvorbu či internetové formáty.

Závěr openingu patřil zahajovacímu snímku, a to krimi-dramatu Úsvit. Ten do Měšťanské besedy přijela uvést bohatá herecká a tvůrčí delegace v čele s představitelkou hlavní role Eliškou Křenkovou, režisérem Matějem Chlupáčkem a producentkou Majou Hamplovou.

Úsvit patří i do balíčku, jež skrývá devět exkluzivních premiér a předpremiér, které 36. Finále Plzeň nabízí. Dále se můžeme těšit na loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, road-movie Citlivý člověk, drama Hadí plyn, dramatickou komedii Přišla v noci, drama Hranice, minisérii Extraktoři, vztahový seriál Mozaika či krimi thriller Cesta do tmy.

(Foto: Finále Plzeň)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací