Projekce filmu Kandidát na festivalu Cinema Mundi v Brně

[singlepic id=7187 w=150 h=150 float=left]Trocha filozofie, trocha humoru, zkrátka uvedení filmu, na které se hezky koukalo.
 
 
Kandidát, nový Česko-Slovenský film je nám díky loňské volbě prezidenta velmi blízký. V rámci Cinema Mundi v Brně proběhla i jeho premiéra. Mimo režiséra, scénáristů a celého filmového štábu však měla premiéra i dvě další perličky. Představit snímek světu přijeli i čeští bývalí kandidáti na prezidenta, Vladimír Franz a největší soupeř Miloše Zemana, Karel Schwarzenberg.

[singlepic id=7177 w=250 h=250 float=right]Na výzvu moderátorky vstoupil Karel do sálu jako první a svým rozvážným krokem dal moderátorce čas, přečíst celé jeho jméno: Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu. A možná i tím se nastartovala velmi veselá atmosféra. Karel bavil sál, co věta to vtípek. Přirovnal film k vlastním zkušenostem z dob voleb, přičemž silně naznačil, že obdobné zákeřné triky ze spár reklamních agentur, které právě popisuje dílo Kandidát, velmi platily i ve volbě prezidenta loňského roku a zásadní měrou ji ovlivnily. Film jej prý donutil zavzpomínat, ovšem jednu věc mu přeci jenom vytknul. Prezidentský kandidát ve zmiňovaném snímku je totiž osoba naprosto neznámá a vcelku i nevýrazná. To by se přeci jen podle Karla stát nemohlo, a pro lepší představu, odcitoval prezidenta České republiky Miloše Zemana: „Z hovna bič neupleteš!“

[singlepic id=7176 w=250 h=250 float=left]Tak jak Karel Schwarzenberg pojal svou úvodní řeč akčně a humorně, stejnou měrou Vladimír Franz okomentoval film a vlastně i svou vlastní zkušenost z voleb, filozoficky a velmi podrobně. Nezapomněl svým osobitým způsobem citovat Gándhího, otočit se kvůli pohledu na okolní svět na hlavu, prošel neexistujícími věcmi… Ve své podstatě řekl, že media neskutečnou měrou ovlivňovaly celé volby, mnohdy publikovaly věci, které ve skutečnosti neměly ani špetku pravdy a zkritizoval prezidentské debaty, které prý vůbec nehledaly prezidenta, nýbrž ministra, ministerského předsedu a v podstatě celou poslaneckou sněmovnu.

Po zhruba 15 minutách, co Vladimír Franz promlouval k divákům v sále, se dostal ke slovu i režisér filmu Kandidát, Jonáš Karásek. Ten navázal na Karla Schwarzenberga a dovolil si mu oponovat. „Bič z hovna se uplést dá.“ Dokonce prý pracoval právě v reklamní agentuře, kde bič z hoven pletl celkem dvakrát. A aby toho nebylo málo, tento slogan používá dokonce při hraní frisbee se svým [singlepic id=7179 w=250 h=250 float=right]týmem. Dále pak vyvrátil pochyby, že byl na film vyvíjen tlak ze strany poslanců. Dokonce přiznal, že tyto pochyby sami živili a tím do kin lákali diváky, podle jeho slov: „To je právě to hovno s tím bičom.“

Moderátorka na závěr poděkovala režisérovi, že takto sofistikovaný rozhovor zatím nevedla a pozvala na pódium celý filmový štáb, přičemž jim jako štafetu poslala svůj mikrofon. Zaskočení filmoví tvůrci popřáli jednotlivě, většinou zhruba tříslovně, divákům příjemný zážitek. Našly se i výjimky a tak konstatováním jednoho ze scénáristů, že tolik prostoru k promluvě ještě v žádném kinosále nedostali, slovy moderátorky, inu vítejte na Moravě a poděkováním pozvaným hostům, premiéra filmu Kandidát v brněnském universitním kině Scala začala.

Pokud si najdete čas, na film si také zajděte, je vskutku na co koukat. Na našem FB profilu opět naleznete obsáhlou fotogalerii.

[singlepic id=7178 w=500 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací