„Co zaseješ, to sklidíš.“
Český pekař a cukrář Josef Maršálek má na svém kontě nové literární dítko, a to knihu Sklizeň. Křest proběhl tradičně, a to v nejednom ohledu. Slavnostní akt se totiž konal v Divadle Lucie Bílé a Sklizeň se tentokrát vykoupala v bublinkách. Předchozí tituly byly zasypány například moukou, cukrem či zlatým prachem. Do čela zástupu kmoter a kmotříčků se postavily Lucie Bílá a Kateřina Pechová.
Kateřina se navíc ujala i role moderátorky, která vyzpovídala hosty na pódiu. Dozvěděli jsme se, že Sklizeň nám umožní nejen objevit kouzlo domácího pečení, vaření a zavařování, ale je i plná tradic a vzpomínek autora na své dětství, rodiče, prarodiče a tety. Navíc, kniha má i filozofický přesah. „Ve chvíli, kdy začneme sklízet plody svých činů, objevíme sílu, která nás posouvá k našim největším snům,“ svěřil se Maršálek.
Publikace je rozdělena do pěti přehledných kapitol, a to z pekárny, z cukrárny, z kuchyně, z kredence a z vandru. Hned první z receptů je opravdovou srdeční záležitostí. Jedná se o Kyžlířovský poctivý bochník. Josef Maršálek se na slavnostním setkání svěřil, že takový dělal jeho praděda Josef, ale on sám neměl možnost ho nikdy ochutnat, protože neměl tu čest. Recept kousek po kousku získával od své babičky Josefky. V knize se dozvíme i malé tajemství, které tkví v tom, že praděda Josef pocházel z Valašska, kde je pohanka jako doma a díky žitné mouce a silnému zralému kvasu vydržel chleba týden měkký. Opravdu naditá kniha ovšem čítá další desítky pozoruhodných a tradičních receptů i mnoho cenných rad a tipů.
Jak to na slavnostním křtu knihy Sklizeň vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.
(Foto: Červený koberec)