Filmové události #08/24: Byly rozdány ceny BAFTA, People’s Choice Awards i SAG

Sezóna filmových ocenění je v plném proudu.

Proběhlo slavnostní udílení britských BAFTA. Rozdány byly i People’s Choice Awards. A výhercům byly předány také SAG Awards. Nová adaptace Supermana se začala natáčet. Hra o trůny bude mít další spin-off. Snímek Ballerina má posunutou premiéru. Změny tu jsou i ohledně pátých Avengers. Čtvrtá řada seriálu Jen vraždy v budově má hereckou posilu. Režisér Sam Mendes chystá biografii o The Beatles. V traileru se představil seriál Gentlemani. Ukázku má i film Borderlands. Spot tu je také k dramatu Civil War. Na závěr pak něco z domácí scény – jsou tu novinky ke Comic-Con Prague.

#08/24

Přesně před týdnem proběhlo slavnostní udílení prestižních britských filmových cen BAFTA. Večerem, který se již tradičně uskutečnil v Royal Albert Hall, provedl herec a komik David Tennant. Nejvíce sošek si odnesl Oppenheimer, včetně té za nejlepší film. Z herců pak slavili úspěch Cillian Murphy, Emma Stone, Robert Downey Jr. a Da’Vine Joy Randolph.

Kromě toho byly v uplynulých dnech rozdány i People’s Choice Awards. 49. ročníkem provedl herec Simu Liu, který se proslavil v marvelovce Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. V průběhu večera se udílely ceny ve filmových, televizních i hudebních kategoriích. Nejlepší komedií a zároveň i snímkem roku se stala Barbie, nejlepším akčňákem byly jmenovány Hunger Games: Balada o ptácích a hadech a nejlepším dramatem Oppenheimer. Z herců pak oslavovali výhry Ryan Gosling, Margot Robbie, Rachel Zegler, Jennifer Lawrence, Jenna Ortega a America Ferrera. V seriálových kategoriích pak uspěli Chirurgové, Jen vraždy v budově, The Last of Us nebo Loki a z herců pak Pedro Pascal, Selena Gomez, Jeremy Allen White nebo Jennifer Aniston.

A do třetice se pak uskutečnilo i předávání cen Screen Actors Guild Awards čili SAG. Sošky se udílely filmovým i televizním hercům. Ve filmových kategoriích uspěli Cillian Murphy, Lily Gladstone, Robert Downey Jr. a Da’Vine Joy Randolph. Oppenheimer si pak také odnesl sošku za nejlepší obsazení a Mission: Impossible Odplata – První část za nejpovedenější kaskadérské kousky. V televizním světě pak slavili Steven Yeun, Ali Wong, Pedro Pascal, Elizabeth Debicki, Jeremy Allen White, Ayo Edebiri a za nejlepší ansámbly v různých kategoriích si odnesly sošky seriál Boj o moc, Medvěd a The Last of Us.

Dost už však bylo filmových cen. Teď tu máme i něco ze světa superhrdinů. James Gunn a ostatní tvůrci nové adaptace Supermana potěšili fanoušky první skupinovou fotografií nového obsazení. To se sešlo k příležitosti prvního čtení scénáře, čímž započala produkce nového snímku. Ten bude k vidění v kinech pravděpodobně v červenci 2025.

S novinkou přišli i tvůrci seriálu Hra o trůny. Ten bude mít nový spin-off pod názvem A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight. Prequel se inspiruje novelami Příběhy Dunka a Egga autora G. R. R. Martina. Na HBO by měl seriál vstoupit v druhé polovině příštího roku.

Nepříjemné zprávy pak přinesli tvůrci snímku Ballerina, který je spin-offem ze světa Johna Wicka. Premiéra filmu byla totiž z letošního června přesunuta na červen 2025. Důvod posunu je dotáčení některých akčních scén. Část snímku se také natáčela v pražských lokacích.

Změnu oznámil i marvelovští producenti. Týká se pátého pokračování Avengers. To mělo původně nést podnázev Kang Dynasty a zaměřit se na tohoto záporáka, se kterým jsme se seznámili již v seriálu Loki a třetím pokračování Ant-Mana. Ve světle událostí kolem Kangova představitele Jonathana Majorse, který byl shledán vinným z napadení své bývalé přítelkyně, tvůrci oznámili, že pátý díl Avengers bude mít jiný název a zaměří se na jiný děj, než bylo plánováno. Dodali také, že se tak rozhodli již dříve, díky neúspěchu, se kterým se setkal zmíněný třetí Ant-Man.

Novou hereckou podporu pak má čtvrtá řada seriálu Jen vraždy v budově. V uplynulém týdnu totiž bylo oznámeno, že se v ní objeví Eva Longoria. Její role nebyla zatím specifikována, ale mnozí se dohadují, že by mohla ztvárnit mnohokrát zmiňovanou tetu hlavní hrdinky Mabel. Nová sezóna bude k vidění již tradičně na platformách Hulu a Disney+.

Po Bohemian Rhapsody se roztrhl pytel s hudebními biografiemi. Tou nejnovější chystanou je snímek o skupině The Beatles. Jak bylo minulý týden oznámeno, podílet se na něm bude režisér Sam Mendes, který stojí za filmy jako jsou Skyfall, Spectre nebo třeba 1917.

Samozřejmě by to nešlo bez trailerů. Ve svém prvním se představil seriál Gentlemani. Jedná se o spin-off ke stejnojmennému snímku Gentlemani v režii Guye Ritchieho. Pořad vstoupí na Netflix již 7. března.

Ukázku nabídl i snímek Borderlands, který se inspiruje stejnojmennou videohrou. Ve filmu se objeví Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black nebo třeba Jamie Lee Curtis. Do kin tenhle akčňák vstoupí na začátku letošního srpna.

A do třetice je tu i spot k dramatu Civil War. Akční snímek se odehrává v blízké budoucnosti v roztříštěné USA na sklonku válečného konfliktu. Hlavních rolí se zde ujali Kirsten Dunst, Jesse Plemons a Nick Offerman. Premiéru má film naplánovanou na první polovinu letošního dubna.

Na závěr pak něco málo z domácí scény. Novinky oznámili organizátoři festivalu Comic-Con Prague. Na pátý ročník přijede nejnověji herec Warwick Davis, který se objevil ve filmové sáze Harry Potter jako učitel Kratiknot (ale i jako jeden ze skřetů v Gringottově bance), Willow v seriálu Willow, Wickett ve Star Wars nebo robot Marvin ve Stopařově průvodci po Galaxii. Na akci se objeví se svým synem Harrisonem Davisem, který se s ním objevil v mnoha ze zmíněných projektů. Kromě toho pak Comic-Con navštíví i Craig Charles známý coby Dave Lister z Červeného trpaslíka. Charles bude navíc přítomen i na oznámené zahajovací Fantastic Party, kde zahraje jako DJ. Pátý ročník proběhne od 5. do 7. dubna.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací