Filmové události #39/23: Stávky hollywoodských scenáristů jsou u konce, seriál Kancl bude mít reboot

Filmová filharmonie zahájí novou sezónu ve stylu.

Disney oslaví jubileum filmovým festivalem. Filmová filharmonie odehraje koncert ve znamení sci-fi. Ve Westfieldu Chodov se otevřel Harry Potter pop-up. Opustil nás představitel Brumbála, Michael Gambon. Stávkující scenáristé došli k dohodě se studii. Špionážní snímek Argylle se představil v prvním traileru. Akční komedie The Toxic Avenger má také ukázku. Se spotem a novinkami přišla i sedmá řada Ricka a Mortyho. Stanice Apple TV+ zase přinesla klip ke sci-fi Fingernails. A konkurenční Netflix nezůstal pozadu s trailerem k dramatu May December. Do šestice je tu i ukázka k speciálu Pána času k jeho 60. výročí. V prvních fotografiích se ukázala druhá řada pořadu Čas. Na závěr tu pak jsou novinky k rebootu sitcomu Kancl.

#39/23

Disney letos slaví 100 let od svého vzniku, a tak si pro fanoušky připravilo řadu zajímavých akcí. V první půlce října proběhne například v O₂ areně speciální koncert na počest tomuto výročí. O pár týdnů později, konkrétně od 26. do 29. října, pak proběhne filmový festival Disney100. V rámci něj pak budou napříč českými kiny, která se do projektu zapojí, uvedeny animované snímky Na vlásku, Ledové království, 101 dalmatinů a Lví král, vždy v dabingu a za jednotnou cenu vstupného 100 Kč. Předprodej vstupenek byl již zahájen.

Aby toho nebylo málo, tak říjen bude skutečně ve znamení filmové hudby. Kromě zmíněného Disney koncertu totiž již 8. října proběhne první koncert Filmové filharmonie v nové sezóně. A bude to ve velkém stylu. Orchestr se totiž tentokráte zaměří na sci-fi hudbu, a tak zde zazní hity z filmů a seriálů jako jsou Vetřelec, The Mandalorian, Predátor, Star Trek, Počátek, Interstellar nebo Star Wars a další.

Z domácího prostředí je pak i dalšího novinka. V obchodním centru Westfield Chodov byl slavnostně otevřen dočasný obchod ze světa čar a kouzel. Magický pop-up zavede návštěvníky do příběhu Harryho Pottera a nabízí spoustu zajímavých tematických suvenýrů. Nechybí ani celá řada atrakcí napříč centrem.

Svět Harryho Pottera však v uplynulém týdnu utržil jednu velkou ztrátu – opustil nás totiž herec Michael Gambon. Slavný představitel Albuse Brumbála zemřel ve věku 82 let na zápal plic. Gambon se k roli Brumbála dostal náhodou, když jeho první představitel, Richard Harris, nečekaně umřel po natočení druhého filmu. Kromě filmové série Harry Potter se Gambon objevil i ve filmech Cesta do války, Emma, Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec, Gosford Park nebo Králova řeč. S Gambonem se na sociálních sítích rozloučili jeho herečtí kolegové z Harryho Pottera.

Jsou tu však i dobré zprávy – stávky hollywoodských scenáristů jsou u konce. Scenáristické odbory, WGA, se po 146 dnech konečně dohodly na podmínkách se zástupci hollywoodských studií a streamovacích společností. Dohoda je zatím pouze předčasná a v následujících dnech ji budou schvalovat jednotlivé rady WGA. Scenáristé se tak zatím do práce ještě nechystají a čekají na povolení od vedení WGA (Writers Guild of America). Díky tomuto tak mají šanci i jiné a stejně platově podhodnocené hollywoodské profese. Herecká stávka nadále trvá a její konec je zatím v nedohlednu, což ohrožuje vznik a premiéry nových projektů, které jsou posouvány na pozdější data.

A nebyl by to týden bez trailerů. Ve svém prvním se představila špionážní komedie Argylle. Ta se zaměřuje na autorku úspěšné knižní špionážní série, která se zaplete do děje svých vlastních příběhů. Snímek nabízí hvězdné obsazení, které čítá jména jako Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Samuel L. Jackson, Sam Rockwell, Catherine O’Hara, Bryan Cranston, John Cena, Dua Lipa, Ariana DeBose, Rob Delaney nebo Jason Fuchs. Film vstoupí do kin v únoru příštího roku.

S ukázkou přišla i akční a sci-fi komedie The Toxic Avenger, která je remakem filmové série Toxický mstitel. Hlavním hrdinou je zde mladý muž, který po pádu do nádrže s toxickým odpadem získá nadpřirozené schopnosti. V hlavních rolích se zde pak objevují Peter Dinklage, Jacob Tremblay, Kevin Bacon, Elijah Wood nebo Jane Levy. The Toxi Avenger měl již předpremiéru 21. září na Fantastic Festu.

První klip tu pak je i k očekávané sedmé řadě populárního animovaného seriálu Rick a Morty. Ukázka představila něco málo z nadcházejícího děje i nové dabéry, kteří se ujali hlasů dvou titulních protagonistů. Po odchodu Justina Roilanda, který daboval Ricka i Mortyho, se hlasů protagonistů ujali noví herci, tvůrci však zatím neodhalili, o koho jde. Nová sezóna oblíbeného animáku bude k vidění již od poloviny letošního září.

Se spotem přišla i streamovací platforma Apple TV+, tentokráte ke svému sci-fi dramatu Fingernails. To se zaměřuje na Annu, která má stále větší podezření, že její vztah s dlouholetým partnerem Ryanem možná není ten pravý. Ve snaze zlepšit situaci se tajně pustí do nového úkolu v záhadném ústavu, kde se snaží vyvolat a testovat přítomnost romantické lásky u stále zoufalejších párů. Film vstoupí na Apple TV+ na začátku listopadu.

Pozadu nezůstal ani konkurenční Netflix. Ten zveřejnil trailer k dramatu May December, který se zaměřuje na slavnou herečku Elizabeth Berry. Ta přijíždí do Mainu, aby se připravila na svou novou roli a poznala Gracii Atherton-Yoo, ženu, kterou má ztělesnit na filmovém plátně a jejíž milostný život před dvaceti lety rozbouřil bulvár i celou zemi. Dvě hlavní role zde ztvární Natalie Portman a Julianne Moore. Na Netflixu bude snímek k vidění již začátkem prosince.

Do šestice tu pak máme i ukázku k Pánovi času. Populární sci-fi seriál slaví své 60. výročí, ke kterému si tvůrci přichystali i televizní speciál. K němu se také vztahuje avizovaný spot. Ve speciálním vysílání se vrátí plno známých tváří v čele s Davidem Tennantem navrátivším se jako titulním hrdinou. Tři speciály budou odvysílány letos v listopadu na BBC a Disney+.

BBC také zveřejnilo první fotografie z druhé řady pořadu Čas. První sezóna, ve které hraje hlavní roli Sean Bean, se natáčela v České republice. V té druhé pak bude k vidění Bella Ramsey. Mladičká herečka známá jako nebojácná Lyanna Mormont ze Hry o trůny nebo Ellie z The Last of Us, se zde představí jako těhotná vězenkyně. Druhá řada by měla být k vidění na konci letošního roku.

Na závěr tu pak máme novinku ze světa sitcomů. Populární komediální seriál Kancl bude mít reboot, oznámili tak sami tvůrci. Do čela se vrací sám autor seriálu Greg Daniels, ale fanoušci se mohou těšit i na návrat svých oblíbených postav, které ztvárnili herci jako Steve Carell, John Krasinski, Mindy Kaling, Ed Helms a mnozí další.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací