Snímek Tancuj, Matyldo s Karlem Rodenem a Reginou Rázlovou v hlavních rolích upozorňuje na Alzheimerovu chorobu

Příběh s velkým posláním.

Tragikomedie Tancuj, Matyldo režiséra a scenáristy Petra Slavíka a scenáristky Nataši Slavíkové přináší příběh inspirovaný skutečnou událostí. Poznáme uzavřeného a ve světě řádu žijícího Karla (Karel Roden) a jeho extrovertní a bohémskou matku Matyldu (Regina Rázlová). Během nuceného soužití vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba.

A právě na tuto problematiku se snaží film upozornit. Jedna z prvních speciálních projekcí snímku Tancuj, Matyldo kladla na téma důstojného života lidí s nejrůznějšími druhy demencí a Alzheimerovou chorobou v České republice důraz. Na promítání dorazili i známé osobnosti a odborníci, kteří se s diváky na následné diskuzi podělili o svůj příběh nebo poskytli fundované informace.

Do besedy se zapojili neurologové Jakub Hort a Michael Inneman, ředitelka odlehčovací pobytové a ambulantní služby Centra Seňorina Lenka Václavíková, koordinátorka Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění Ministerstva zdravotnictví Markéta Švejdová Jandová či geriatrička Hana Vaňková. Ústředním tématem povídání byl nejen důstojný život lidí s nejrůznějšími druhy demencí a Alzheimerovy choroby v České republice, ale také podpora jejich okolí.

Slova se chopil i filmař Václav Marhoul, jenž má osobní zkušenost s péčí o osobu blízkou. Marhoul nejprve filmu Tancuj, Matyldo vysekl poklonu: „Je to pro mě úžasný večer, protože jsem po dlouhé době viděl dobrý, skvělý, poctivý a strašně silný film.“ Po pochvale tvůrců a výkonů Karla Rodena a Reginy Rázlové se Václav Marhoul podělil o svůj osobní příběh. „Mně a mému bratrovi takto odcházela maminka,“ svěřil se filmař a dodal: „Je to ve skutečnosti horší, než jak to bylo ve filmu. Myslím si, že film je ještě hodně smířlivý.“

Speciálního promítání se zúčastnili i další pozvaní hosté a známé osobnosti. Do kina zavítali například herec Antonio Šoposki (představitel filmového syna Karla Rodena v Tancuj, Matyldo), Petr Kostka, Carmen Mayerová, Kateřina Winterová, Petra Horváthová, zpěvačka Bára Basiková a mnozí další. Film vstoupí do kin 30. listopadu 2023. Jak to na promítání s besedou vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací