„Chceme světlo,“ znělo Nerudovou ulicí při dotáčení dobového filmu Vlny Jiřího Mádla

Studenti pochodovali Prahou.

Ve stínu Pražského hradu zakotvil filmařský štáb, aby zde dotočil velkolepou scénu, která otevře divákům dobový snímek Vlny režiséra a scenáristy Jiřího Mádla. Děj filmu nám přiblíží hrdinský příběh reportérů a techniků Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu v čele s Milanem Weinerem z období let 1967–1968.

„Skrze osud dvou bratrů jsem se snažil zachytit atmosféru šedesátých let, aby divák pocítil jejich turbulentnost a možná i strach, který máme dodnes pod kůží, ale dá se mu čelit,“ vysvětluje Jiří Mádl. V roli bratrů, Tomáš (28) a Pavel (16), se představí Vojtěch Vodochodský a Ondřej Stupka. Dalších rolí se chopili Táňa Pauhofová, Marika Šoposká, Vojtěch Kotek, Stanislav Majer, Igor Bareš, Martin Hofmann, Tomáš Maštalír, Petr Lněnička, Matyáš Řezníček, Petr Halíček, Jan Nedbal nebo Jacob Erftemeijer.

Úvodní scéna, studentský happening 31. října 1967 poukazující na nedostatek vody, tepla a elektřiny na kolejích, jež byl brutálně rozehnán příslušníky VB, vznikala jako poslední. Tzv. dotáčky probíhaly během dvou chladných listopadových večerů v pražské Nerudově ulici. Studenti se svíčkou v ruce procházeli noční Prahou za svitu heliových a vzduchem plněných osvětlovacích balonů. Tvůrci prozradili, že stovky studentů se v postprodukci prostřednictvím multiplikace promění na tisíce.

Jak to na natáčení úvodní scény filmu Vlny vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu a krátkém videu na YouTube kanálu ČK LIVE.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací