Daniel Hůlka jako Kecal a Tereza Mátlová jako Mařenka se představí v novém nastudování Prodané nevěsty

Premiéra citlivě zkrácené opery se odehraje v prostředí Pražského Hlaholu.

Při příležitosti Roku české hudby a dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany se rozhodl projekt Opera lidem uvést nové nastudování opery Prodaná nevěsta. Známé melodie jako „Znám jednu dívku“ nebo „Proč bychom se netěšili“ zazní s hudebním doprovodem klavíru a dvou klarinetů, typických nástrojů smetanovské interpretace.

„Naši Prodanou nevěstu uvádíme jako zábavnou konverzační komedii s krásnou hudbou, která je založena na výkonech výrazných pěveckých osobností. Příběh neměníme, nemodernizujeme, ani nevnášíme prvky, které do něj nepatří. Prodaná nevěsta je jedna z mála oper, kde nikdo nezemře a všechno dobře dopadne. Doufám tedy, že si diváci spolu s námi na závěr zazpívají „Dobrá věc se podařila“ a budou odcházet s úsměvem na tváři a s chutí přijít na operu znovu,“ svěřil se pěvec a jeden ze zakladatelů Opery lidem Vladimír Chmelo.

Tiskové konference, která se tematicky konala ve Velkém koncertním sále Pražského Hlaholu, se zúčastnili i Tereza Mátlová a Daniel Hůlka, které uvidíme a uslyšíme jako Mařenku a Kecala. Daniel Hůlka se této role ujal poprvé, a to bez alternace. „Teprve když jsem začal pracovat na roli Kecala, uvědomil jsem si, jak velké množství textu ta role obnáší. Kecal je prostě ukecaný. Nakonec jsem ale zjistil, že je v tom dokonalý systém. Smetanovo vedení hlasu je prostě geniální. Dlouho jsem se nepotkal s rolí, do které bych se tak zamiloval,“ prozradil zpěvák a spoluzakladatel projektu Daniel Hulka a dodal: Vždycky jsem říkal, že se v padesáti letech vrátím do opery. K Vladovi Chmelovi jsem přišel po třiceti letech zpívání na mikrofon, aby mě naučil zpívat. Obdivuju jeho trpělivost, protože mě to skutečně naučil. Máme za sebou několik let intenzivní práce. Druhým člověkem, který mi plní nejen moje profesní sny, je moje manželka Barborka, protože ta praktická organizace představení od Opera lidem leží z velké části na ní. A třetím člověkem, který mi plní můj operní sen, je paní Eva Rychlíková, starostka Hlaholu, která nám umožnila uvádět naše opery na tomto krásném místě.“

Tereza Mátlová se s Mařenkou nepotkává poprvé. „O roli Mařenky jsem několikrát uvažovala, v minulosti na ni přišla nějaká nabídka, ale také cítím, že ten správný čas přišel až teď. Jsem moc ráda, že jsem Mařenku mohla ztvárnit na koncertním poloscénickém turné v Japonsku s Janáčkovou filharmonií a nyní se moc těším na Prodanou nevěstu v Pražském Hlaholu,“ uvedla sopranistka.

Slavnostní premiéra v Pražském Hlaholu, jež nabídne obsazení v podobě Tereza Mátlová (Mařenka), Daniel Hůlka (Kecal), Peter Berger (Jeník), Peter Malý (Vašek), Dana Šťastná (Esmeralda), Vladimír Chmelo (Krušina), Markéta Dvořáková (Krušinová), Kateřina Jalovcová (Háta) a další, je naplánovaná na 6. března. Zajímavostí je nejen secesní koncertní sál s proskleným stropem, ale i účast členů Zpěváckého spolku, kteří budou usazeni mezi diváky v publiku a sborová čísla tak získají netradiční atmosféru.

(Foto: Opera lidem)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací