27. ročník putovní výstavy Salon filmových klapek zahájili Zlata Adamovská a Pavel Nový tradičním klapnutím

3, 2, 1, klap!

Opět po roce se vydaly dřevěné filmové klapky proměněné v umělecká díla na svoji tour po několika českých městech, která vyvrcholí poslední zastávkou ve Zlíně, kde v rámci Zlín Film Festivalu proběhne veřejná aukce, jejíž výtěžek podporuje snímky začínajících filmařů.

Již 27. ročník Salonu filmových klapek odstartoval tradičně, a to vernisáží ve foyer pražského Divadla Hybernia. Prostor se hemžil jak příznivci výtvarného umění, tak filmu, kteří si přišli prohlédnout 118 filmových klapek. Výstava byla již tradičně zahájena symbolickým klapnutím, kterého se chopila Zlata Adamovská za asistence herce Pavla Nového a prezidenta festivalu Čestmíra Vančury. Herečka zvolila klapku od Petra Minky s vyobrazením Jiřího Šlitra. „Vybrala jsem si tuto klapku, protože jsem na písničkách Jiřího Šlitra vyrostla, bylo to moje dětství, moje dospívání. Jeho poetika, muzika mě provází dodneška. Jeho písně navíc už zlidověli a když si chci zvednout náladu pustím si je,“ svěřila se Zlata Adamovská. Čestmír Vančura sáhl po výtvoru od Atheny Aks s motivem Bolka Polívky a Miroslava Donutila.

Součástí vernisáže byla i malá oslava kulatin Jaroslava Němečka. Hosté na pódiu i ve foyer zazpívali oslavenci popěvek živijó. Pozvání na akci dále přijali například herečka a umělkyně Bára Fišerová, herec Filip Březina, zpěvák a herec Adam Mišík nebo tvůrkyně Daria Kashcheeva.

Setkáním provázela herečka a moderátorka Dana Morávková, která prozradila, že v Praze budou klapky k vidění do 13. března. Dále si budeme moci výstavu prohlédnout v rodném domě Ferdinanda Porscheho v Liberci-Vratislavicích, ve ŠKODA Muzeu v Mladé Boleslavi, v galerii Art Rubikon v Olomouci a v Galerii Vaňkovka v Brně. Poslední zastávkou je již zmíněný Zlín.

Jak to na vernisáži vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací